Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.03.2022 17:04:00

Čína se podívala na vývoj v USA a řekla si, že tohle není nic pro ni - Víkendář

Čínská vláda zpočátku ve své zemi blokovala platformy jako Google či Facebook a tím vytvořila prostor pro domácí scénu a firmy. Druhým významným krokem, který učinila, bylo „nastavení parametrů online projevu“. Tedy parametrů týkajících se cenzury a regulace projevu na internetu. Pro ProMarket to uvedla Ling Chen, která působí na School of Advanced International Studies (SAIS) na Johns Hopkins University.

V Číně je podle expertky hlavním tahounem aktivity v technologickém odvětví soukromý sektor, ale vláda je schopná zde výrazně zasahovat. Bylo to patrné například na rozvoji technologií umělé inteligence. Vláda přišla s jeho mohutnou podporou v roce 2017 a ovlivnila tím celé odvětví. Ale ani poté nezasahovala do běžného provozu firemního sektoru. Někdy před dvěma lety ovšem přišel zlom i v této oblasti. Vláda zablokovala IPO skupiny Ant a od té doby se objevila „vlna nové regulace“, která od základu mění vztah vlády a soukromého sektoru.

Online platformy v Číně existují již dlouhou řadu let, ale „zdá se, že regulátoři až nyní začínají chápat, jak důležité je regulovat jejich data a algoritmy.“ Stát ale může mít hodně zkušeností třeba s tím, jak zasahovat ve výrobě polovodičů a jak funguje tamní know-how, avšak nemusí mít ani zdaleka tolik zkušeností ohledně regulace dat. Chen k tomu dodala, že celkový pohled na regulaci je v Číně jiný než v USA. Podle čínské vlády je totiž primárním předpokladem čínského úspěchu v technologickém rozvoji to, aby komunistická strana zůstala u moci.

Z tohoto pohledu pak pramení třeba názor, že není možné nechat domácí technologické firmy příliš volné a dávat jim maximální prostor, protože by to mohlo vést k sociálním tenzím nebo by to mohlo podkopat stabilitu či ekonomický růst. „Popravdě řečeno, myslím si, že Čína se podívala, co se dělo v USA mezi rokem 2015 a současností. Na to, jakou roli v rozdělení společnosti a dalších problémech hrály sociální sítě. A řekla si, že tohle není nic pro ni,“ uvedla expertka.

Chen připomněla, že v Číně jsou online platformy někdy úzce spojeny s platformami finančními. Příkladem může být zmíněná Ant Group, „která podle vlády vytváří téměř něco jako stínový bankovní systém.“ To je podle expertky také jeden z důvodů, proč vláda proti této skupině zasahuje a otáčí se k mnohem přísnější regulaci. Online platformy také podle vlády nemusí nutně prosperovat kvůli svým vyspělým technologiím, ale jejich úspěch může stát prostě na tom, že se na trhu objevily jako první, a to jim poskytlo náskok. Což může být další důvod pro přísnější regulaci.

Změny jsou podle Chen patrné i na tom, jak čínská vláda smýšlí o výrobě čipů a polovodičů. I zde je uplatňován gradualistický přístup, kdy na počátku stály společné podniky s firmami z jiných zemí. Cílem je však posunout se k vlastním vyspělým technologiím. „Nemyslím si, že existuje nějaká jasná odpověď na to, zda Čína nakonec uspěje. Jsem si jistá jen tím, že podle všeho se začala snažit mnohem více,“ uzavřela Chen.

Zdroj: ProMarket

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.03. 21:43  Čína (czhunter)
27.03. 10:21  USA (Balabán)
26.03. 22:43  Čína (Přemek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688