Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  24.03.2022 09:35:08

Benzín a nafta v ČR opět mohutně podraží. Požadavek Ruska na platbu ropy a plynu v rublech totiž vede ropné obchodníky opět do paniky


Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic v Česku v současnosti prodává v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,21 koruny. I přes zlevnění zůstávají paliva výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

 

V uplynulých třech dnech však pohonné hmoty obnovily své zdražování. Roste totiž opětovně také cena ropy. Severomořská ropa typu Brent se dnes prodávala až za 123,74 dolaru za barel, vyplývá z dat Bloombergu. To je její nejvyšší cena od 9. března. Citelně navíc opět zdražují paliva velkoobchodně prodávaná na surovinové burze v Rotterdamu. Včera tam například cena nafty dosáhla úrovně přesahující 1280 dolarů za tunu, která je druhá nejvyšší od roku 2008.

V příštích dnech tak lze očekávat zdražování pohonných hmot i v ČR. Může být i poměrně výrazné. Opět se můžeme dočkat zdražování v řádu větších desítek haléřů denně. Pravděpodobné je, že se ceny během příštích sedmi dní dostanou ke 46 korunám za litr v případě benzínu a ke 48 korunám v případě nafty.

Důvodem růstu cen ropy a velkoobchodně prodávaných paliv je návrat enormní nervozity až paniky na trhy.

Včerejší ruské rozhodnutí prodávat ropu a plyn Evropěrublech zvyšuje pravděpodobnost přerušení či výrazného omezení dodávek ruských surovin na starý kontinent. Například poradce italského premiéra Maria Draghiho se včera vyjádřil v tom smyslu, že Itálierublech ruský plyn nejspíše nakupovat nebude.

Největší americká banka, JP Morgan, současně tlačí Bílý dům do jakési obdoby Marshallova plánu. Finanční instituce v USA by zafinancovaly mohutné navýšení těžby břidličného plynu v USA, který by se ve zkapalněné podobě vozil do Evropy. Ta by tak mohla snížit svoji energetickou závislost na Rusku. Dnes zřejmě i toto řešení budou diskutovat představitelé Západu na summitu v Bruselu.

Pro trh s ropou však každé přelomové řešení znamená alespoň přechodně zvýšenou nejistotu, která právě žene cenu ropy vzhůru.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

 

Podívejte se také: 

Dnešní dohoda EU a USA o dovozu zkapalněného plynu jen podtrhuje, jak dlouhá a strastiplná bude cesta Evropy k nezávislosti na ruských energiích 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

29.03. 14:19  Rubl (Pavelvm)
29.03. 00:24  spotřebu si omez jak chceš (jana)
28.03. 20:36  spotřebu si omez jak chceš (jana)
28.03. 08:26  spotřebu si omez jak chceš (jana)
27.03. 21:25  Pokud (Jarek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688