Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.03.2022 08:52:39

Nastal zlom v hromadném přijetí kryptoměn?

Ilustrační obrázek | zdroj ConBank

Poté, co se Salvador loni v září stal první zemí na světě, ve které byla některá z kryptoměn uzákoněna jako oficiální platební prostředek, začínají si se stejnou myšlenkou pomalu pohrávat další státy. Mezi prvními byla Ukrajina, která svůj plán integrace kryptoměn do běžného života představila koncem loňského roku. Salvador však inspiruje hlavně další státy latinské Ameriky. Začátkem března se tak kryptoměny staly ústředním tématem v Brazílii, se v tamním parlamentu začaly projednávat detaily pro zákonné přijetí kryptoměn.

Brazilští senátoři sepsali ve spolupráci s brazilskou Banco Central návrh zákona, který stanoví rámec pro to, jakým způsobem lze kryptoměny v Brazílii přijímat a používat jako každodenní platební prostředek. Návrh zákona definuje virtuální aktiva a klasifikuje poskytovatele jejich služeb a dává federální vládě pravomoc určit, který orgán bude odpovědný za regulaci podnikání. Návrhu zákona také ukládá obchodníkům s kryptoměnami povinnost aktivně bránit praní špinavých peněz, činit kroky proti zatajování majetku a zároveň jim nařizuje bojovat proti zločineckým organizacím, financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení. Za porušení zákona navrhuje návrh pokutu nebo odnětí svobody.

Mexické snahy o přijetí kryptoměn

Nově se o hromadném přijetí kryptoměn začíná mluvit také v Mexiku. Mexická senátorka Indira Kempis plánuje předložit Národnímu kongresu nový kryptografický zákon. Inspirací jí byla právě nedávná návštěva Salvadoru, kde se mohla detailněji seznámit s rozvíjejícím se bitcoinovým trhem. Kempis je také přesvědčena, že přijetí bitcoinu jako zákonného platidla může pomoci mnoha finančně slabším Mexičanům. K této věci říká: "Je mi jasné, že finanční vyloučení je jedním z veřejných problémů, který jen málokdo z nás řeší proveditelnými alternativami." Chce se tak osobně zasadit o to, aby Mexiko co nejdříve přijalo bitcoin jako oficiální platidlo. Chystá se tak ještě letos navrhnout mexickému Národnímu kongresu nový zákon, kterým by se stanovil zákonný rámec pro přijetí bitcoinu a dodává: "Potřebujeme, aby se bitcoin stal v Mexiku zákonným platidlem, protože pokud tomu tak nebude, pokud toto rozhodnutí neučiníme jako Salvador, bude velmi obtížné přijmout opatření. Zavedení bitcoinů jako zákonného platidla znamená vytvoření rovných podmínek pro lidi, kteří jsou téměř ve všech zemích vyloučeni." Aby vytvořila životaschopný zákon, obklopila se Indira Kempis mnoha osobami, které se v průběhu let zabývaly bitcoinem. Jedná se o podnikatele, technology a přátele, kteří mají důvěrné znalosti o kryptoměnách.

První vlaštovka také v západní Evropě

Klasik by dozajista konstatoval, že příklady táhnou a tak se salvadorským příkladem nechalo inspirovat švýcarské město Lugano. V Luganu tak vzniká ojedinělý a snad i revoluční projekt. Svou roli v tom však mohla částečně sehrát i dohoda Švýcarska a EU z roku 2018, podle které již tamní bankovní účty nebudou tolik anonymní jako v předchozích desetiletích. Přijetí bitcoinu jako oficiálního platidla tak částečně tuto anonymitu uživatelům navrací. Další přijímanou kryptoměnou v platebním styku je tether a LVGA, přičemž druhá jmenovaná kryptoměna je vytvořenou vlastní měnou právě pro tyto účely a usnadnění přijetí této novinky. LVGA je švýcarským stablecoinem, který je navázán na švýcarský frank v poměru 1:100, tzn., že 1 LVGA je 0,01 CHF. 

Do celého měnového systému je zapojeno více než 200 firem, které sídlí v Luganu a blízkém okolí. Vybranými kryptoměnami pak mohou platit jak turisté, tak také místní. Projekt jde však ještě dál, když dává možnost uživatelům skrze kryptoměny platit i daně. Dalším cílem Lugana pak je přitáhnout nové investory do technologií souvisejících právě s kryptosvětem, kteří by si zde zřídili sídlo. Netají se tím, že by se chtělo stát centrem blockchainových startupů a ke splnění tohoto cíle je připraveno podpořit nově vznikající startupy souhrnnou částkou ve výši 100 mil. dolarů.

Bude tak zajímavé tyto iniciativy sledovat. Nejen proto, že mexické úřady již dříve bitcoin v zásadě vyloučily z používání v současném finančním systému, ale také proto, že Lugano leží v podstatě v srdci západní Evropy ve stabilní zemi. Hlavně tamní projekt může mít sílu ovlivnit evropské úřady na cestě k přijetí kryptoměn.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688