Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.03.2022 08:49:38

USA i EU dávají kryptoměnám zelenou (1. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

USA

Spojené státy s uznáním digitálních aktiv a vytvořením regulačního rámce otálely, ale kola se konečně dala do pohybu. Dlouho očekávaný exekutivní příkaz o kryptoměnách byl v minulých dnech podepsán prezidentem Joem Bidenem. Nastiňuje pohled vlády na kryptoaktiva a přikazuje další studie regulačního rámce a proveditelnosti digitální měny centrální banky (CBDC). Znění příkazu pak svým obsahem mnohé překvapil, když nezavádí regulace tohoto nového odvětví, jak většina očekávala od administrativy, která se v posledních měsících stavěla vůči kryptu rezervovaně, až leckdy nepřátelsky. Klíčovými poznatky tak jsou, že:

  • Bidenova administrativa konečně uznala kryptoměnový průmysl.

  • Příkaz se nezmiňuje o decentralizaci ani o Bitcoinu.

  • Příkaz si nevyžádal vstup Komise pro cenné papíry (SEC).

  • Ne všichni jsou přesvědčeni o potřebě digitální měny centrální banky (CBDC).

Oblasti, kterým se věnuje exekutivní příkaz

Velká část příkazu se zaměřuje na 6 oblastí, kterým je potřeba věnovat více pozornosti, a ke kterým je potřeba vypracovat ucelenější analýzy a následně směrnice. Jedná se o:

  1. Směrnice na ochranu spotřebitelů – jak lépe chránit spotřebitele, když by byl okraden, nebo se stal terčem podvodníků.

  2. Směrnice na ochranu před systémovými riziky – jak zajistit dostatečný dohled před jakýmikoli riziky, které představují digitální aktiva.

  3. Směrnice pro vytvoření ochranných bariér – jak zmírnit, nebo nejlépe eliminovat praní špinavých peněz a jak omezit jakékoli využití kryptoměn k ohrožení národní bezpečnosti. Součástí směrnice by mělo být nařízení o spolupráci různých federálních vyšetřovacích úřadů, a to nejen na americké půdě, ale i v rámci mezinárodní spolupráce.

  4. Směrnice směřující ke globální konkurenceschopnosti – tato směrnice by měla podpořit rozvoj kryptotrhu v USA. Ve vydaném exekutivním příkazu je přímo pověřeno ministerstvo obchodu k vypracování zákonného rámce pro podporu konkurenceschopnosti a vedoucího postavení USA v oblasti technologií digitálních aktiv a jejich využití. 

  5. Směrnice k dodržení mezinárodních standardů – směrnice by měla říct, jak zajistit, aby tento relativně nový segment trhu byl uchopitelný z pohledu nadnárodní spolupráce a mezistátního obchodu.

  6. Směrnice dbající na zodpovědné inovace – v této souvislosti exekutivní příkaz zmiňuje spotřebu energií spojenou s těžbou kryptoměn. Konkrétně by měla dát odpověď na otázku, jak zajistit mohou být kryptografické inovace šetrnější k naší planetě.

Tamní ministryně financí Janet Yellenová iniciativu pochválila a dodala, že ministerstvo bude spolupracovat s dalšími státními úřady na podpoře inovací a minimalizaci rizik. Z provedených analýz by mělo být do budoucna zřejmé, kteří američtí regulátoři budou dohlížet na chod kryptoprůmyslu a řešit případná kárná řízení, či navrhovat doporučení a určovat mantinely, ve kterých se bude tento trh dále rozvíjet. Dnes se totiž regulátoři spíše hádají, pod který úřad kryptoměny spadají a jaká zákonná ustanovení vlastně mohou na tento segment aplikovat.

Digitální dolar (CBDC) z pohledu exekutivního příkazu

Součástí vydání exekutivního příkazu byla také zmínka o digitální měně, kterou by kontrolovala americká centrální banka (FED). Mnohé však překvapilo, že zmínka byla jen okrajová a nespouští žádný proces k možnému vydávání digitálních dolarů (CBDC). Příkaz ukládá prozatím povinnost FEDu a příslušným regulátorům, aby se možností CBDC zabývali hlouběji a zkoumali dopady možného zavedení do tamního finančního systému. USA rozumí potřebě digitálních měn a chtějí být také připravené na tuto novou éru finančního světa. Proti tomu však stojí několik politiků, kteří se zavedením CBDC spojují určité obavy. Zřejmě nejvíce na toto téma rezonují obavy s možnou ztrátou soukromí a s možnými riziky vedoucími ke snížení finanční stability.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688