kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  22.03.2022 00:00:00

Českolipské výstavy představí chalupy slavných osobností, obrazy a fotografie inspirované krajinou

22. 03. 2022
 

Hned tři výstavy si pro své návštěvníky připravilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Návštěvníky zavedou do chalup slavných osobností českého kulturního života a seznámí je s výtvarnými díly dvou umělců, jejichž zřídlem inspirace je krajina.

Do 31. července letošního roku lze zhlédnout v Maštálkově síni výstavu nazvanou Chalupy herců, muzikantů a zpěváků na Českolipsku a jeho širokém okolí. Těšit se je možné na informace o chalupách Evy Pilarové, Pavla Větrovce, Vladimíra Menšíka, Vlastimila Brodského či Jiřího Zahajského.

„Českolipsko si jako víkendovou destinaci oblíbila celá řada známých herců, ale také výtvarníků, hudebníků a osobností z dalších oblastí kultury. Právě o místa, kde některé z těchto známých osobností trávily svůj volný čas, se lidé zajímají a výstava jim je představí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kromě informačních panelů doplňují výstavu i některé předměty z chalupy Vladimíra Menšíka a busta Vlastimila Brodského zapůjčená obcí Slunečná. Výstava rovněž připomene výročí Vísecké rychty, pobočky českolipského muzea v Kravařích u České Lípy, která oslaví v letošním roce své 225. výročí od přestavby z roku 1797.

V Galerii Jídelna bude možno do 12. června navštívit výstavu obrazů českolipské rodačky a vnučky akademického malíře Rudolfa Novotného Lucrezie Škaloudové Puchmajerové. Nese název Země ze mě.

Lucrezia Škaloudová Puchmajerová se věnuje grafické tvorbě, především monotypii, která jí umožňuje malířskou volnost kombinovat s grafickým tiskem. Inspiraci hledá v přírodě, v jejích liniích i tvarech a strukturách různých materiálů. Autorčino dílo vždy vychází z reálné krajiny přetvořené do vlastního výtvarného jazyka, jehož prostředky jsou abstrahování, soustředění se na barevnou stránku a hru se světlem a tmou.

Poslední výstavou, která je od začátku března k vidění ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě, je výstava fotografií Vladimíra Štěpánského 8 × 10 inch aneb Kontaktní otisky z negativů. Černobílé fotografie zhotovené velkoformátovým fotoaparátem a zpracované klasickou fotografickou technikou zachycují různé podoby krajiny. Autorovi, dlouholetému fotografovi českolipského muzea, se nejvíce líbí po dešti při vyjasněné obloze, kdy nabízí krásné výhledy, a v mlžném oparu při prosvítajícím slunci. Výstava v Galerii Chodba potrvá do 29. května.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688