Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Kryptoměny  |  22.03.2022 13:30:09

Může Rusko obcházet sankce přes kryptoměny? Co změnila válka s trhem kryptoměn? DISKUSE

Diskutují: Martin Gregor, zakladatel Kryptonovinky.sk, Jakub Jedlinský, makroekonom vyučující kryptoměny na VŠE v Praze, Juraj Bednár, etický hecker, spoluzakladatel projektu Paralelná Polis.

Uslyšíte odpovědi na otázky:  Co změnila válka ve světě kryptomen? Děje se něco s cenou Bitcoinu? Je dobré držet kryptoměny v čase války? Přijaly centrální banky nebo vlády opatření, která by nepřijímaly, pokud by válka nenastala? Jak funguje vynucování sankcí? Jak je omezováno praní peněz? Jak funguje kontrola pomocí AML a KYC? Jaké kryptoměny doporučujeme pro Ukrajince? Proč například v americkém senátu probíhají diskuse o kryptoměnách, když lze logicky vysvětlit, že praní peněz není velký problém? Jak fungují regulace od Financial Action Task Force (FATF)? Jak asi vypadá rozhodování v Rusku o kryptoměnách? Kdy se země stává nepřátelskou vůči kryptu? Ukrajina je vůči kryptomenům vstřícná - pomůže jí to? V Rusku a Ukrajině nakupuje kryptoměny velké množství lidí, kteří dříve kryptomeny neměli. Udělá to něco s trhem? Je teď dobrý čas na nákup kryptomen? Měl by mít investor do kryptomen připraveno více scénářů? Velcí bitcoinoví hráči se označují jako Bitcoin Whales - troufnete si předpovědět, co udělají v současné době? Co říci k ruské kryptoměně Waves? Věřili byste jí? Proč je výborný čas vyzkoušet, jak fungují kryptoměny?


 

Připravují se ve světě kryptoměn sankce vůči Rusku? Jaké už vidíme?


Martin Gregor:
Tento týždeň dali Američania a tiež Európska únia kryptomenovým burzám jednoznačne najavo, že musia rešpektovať sankčné zoznamy a blokovať transakcie respektíve zmraziť účty ľudí, ktorí na nich figurujú. Burzy to rešpektujú, no zároveň zatiaľ odmietajú blokovať účty bežných Rusov, na čo vyzýva Ukrajina

Jakub Jedlinský:
Je vyvíjen tlak na burzy, aby zavíraly účty ruským klientům nebo jim dokonce blokovaly účty. Nejen oligarchům na sankčních seznamech. Obecné doporučení je nedržet podstatnou část prostředků na centralizovaných burzách. Držte krypto na hardwarových peněženkách. Nejde jen o Rusy. Kanada minulý měsíc tlačila na burzy, aby mrazily prostředky protestujícím řidičům kamionů.

Juraj Bednár:
Kryptomeny sankcie neaplikujú, lebo nevedia, kto je z akej krajiny a ktorý účet komu patrí. Jediný, kto môže robiť sankcie, sú zmenárne, ktoré sú "jednou nohou" v tradičnom finančnom svete. Sú to v podstate klasické regulované finančné inštitúcie, na ktoré platia v tomto smere rovnaké pravidlá ako pre akúkoľvek banku alebo "money transmitter" inštitúciu.


 V Rusku a na Ukrajině nakupuje kryptoměny mnoho lidí, kteří je dosud neměli. Co to udělá s trhem?


Martin Gregor:
Bitcoin je dnes 40 % od svojich historických cenových maxím v dolárovom vyjadrení, no voči ruskému rubľu je na historickom maxime. Rusi, ktorí za ruble nakúpili Bitcoin, teda v tomto momente môžu byť spokojní a myslím si, že podobne je to aj u Ukrajincov. Netuším, ako sa bude cena Bitcoinu vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch, no v tomto momente by sa mi oveľa lepšie spalo s vedomím, že mám financie uložené v bitcoinoch než v rubľoch alebo hrivnách. Okrem toho Bitcoin je bezhraničný, čo je v období vojny neskutočne významný benefit.

Jakub Jedlinský:
S trhem to nedělá nic. Válka se na grafu bitcoinu patrně vůbec neprojevila. Ten efekt je vážně marginální, takže představy o tom, že Rusové teď houfně obcházejí sankce přes krypto, prostě není založena na realitě. Růst vidíme na grafu ruské kryptoměny Waves, která má mnohem menší kapitalizaci a objem. Nechci ten fundament přeceňovat, ale je možné, že Rusové relativně víc preferují Waves.

Juraj Bednár:
Podstatné je zamyslieť sa, prečo si v Rusku a na Ukrajine kryptomeny ľudia kupujú. Bitcoin je poistka voči zlyhaniu finančného systému. Vďaka sankciám a vojne v týchto krajinách do veľkej miery zlyhal finančný systém, je dobré sa poistiť. Bohužiaľ, ako aj pri iných poistkách, najlepšie je poistku mať predtým ako ju potrebujete.
Rusi už kupujú Bitcoiny v novom kurze rubľa, ktorý prišiel o viac ako polovicu svojej hodnoty.
Takouto poistkou bývalo tradične zlato, ale so zlatom sa ťažšie uteká, respektíve je to rizikovejšie. Kryptomeny nemusíte "mať" so sebou, nemajú žiadne konkrétne miesto, na ktorom sú uložené, je to elektronická informácia.
Vzhľadom na to, že Rusko bolo odpojené od medzinárodných sietí platobných kariet (Visa, Mastercard), tak je Bitcoin pre Rusov momentálne prakticky jediná možnosť ako zaplatiť za rôzne produkty a služby cez Internet (napríklad letenky).
Myslím si teda, že pre väčšinu Rusov a Ukrajincov nejde o nejaké "zarobenie" a "investovanie", ale o sebaobranu pred zlyhávajúcim finančným systémom krajiny a o funkčnú platobnú sieť a možnosť odísť so svojim majetkom.


O velkých bitcoinových hráčích se hovoří jako o Bitcoin Whales. Troufneš si předpovědět, co udělají a aktuální době?


Martin Gregor:
Onchainová analýza ukazuje, že počet bitcoinových veľrýb, čo sú tie, ktoré vlastnia viac ako 1000 BTC, výrazne stúpa. Okrem toho stále rastie počet nelikvidných bitcoinov. To sú zas tie, ktoré sa nepresunuli viac ako 155 dní. To znamená, že bitcoinove veľryby ani dlhodobí investori Bitcoinu zatiaľ nepanikária ale naopak akumulujú ďalšie bitcoiny. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že na burzách je čoraz menej bitcoinov a namiesto toho sa presúvajú do privátnych peňaženiek. Tieto skutočnosti vám nepovedia, kam sa vydá cena Bitcoinu v najbližších týždňoch, ale vypovedajú o dlhodobom sentimente a ten je podľa mňa býčí a veľmi odlišný oproti roku 2018, kedy začal na Bitcoine predošlý medvedí trh. Vojna na Ukrajine je nová premenná, pri ktorej sa ukazujú veľké plusy decentralizovaných kryptomien. Zatiaľ to však chápe len nízke percento ľudí takže si netrúfam tipovať, do akej miery to môže ovplyvniť aj cenu. Tí, čo už Bitcoin vlastnia a porozumeli jeho plusom však podľa môjho názoru jeho vlastnenie teraz určite neľutujú, obzvlášť Ukrajinci a Rusi.

Jakub Jedlinský:
Zatím opravdu nedošlo k nějakým pohybům trhu kvůli fundamentu, situace byla solidně čitelná pomocí technické analýzy, válka, neválka. V horizontu 4-6 měsíců ale čekám návrat do bullrunu, který bude tažený poptávkou specifických velryb. Centrálních bank. ECB a Fed zmrazily Ruské federaci rezervy ve fiatu. Tím se ale ukazuje, že dolar ani euro moc dobré rezervy nejsou, když je lze jednostranně zablokovat. To vidí pochopitelně i Čína. Lidova banka i ostatní světové centrální banky budou diverzifikovat rezervy. Zlatoroste. Pomůže to zřejmě yüanu. A vsadil bych si i na bitcoin.

Juraj Bednár:

Ako ich prírodná inšpirácia - veľryby - znudene vyfukujú vodu (fiat) a postupne prikupujú kryptomeny ako keby sa nič nedialo. Neočakávam, že by nejak zásadne zmenili stratégiu, pretože z pohľadu hodnoty kryptomien sú udalosti posledných týždňov prakticky nezaujímavé a na trhu je trochu "nuda". Asi všetci sledujú dianie a nad kryptomenami až tak nerozmýšľajú.
Samozrejme, je to len pozorovanie toho, čo sa deje a čo budú robiť veľkí investori naozaj netuším.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688