Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.03.2022 07:35:45

ČEZ s kvartálním čistým ziskem nad odhadem trhu, navrhne dividendu 44 Kč na akcii

Aktualizováno

ČEZ loni překonal vlastní odhady na úrovni provozního zisku i čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy, a stejné ukazatele za samotné loňské čtvrté čtvrtletí překonaly průměrný odhad trhu. Provozní zisk EBITDA za rok 2021 dosáhl 63,2 miliardy , což je meziročně o 1,5 mld. méně, ale nad vlastní prognózou skupiny v rozmezí 59-60 miliard. Očištěný čistý zisk, ze kterého se vyplácí dividenda, loni klesl o 3 procenta na 22,3 miliardy, energetická skupina ale ve svém výhledu počítal se ziskem pouze mezi 19 až 21 miliard . Čistý zisk očištěný v posledním loňském čtvrtletí dosáhl 5,4 miliardy, trh v průzkumu Reuters čekal v průměru 4,85 miliardy. Provozní zisk EBITDA ve stejném kvartálu skončil na 15,7 miliardy , průměrné očekávání trhu bylo 14,2 miliardy. Společnost dnes zároveň oznámila, že představenstvo bude navrhovat dividendu 44 na akcii. Aktualizuje také svou dividendovou politiku, výplatní poměr bude dosahovat 60 až 80 procent očištěného čistého zisku místo dosavadních 80 až 100 procent.

Skupina očekává v roce 2022 ukazatel EBITDA na úrovni 85 až 89 mld. , čistý zisk na úrovni 38 až 42 mld. . Dividendu ze zisku roku 2022 předpokládá na úrovni 56 až 62 na akcii, což by odpovídalo 80 procent ze zisku.

Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů (…) Na řádné valné hromadě budeme akcionářům navrhovat dividendu ve výši 44 na akcii, což je výsledek součtu řádné složky ve výši 37 na akcii odpovídající 90 % očištěného konsolidovaného čistého zisku za rok 2021 a mimořádné složky ve výši 7 na akcii, která reflektuje příspěvek prodeje bulharských aktiv do celkové dluhové kapacity Skupiny ČEZ,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Důležitým faktorem byl podle něj rekordní růst cen elektřiny na velkoobchodních trzích, který odrážel "bezprecedentní růst cen nákladů na výrobu elektřiny z emisních zdrojů, tj. růst cen emisních povolenek a růst cen plynu v Evropě". ČEZ z tohoto vývoje profituje, protože v jeho portfoliu dominují bezemisní výrobní zdroje, uvedl Beneš. "Zejména proto očekáváme EBITDA v roce 2022 ve výši 85 – 89 mld. a čistý zisk na úrovni 38 – 42 mld. , což indikuje možnost vyplatit příští rok historicky nejvyšší dividendu našim akcionářům.“

V pondělí 14. března akcie ČEZ na pražské burze uzavřely vyšší o 1,65 % na ceně 862,00 za akcii.

Vývoj cen elektřiny v roce 2021:

10

Zdroj: Prezentace ČEZ, 15. března 2021

Společnost dnes uvedla, že pro rok 2023 předprodala 58 procent elektřiny z výroby v ČR za prodejní cenu 61,5 EUR/MWh. Pro rok 2024 předprodala 28 procent za 61,8 EUR/MWh.

11

Zdroj: Prezentace ČEZ

Výroba, spotřeba, prodej

Celková výroba elektřiny v rámci stávajících společností skupiny ČEZ, tedy bez divestovaných aktiv v Rumunsku a Bulharsku, loni klesla o sedm procent. O sedm procent na 227,8 miliardy vzrostly provozní výnosy firmy. Z toho výroba v jaderných zdrojích dosáhla 30,7 TWh, meziročně o 2 procenta více. V uhelných a paroplynových zdrojích vyrobila 21,1 TWh, meziročně o 17 procent méně, zejména v důsledku prodeje elektrárny Počerady a odstavení elektrárny Prunéřov 1 a Energotrans 3. Celkové hodnocení ESG úrovně, tedy udržitelnosti v životním prostředí, společenských vztazích a řízení firmy, od mezinárodní ratingové agentury MSCI vzrostlo v roce 2021 o 10 procent, uvedl ČEZ. Celkový rating ČEZu v oblasti ESG tím na škále společnosti MSCI dosáhl úrovně odpovídající průměrné známce BBB, ukazuje prezentace ČEZu a škála společnosti MSCI.

Spotřeba elektřiny na distribučním území meziročně vzrostla o 5 procent, klimaticky a kalendářně přepočtena o 4 procneta. Spotřeba velkých podniků rostla meziročně o 4 procenta, spotřeba domácností o desetinu. Celkově dosáhla spotřeba vyšší úrovně než v předpandemickém roce 2019.

Meziročně také vzrostl prodej elektřiny a plynu retailovým koncovým zákazníkům na domácím trhu. U elektřiny došlo k nárůstu dodávek ČEZ Prodej o 13 procent, u plynu o 22 procent. Divize ČEZ Prodej získala 310 000 nových zákazníků, zejména díky přechodům zákazníků z titulu DPI v návaznosti na pád několika dodavatelů. V oblasti prodeje komplexních energetických služeb meziročně vzrostly tržby celkem o 10 procent na 24,8 mld. .

Další finanční parametry

Celkové provozní výnosy skupiny loni dosáhly 227,8 mld. a meziročně vzrostly o 7 procent. Čistý zisk dosáhl 9,9 mld. , meziročně o 81 procent více. Společnost to vysvětluje hlavně nižší tvorbou opravných položek k dlouhodobým aktivům v zahraničí. Negativně na meziroční srovnání naopak působilo zrychlení odpisů reflektující zhoršení tržních a regulatorních podmínek pro dlouhodobý provoz uhelných zdrojů, uvedl ČEZČistý dluh klesl v roce 2021 téměř o 33 mld. a ukazatel čistý dluh / EBITDA klesl na úroveň 1,8.

Aktualizace dividendové politiky

K aktualizaci dividendové politiky společnost říká, že tato politika tak bude dlouhodobě udržitelná a v souladu s best practice přístupem v energetickém sektoru. Změna reflektuje i aktualizovanou skupinovou strategii VIZE 2030 zaměřenou na proměnu výrobního portfolia.

„Po 5 letech vracíme dividendovou politiku ČEZ na úroveň 60 – 80 %, dlouhodobě udržitelnou a obvyklou v energetickém odvětví. Tuto dividendovou politiku uplatňoval ČEZ do roku 2017, kdy došlo k dočasnému rozšíření horní hranice intervalu výplatního poměru až do úrovně 100 % do doby upřesnění rozvojové strategie. (...) Po loňské akceleraci strategie se vracíme k původnímu pásmu, které se odrazí v návrhu dividendy ze zisku za rok 2022. Předpokládáme dividendu ve výši 56 – 62 na akcii, což odpovídá 80 % očekávaného zisku a současně nejvyšší hodnotu dividendy od vzniku společnosti,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ Martin Novák.

Zdroj: ČEZ, Patria.cz, MSCI

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688