Anna Kortusová (Portu)
Finanční rady  |  14.03.2022 10:52:04

Nenechávejte peníze napospas inflaci. Přichází Investiční rezerva, nový konzervativní produkt od Portu

Portu investiční rezerva


 

Portu přichází s novým, dosud nejvíce konzervativním produktem, který může současně nést zajímavé zhodnocení. Základem Investiční rezervy je úročená hotovost, jejíž výnos je navázán na základní sazbu ČNB –⁠ aktuálně dosahuje výše 4,25 % p. a. Investiční rezerva se tak hodí pro všechny, kteří chtějí své peníze chránit před inflací za minimálního rizika. Založit si ji může každý registrovaný klient na Portu, stejně jako produkty Portfolio na míru nebo Vlastní strategie.

 

K čemu se Investiční rezerva hodí?

Investiční rezerva je vhodné místo pro peníze, které neplánujete investovat dlouhodobě, ale zároveň je nechcete nechat ležet na bankovním účtu napospas inflaci. Hodí se pro všechny, kteří hledají zhodnocení svých prostředků, ale nechtějí je vystavit většímu kolísání na hodnotě.

Ideální je k investování s krátkodobým cílem nebo k vybudování finančního polštáře pro neočekávané výdaje. Investiční rezerva je tu například také pro investory, kteří čekají na vhodnou investiční příležitost a své prostředky chtějí do té doby alespoň mírně zhodnotit.

 

Z čeho se Investiční rezerva skládá?

Investiční rezerva kombinuje úročenou hotovost a diverzifikovaný mix investičních nástrojů s cílem zajistit výnos, který dlouhodobě chrání peníze před znehodnocením. Zároveň je však riziko drženo přiměřeně nízko, aby hodnota vložených peněz kolísala jen minimálně –⁠ například ještě méně než u Portu portfolia s nejnižším rizikovým stupněm 1. 

 

investiční rezerva

Největší část zaujímá úročená hotovost, která zajišťuje jistý úrok a také stabilitu Investiční rezervy. Výše úroku se vždy odvíjí od hlavní úrokové sazby České národní banky (tzv. dvoutýdenní repo sazba) a průběžně se tak může měnit. Aktuálně je výše tohoto úroku 4,25 % p. a. Úrok se připisuje měsíčně, zpravidla první den následujícího měsíce, v hrubé výši, do složky Hotovost. Poté se s ním nakládá tak, aby bylo dosaženo optimálního rozložení Investiční rezervy. Z hlediska bezpečnosti je úročená hotovost uložena jako vklad u české banky a dle Zákona o bankách je pojištěna do výše 100 tisíc eur.

Pro dobrou diverzifikaci doplňuje skladbu Investiční rezervy v menší míře také mix dluhopisů, akcií a zlata. K tomu jsou vybrány široce diverzifikované ETF, které sledují vývoj světového akciového indexu (MSCI World) obsahujícího přes 2 900 akcií a dluhopisového indexu zahrnujícího globální protiinflační dluhopisy. Výnos těchto dluhopisů kopíruje míru inflace ve světě, a proto jsou dobrým prostředkem, jak chránit finance před znehodnocením. Na široké diverzifikaci se podílí také zlato, které dlouhodobě dobře funguje jako uchovatel hodnoty. 

Výsledkem je tak optimální mix instrumentů, které přináší zajímavé zhodnocení a současně jako celek minimalizují investorská rizika. O kontrolu nastavení rozložení a udržení rizikovosti se stará automatická rebalance, která je u Investiční rezervy vždy zapnutá. Měnové zajištění se u tohoto produktu neprovádí vzhledem k tomu, že velké procento prostředků je umístěno v korunové úročené hotovosti.

 

Jak Investiční rezerva funguje v praxi?

Pokud jste již na Portu registrovaní, Investiční rezervu si můžete založit jednoduše na stránce Souhrn kliknutím na tlačítko Založit Investiční rezervu.

Pokud ještě na Portu účet nemáte, nejprve je třeba projít standardní registrací, tedy včetně založení vašeho prvního Portu portfolia pro dlouhodobé investice. Není nutné, abyste do něj investovali, jedná se však o nutný krok potřebný k dokončení registrace. Až bude váš účet aktivní, Investiční rezervu si založíte jednoduše přes tlačítko Založit Investiční rezervu na stránce Souhrn.

Investičních rezerv si můžete založit i více, maximálně však 10.

 

investice

Za zhodnocování peněz ve vaší Investiční rezervě si účtujeme snížený poplatek 0,25 % p.a. z hodnoty rezervy. Jako u ostatních našich produktů si žádné další poplatky (např. vstupní nebo výstupní) neúčtujeme. Na Investiční rezervu se vztahuje program Pozvi přáteleSlevy pro dlouhodobé investory však na tuto investici využít nelze.

A jak je to s výběry peněz? Pokyn k výběru peněz z vaší Investiční rezervy můžete zadat na stránce Převody. Při nejbližším Obchodním dni Portu dojde k prodeji vašich investičních nástrojů. Peníze budete mít na svém bankovním účtu v řádu 5 až 10 pracovních dní.

V případě výběru prostředků z Investiční rezervy se za prodej instrumentů považuje pouze prodej v ní obsažených ETF instrumentů, které tvoří přibližně 25 % celkové hodnoty Investiční rezervy. Případná daňová povinnost by se tedy vztahovala pouze na prodej těchto cenných papírů. V případě, že celkové příjmy z prodeje cenných papírů za zdaňovací období nepřesáhnou 100 000 Kč, jsou tyto příjmy osvobozeny od daně z příjmů. Úroky se v případě úročené hotovosti daní podobně jako dividendy, tedy když jejich hodnota (včetně jiných příjmů dle § 7 – § 10 zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů) přesáhne za zdaňovací období 6000 Kč. Mezi jiné příjmy patří také již zmíněné dividendy nebo příjem z nájmu. Problematiku daní popisujeme podrobněji v článku Portu – vše co potřebujete vědět o daních. 

 

Buďte před inflací o krok napřed

Pokud dumáte nad tím, jak se vyhnout tomu, aby vaše úspory ztrácely na hodnotě, je třeba je uvést do pohybu – na bankovním účtu je totiž žádný růst nečeká. Naopak, inflace si z nich každoročně část ukousne. V praxi se to přitom projeví tak, že už si třeba příští rok za stejnou částku nekoupíte to, co dnes. Právě proto jsme v Portu přišli s Investiční rezervou, díky které můžete být před inflací o krok napřed.

Pokud máte k Investiční rezervě ještě jakékoliv další dotazy, podívejte se do sekce nejčastěji kladených dotazů, případně se nám ozvěte, rádi vám na ně odpovíme.

 

____________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením
– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Anna Kortusová

Anička nám v týmu pomáhá s analýzami tak, abychom mohli dělat informovaná investiční i produktová rozhodnutí. Kromě modelování dat v excelu spolupracuje na rozvoji a vylepšování našich služeb. Také ráda sleduje, co nového se děje na finančních trzích a snaží se, abychom vždy drželi krok s novými trendy.





Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688