Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  10.03.2022 09:19:35

Ranní přehled: Pražská burza navázala na úterní růst, dařilo se Erste a KB

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,293 bodů (+2.5% d/d); objem: 1,332 mil.

Pražská burza navázala na úterní růst, největší zisky si připsala opět Erste Group (+7,28 %; 739,8 ). Prozatímní uklidnění sentimentu přišlo poté, co na veřejnost pronikly informace z jednání izraelského premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Rusové sdělili, že chtějí „pouze“ demilitarizovat region Donbas, a Zelenskyj řekl televizi ABC News, že zájem Ukrajiny o vstup do NATO „vychladl“. Trh tyto zprávy vnímá jako možný další pokrok směrem k diplomatickému řešení.

Index PX nakonec přidal 2,49 % (1 293 b.). Mimo Erste se dařilo také Komerční bance (+4,28 %; 755 ), která potřetí v tomto týdnu zaznamenala největší zobchodovaný objem (452 mil. ). Polepšil si také ČEZ (+3,25 %; 841 ).

Objem obchodů dosáhl 1 332 mld. . Průměrný objem za poslední rok je pak 611 mil. .

USA - Dow Jones: 33,286 (+2.0%); S&P500: 4,278 (+2.6%); Nasdaq: 13,256 (+3.6%)

Zámořské akciové trhy se po několikadenním negativním sentimentu způsobeném vojenským konfliktem na Ukrajině podívaly na zelenou barvu a tři hlavní indexy tak zakončily pohodlně v zisku. Nejvíce se dařilo posledních pár seancí těžce zkoušeným technologiím, kdy tahouny Nasdaqu byly tzv. blue chips v čele s Applem (+3,5 % d/d), Amazonem (+2,4 % d/d) a Microsoftem (+4,6 % d/d).

Černé zlato zažilo ve středu po dosažení rekordních hodnot v předchozích dnech velký pád. Za propadem cen této komodity stály zprávy ohledně možného urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskemtaké informace z kartelu OPEC, kde SAE a Irák oznámily vůli zvýšit těžbu. Nedařilo se ani zlatu, jehož cena za trojskou unci klesla pod 2 000 amerických dolarů. Důvodem bylo zmírnění napětí na Ukrajině a také chuť investorů otevírat pozice v rizikovějších aktivech. 

 Z korporátních sektorů se dařilo bankovním domům (Morgan Stanley +4,9 %, Goldman Sachs +3,8 %, JPMorgan Chase +4 %), leteckým společnostem (American Airlines +5,85 %, SouthWest Airlines +3,83 %) a taktéž například sektoru výrobců luxusního zboží (Ralph Lauren +7,55 %).

Komentář k devizovému trhu

Hlavní měnový pár euro-dolar včera zažil prudký obrat. Zprávy o intenzivnějším diplomatickém vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem přinesly na trhy uklidnění, což pomohlo evropským měnám a oslabilo dolar coby bezpečný přístav.

Dolar ztratil k euru 1,5 % a po čtyřech dnech se kurz dostal nad 1,10 USD/EUR. Zlepšená nálada také pomohla středoevropským měnám, když se koruna přiblížila až k 25,1 CZK/EUR z ranních 25,50. Zpět pod 2000 dolarů za unci se vrátila díky poklesu nervozity i cena zlata.

Kalendář – významné události

09:00 – ČR: CPI (únor)
13:45 – ECB: rozhodnutí o úrokových sazbách
14:30 – USA: CPI (února)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce
- Oracle: výsledky za 4Q21

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688