Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  08.03.2022 09:11:08

Dárci z kryptosvěta podpořili Ukrajinu takřka 1,394 mld. korun


Ilustrační obrázek | zdroj 123fr.com

Financování válečného konfliktu

Válka je drahá. Spojené státy utratily za válku v Iráku od roku 2003 do roku 2010 v přepočtu na dnešní ceny zhruba 1,1 bilionu dolarů, zatímco válka o Falklandy stála Spojené království ekvivalent asi 2,5 miliardy liber (3,31 miliardy dolarů). Financování takového sporu je proto v každém konfliktu důležitou součástí samotného boje, podobně jako dělostřelectvo nebo pohonné hmoty. Břemeno financování tradičně leží na vládách, které proto nejčastěji vydávají válečné dluhopisy, aby tyto náklady pokryly. Ukrajina tak v současné době vydává válečné dluhopisy v hodnotě 270 mil. dolarů. Ale není to jediná cesta, kterou se Ukrajina vydala, aby sehnala na svou obranu nějaké finance.

Pár dní po ruské invazi na Ukrajinu tamní místopředseda vlády, Mychajlo Fjodorov, prostřednictvím twitteru vyzval všechny příznivce kryptoměn, aby projevili solidaritu s Ukrajinou a přispěli na ni kryptoměnami. Reakce na sebe nenechalo dlouho čekat. Ke konci minulého týdne uživatelé přispěli na pomoc Ukrajině takřka 60 mil. dolarů (59,2 mil. USD; 1,394 bil. korun). Sice to není tak velká částka v porovnání s válečnými dluhopisy, ale stále to celkem velmi významná podpora. Tím, že se ukrajinská vláda obrátila přímo na lidi ve světě, dokázala rychle získat finance bez potřeby finančních zprostředkovatelů. Ukazuje to, že jednotlivci společně mají na globální scéně vliv podobný státu. Pro zajímavost, Česká republika zatím pomohla Ukrajině souhrnnou částkou 960 mil. korun a další 1,5 mld. korun má vyčleněnou na humanitární pomoc na území ČR.

Výhody vs. rizika

Jak už to ale u kryptoměn bývá, přinášejí stejnou měrou výhody i rizika. Mají také potenciál pomoci Rusům vyhnout se krachujícímu rublu. Mychajlo Fedorov na Twitteru požádal, aby „všechny hlavní kryptoburzy zablokovaly adresy ruských uživatelů. Je zásadní zmrazit nejen adresy spojené s ruskými a běloruskými politiky, ale také sabotovat běžné uživatele“. Kryptokomunita s tím však tak úplně nesouhlasila. Changpeng Zhao, zakladatel přední burzy Binance, uvedl, že kryptoburzám nepřísluší omezovat ruské aktivity obecně. Na druhou stranu ale zdůraznil, že jeho burza nedovoluje využívat své služby žádnému ze stovek bohatých ruských osob, které jsou na západních sankčních seznamech.

Vzhledem ke krokům ruské vlády, která omezila Rusům vyvážet ze země deviza v hodnotě převyšující ekvivalent 10.000 dolarů, se nyní mnozí z nich snaží tento zákaz obejít právě pomocí kryptoměn. Zřejmě i proto se v Rusku za poslední dny zvýšila poptávka po VPN, které pomáhají uživatelům zůstat v anonymitě při používání veřejných sítí. Zároveň to byla nejspíš právě tato poptávka po kryptoměnách, která pomohla v minulém týdnu k růstu bitcoinu.

Větší problém

Leckoho napadne myšlenka, že by Rusko díky velké základně těžebních farem mohla zkusit obejít západní sankce právě prostřednictvím kryptosvěta. Nicméně tato myšlenka je spíše lichá. Ruský trh není dostatečně připraven na hromadné přijetí krypta. Potřebné vybavení chybí jak v bankách, tak na úřadech, navíc by bylo potřeba masivně mezi obyvatele rozšířit tzv. kryptopeněženky. Což si lze v rámci uvalených sankcí jen stěží představit. Také kroky tamní vládnoucí garnitury, kdy zakazují jednotlivcům vyvážet deviza, investorům platit v cizích měnách a splácet momentálně ruský státní dluh, svědčí o aktuální prozatimní bezvýchodné situaci. Taková nepřipravenost trhu by tak jen akcelerovala dnes již v podstatě krachující ruský trh. Smysl by pak nedával ani plánovaný krok Ruska, o kterém informovala běloruská nezávislá televize Nexta, a to, že nejpozději do konce týdne se musejí všechny tamní servery a domény přesunout do svrchovaného ruského internetu. Koncem týdne tak lze zřejmě očekávat další menší zemětřesení na poli kryptoměn.

Na druhou stranu je možné, že pozitiva, která do této války vnáší kryptotrh, budou krokem k jeho širšímu přijetí a k tomu, aby svět přišel s harmonizovanou globální regulací, která je zřejmě nezbytná pro jeho plné rozšíření do hlavního proudu. Na druhou stranu je zřejmé, že již nyní je obtížné zabránit tomu, aby se kryptoměny alespoň v malé míře používaly k obcházení sankcí. Na závěr pak jedna zajímavost. Západní sankce, které vedou k devalvaci rublu, pomohly bitcoinu tuto měnu v celkové hodnotě zastínit. Bitcoin je aktuálně 14. nejhodnotnější měnou na světě, což je aktuálně o 11 míst lepší umístění než v případě rublu. Ethereum pak zaostává za ruským rublem už jen o 6 míst (31. místo).


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688