Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2022 05:53:00

Nové technologie, web3 a zatím hodně nenaplněných slibů

Spoluzakladatel společnosti 645 Ventures Nnamdi Okike hovořil na Yahoo Finance o investicích do technologií. Podle něj „do systému proudí hodně kapitálu, což zvedá valuace“. To se projevuje například tím, že fondy rizikového kapitálu minulý rok investovaly dvojnásobek ve srovnání s rokem 2020. Jak to vše skončí?

Na tuto otázku expert odpověděl, že obvykle dochází k tomu, že to, co se děje na veřejných trzích, postupně ovlivní dění na trzích neveřejných. A u první skupiny aktiv nastal posun do pozdní fáze cyklu, kdy valuace začínají klesat. V neveřejné části trhu se tak střetává stále velký zájem kapitálu s tím, co se začíná projevovat na trzích veřejných, což vytváří „zajímavou situaci“.

„Domnívám se, že v určitý okamžik přijde obrat, protože je těžké udržet tak vysoké valuace a tempo, kterým přitéká kapitál,“ dodal Okike. Podle něj tak přijde korekce, ale je těžké předpovědět, kdy tomu tak bude. V roce 2021 přitom investoři financující firmy v jejich první fázi rozvoje byli schopni existovat díky silnému trhu IPO i díky fúzím a akvizicím. Tlaky na korekci tak budou zřejmě ještě nějakou dobu sílit, než se projeví i v této části trhu.



Okike zmínil, že jeho společnost používá pro vyhledávání atraktivních investic vlastní model a přístup. V portfoliu nyní drží firmy jako Fiscalnote, Goldbelly či Panther a drží se své strategie, která stojí na nákupu za rozumné ceny a orientaci na firmy, které mají jasný dlouhodobý plán. Na dotaz týkající se takzvaného web3 expert řekl, že „je tu hodně šumu“, s tím, že některé firmy nemají „reálný základ“.

Jde o systém, který by měl spočívat na blockchainu. Jeho hlavním rysem by měla být decentralizace. Okike podle svých slov investuje do společností, které jsou v této oblasti aktivní, a zejména do těch, které poskytují infrastruktury. Diskuse se následně opět stočila k web3. Expert odpovídal na to, zda není rozpor mezi tím, že tento systém bývá deklarován jako něco „demokratičtějšího“, na čem se může podílet a z čeho může profitovat více lidí. V praxi sem ale teče kapitál většinou přes několik málo velkých firem.

Okike míní, že na podobné kritice je něco pravdy. A sliby týkající se skutečné decentralizace a přínosů pro běžné lidi a malé firmy „ještě nebyly naplněny“. Objevují se ale výjimky. 645 Ventures sice stála stranou během první vlny rozvoje kryptoměn a souvisejících systémů, ale nyní je již investičně aktivní u firem, které mají dobrý dlouhodobý plán. „Hodně slibů, z velké části nenaplněných, ale celkově jsem optimistický ohledně směru, kam toto odvětví kráčí,“ dodal expert.

Zdroj: Yahoo Finance


Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688