cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  06.03.2022 17:33:48

Přední DeFi vývojáři oznámili konec práce na svých projektech! Co to znamená?

Přední DeFi vývojáři oznámili konec práce na svých projektech! Co to znamená?

06.03.2022 / Crypto Kingdom

Andre Cronje a Anton Nell, dva známí vývojáři světa decentralizovaných financí (Andre je rozhodně jedním z těch úplně nejznámějších jmen v této oblasti), oznámili ukončení práce na světě kryptoměn/decentralizovaných financí. Přinejmenším tedy alespoň na naprosté většině produktů, na kterých pracovali dodnes. Jmenovitě se jedná o např. YearnFI, keep3r.network, multichain.xyz, chainlist.org, solidly.exchange, bribe.crv.finance a další. Nejedná se ale jen o jednotlivé produkty, ale i o příspěvky těchto vývojářů do vývoje DeFi obecně na hned několika blockchainech, zejména Ethereu a Fantomu. Zejména samotné blockchainy, ale i jednotlivé produkty, by však správně měli fungovat decentralizovaně a např. z Fantomu již vyšly zprávy o tom, že André samozřejmě bude chybět, ale na projektu pracuje mnohem více lidí a nejedná se o projekt jednoho člověka. Např. na yearn.finance kódu navíc již přes rok nepracovali, a i tak padá cena. Určitě ale tyto zprávy nezní dobře a zejména jednotlivé produkty již začaly ztrácet na ceně.

Osobně to vidím jako dost špatný způsob odchodu, kdy např. Solidex byl spuštěn teprve nedávno a lidé do něj vstupovali na základě záštity těmito vývojáři. André se sice vyjádřil tak, že jeho kód bude fungovat, i kdyby okamžitě zemřel a bude fungovat pořád, ale důvěru u lidí tím rozhodně nezískal. Nezávisle na jejich přínosu (za který jim patří obrovský dík!) ale souhlasím s názorem, že tento odchod ukazuje, jak neprofesionální ještě značná část světa kryptoměn a zejména nových experimentálních produktů v kryptu zkrátka je.

No a co to tedy znamená a může znamenat:

1) Tito vývojáři již oficiálně nebudou pracovat na svých krypto/defi produktech.
2) dApps stále běží na blockchainu, ALE:
a) Bude potřeba předat kontrolu nad kódem u méně decentralizovaných produktů // komunita bude muset najít náhradu
b) Bude potřeba předat kontrolu nad weby a dalším rozhraní pro připojení se k daným aplikacím
3) Projekty budou muset reagovat (a již reagují) na spojený FUD -> myslím si, že právě způsob reakce a řešení bude kritický pro další propady na ceně.
4) Kdo jste zainteresováni v jednotlivých produktech, určitě sledujte situaci a případně vybírejte uzamčené kryptoměny, pokud by vše nasvědčovalo tomu, že projekt bude opravdu 'vypnut'. Z pohledu spekulace může být zajímavé hledat dno při propadu těchto produktů, ale držet je považuji za v současnosti riskantní. Zde ale mluvím o jednotlivých dApps, ne celých blockchainech.

A proč odešli?

Načítal jsem názory napříč Twitterem, včetně názorů některých vývojářů z jejich okolí a považuji za pravděpodobné tyto 2 důvody:

1) Poslední měsíce nebyly pro DeFi úplně ideální, vyskytlo se dost problémů, bugů, propady 3,3 'ponzi' DAOs, klesala cena mnoha kryptoměn atd. Ve spojení s problémy např. Wonderlandu se navíc kvůli tomu, že některá jiná jména (jmenovitě např. Danielle Sesta) musela věnovat řešení problémů na svých produktech a některá si zase svými kroky zničila reputaci. Proto se konkrétně André stal tváří produktu SOLID a celkově i tlak z dalších projektů nebyl úplně malý. A to vše při klesající ceně a na vývojáře, který už rozhodně vyděláno má. Tuhle teorii by potvrzovalo i např. to, že se naštval na Twitteru a přestal dávat informace a sdílel pouze memes. A nakonec si Twitter zrušil úplně. Jednoduše se tak z vývojáře v ústraní stal jednou z nejsledovanějších osobností ve světě DeFi, což při současném sentimentu nemusí být nic příjemného (lidé samozřejmě neradi vidí pokles ceny svých kryptoměn, četl jsem o pravidelných výhružkách smrtí atd.).

2) Přichází regulace světa DeFi. To je prozatím čistá spekulace (i když sám jsem přesvědčený, že jsou regulace decentralizovaných krypto produktů, a Defi zejména, doslova za dveřmi). Na druhou stranu odchod dvou tak známých jmen v jeden čas bez dostatečně profesionálního a rozsáhlého vysvětlení určitě může nasvědčovat tomu, že jsou ještě blíže, než by se dalo čekat. A v případě zařazení DeFi pod současnou legislativu (např. kapitálových trhů, bankovní právo,...) by tenhle svět a spoustu lidí, co jednotlivé produkty vydalo, mohly jistě čekat nemalé potíže.

Oba tyto důvody se mi pak zdají rozumné. A to zejména v kontextu s tím, že oba vývojáři vystupují pod svou reálnou identitou, což v DeFi světě také není zas tak běžné. Absolutně však neobhajuji způsob ukončení svých prací, který přinejmenším připomíná exit scam (alespoň v kontextu např. se Solidexem).

Za poměrně pravděpodobné pak považuji to, že se se světem kryptoměn nerozloučili finálně. Buď je donutí se účastnit na některých z produktů nějaká chyba jako lidi úplně mimo, nebo, a co spousta lidí na sociálních sítích považuje za pravděpodobné, budou pokračovat ve vývoji některých produktů (třeba úplně nových) pod záštitou anonymity, kterou blockchain nabízí. Ať ale situace dopadne jakkoliv, doporučuji maximální opatrnost zejména v kontextu s produkty spojenými s těmito jménami a cenou jednotlivých tokenů.

Pokud chcete do světa decentralizovaných financí proniknout hlouběji, mrkněte na 2 kurzy, co mám pro vás připravené:

  • Základní DeFi Univerzita, kde vás provedu možnostmi, které tento svět nabízí
  • Kurz Úročení stablecoinů, ve kterém vás naučím zhodnocovat kryptoměny se stabilním kurzem

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688