Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  04.03.2022 11:34:19

Mladá Boleslav už ubytovala desítky válečných uprchlíků

Město Mladá Boleslav se intenzivně podílí na pomoci lidem, prchajícím z válkou zmítané Ukrajiny. Do Boleslavi už dorazila řada lidí, kteří byli nuceni svou vlast nedobrovolně opustit. Aktuálně je zhruba dvacet lidí ubytováno v hotelu Věnec, více než desítka lidí je v tranzitní ubytovně v Debři, a v pátek město začalo poskytovat ubytování také v bývalé Kolibě. "Tady bude k dispozici 82 lůžek, dalších asi 75 lůžek dáme k dispozici od pondělí v hotelu na zimním stadionu," uvedl první náměstek primátora Jiří Bouška. Koliba a hotel na zimním stadionu budou podle něj primárně určeny především matkám s dětmi.
Tranzitní ubytovna v sokolovně v Debři
Tranzitní ubytovna v sokolovně v Debři

"Od pondělí pak začne v prostorách Koliby rovněž fungovat středisko následně pomoci pro příchozí, kde s nimi budeme dále pracovat a pomáhat jim se začleněním do společnosti a našeho města," vysvětlil primátor Raduan Nwelati.

Od dnešního dne je také v provozu krajské asistenční centrum pomoci Ukrajincům, které zřizuje jednu ze svých poboček i v Mladé Boleslavi, sídlo má v tělocvičnách 9. základní školy. Od rána zde do 10 hodin již odbavili asi 150 lidí a neustále sem proudí další.
Toto centrum slouží uprchlíkům jako základní kontaktní místo, pomáhá s registrací, ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními povoleními, nabízí také urgentní psychologickou pomoc. Je zde i Český červený kříž, občerstvení, základní humanitární pomoc, herní koutek.
Hned u vchodu policisté u příchozích zjišťují, zda přicházejí přímo z Ukrajiny, zda mají zajištěno ubytování nebo jej shání. Poté se Ukrajinci přesunou do čekacího sálu, kde vyplní potřebné formuláře k udělení víza, registraci k pobytu.
"Pomáhá nám tady spousta dobrovolníků s tlumočením," uvedl Marek Jirouš, ředitel územního odboru Mladá Boleslav Policie ČR...
V okamžiku, kdy se uvolní kapacita, přecházejí uprchlíci do další haly. Zde hasiči pomáhají najít ubytování, na dalším stanovišti se vyřizují víza. Také zde působí Úřad práce s nabídkami možných pracovních pozic a zástupci VZP pomáhají vyřídit zdravotní pojištění.
Centrum nabízí základní služby nonstop. Jak upřesnil Marek Jirouš, nonstop jsou zde hasiči a policisté, kteří jsou schopni lidi zaregistrovat, případně jim najít nějaké ubytování. Další agendu s úřadem práce či pojišťovnou musí uprchlíci vyřídit přes den.


Foto z krajského střediska pomoci v 9. ZŠ

centrum pomoci

centrum pomoci

Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 4.3.2022 / 4.3.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688