zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  01.03.2022 00:00:00

Zlín si připomněl mimořádné jubileum

js6-5944.jpg

Zlín si připomněl mimořádné jubileum

publikováno: 1.3.2022

Zlín - Zlín oslavil na den přesně 700 let. Ryzím datem první písemné zmínky o Zlínu byl 28. únor. Významnou událost přiblížilo představení faksimile s první zmínkou o městě, beseda odborníků s dobovým hudebním doprovodem a následná mše svatá.

Roku 1322 Zlín poprvé vystupuje v písemných pramenech, když královna-vdova Eliška Rejčka koupila od bratrů Fricka a Viléma z Egerberka majetky na Moravě. Mezi nimi se objevuje také městečko Zlín. O tomto prodeji se dochovaly hned čtyři listiny, což je nepochybně unikát. Dvě listiny o prodeji majetku Fricka z Egerberka jsou datovány 28. února 1322 a právě v tento den o 700 let později byla zlínské veřejnosti představena, pro Zlín speciálně vyrobená faksimile, čili věrná kopie, této listiny.

„„Myslím, že vystavení listiny s první zmínkou o Zlíně spojená s besedou odborníků na historii ve zlínském zámku, který je s číslem popisným 1 nejstarší budovou v našem městě, byla důstojnou oslavou tohoto unikátního významného jubilea, kterým 700 let bezesporu rozhodně je. Plný sál zlínského zámku to potvrdil,“ sdělil primátor Zlína Jiří Korec.

Dne 28. února 2022 se od 17 hodin v hlavním sále zámku Zlín uskutečnila beseda s názvem První zmínka aneb Bylo, nebylo? s historiky Tomášem Somerem a Tomášem Borovským, kteří veřejnosti objasnili okolnosti vzniku listiny a přiblížili také dobu 14. století na Moravě. Moderátorem byl ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek. Zazněly také ukázky dobové hudby v dramaturgii hudebnice Renaty Smetkové. Pořadatelem akce bylo město Zlín, spolupořadatelem Státní okresní archiv Zlín a realizátorem pak kulturní a kreativní centrum Živý Zlín.

„Pořad byl prvním ze sedmi setkání nad historií města formou besedy a tématického hudebního doprovodu. Po skončení besedy proběhla v kostele sv Filipa a Jakuba ve Zlíně mimořádná mše svatá věnovaná výročí města. Faksimile bude k vidění pro širokou veřejnost v prostorách hlavního sálu zámku do neděle 6. března, vždy v čase 15 - 17 hodin,“ zakončila hlavní manažerka oslav, Jana Kubáčová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688