Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  28.02.2022 10:47:53

Ranní souhrn ft 28.2.2022: BP prodá svůj podíl v Rosněftu, rubl padá

  • SPX během minulého týdne posiloval, SXXP ztrácel
  • V reakci na rostoucí ceny energetických komodit se zvyšují inflační očekávání
  • Trhy dnes otevírají….jde o reakci na zpřísnění sankcí proti Rusku
  • Geopolitické riziko bude trhům určovat rytmus i tento týden, jde však spíše o přechodný šok
  • Fed navzdory geopolitickému riziku cyklus zvedání sazeb neodloží
  • Krypto: méně výrazný pokles, podporu poskytují vyšší inflační očekávání a situace kolem SWIFT
  • US: payrolls, PM; EMU: CPI, nezaměstnanost, PMI

Výhled

Futures červené i asijské indexy spíše zelené

Trhy dnes

Futures na indexech otevírají do záporu, nicméně jde vidět, že ztráty umazávají. Samozřejmě nejvíce ztrácí rubl a ruská aktiva. Rubl oslabil na úroveň 113, což představuje oslabení o 27 %. Jde zejména o reakci na zpřísnění sankcí. V závěru týdne trhy posilovaly právě v reakci na měkké sankce. Přes víkend se však situace změnila. Některé ruské banky budou odstřiženy od systému Swift, což zkomplikuje zahraniční platby v Rusku. Ruské centrální bance taktéž pravděpodobně budou zmrazeny dolarové, eurové a librové rezervy. To se promítne do volného pádu kurzu rublu. Ruská centrální banka bude muset rubl podporovat prodejem zlatých rezerv nebo těch, které má u čínské centrální banky (v rmb). To však může být poměrně náročné, jelikož se Rusko dostává do zvyšující se mezinárodní izolace, a proto může Čína přistoupit k obdobnému kroku jako EU nebo US. Další možností je růst sazeb – ten by však přidusil ekonomický růst. Eventuálně může Rusko zavést kapitálové kontroly.

Geopolitická nejistota

Přísnější sankce se samozřejmě promítnou do zvýšené volatility v následujících dnech. Řada firem nebo fondů se začíná zbavovat ruských aktiv. Například BP prodá svůj podíl v Rosněftu, což za aktuálních podmínek může pro ropnou firmu znamenat ztrátu $25 mld. Norský vládní fond začne postupně vyprodávat ruská aktiva ze svého portfolia. Největší míra stresu přetrvá samozřejmě na ruských nebo ukrajinských aktivech. Silnou rizikovou averzi lze předpokládat taktéž u širšího regionu emerging markets. Vzhledem k větší ekonomické provázanosti s Ruskem a geografické blízkosti ohniska konfliktu se dočkáme citelnější volatility na evropských burzách. Nicméně věříme, že roztržka zůstane lokálním konfliktem a proto se dočkáme poměrně brzkého zotavení. Záchvaty geopolitického rizika na trzích obvykle nemívají delšího trvání.

Fed: hikingový cyklus se neodkládá

Vzhledem k přetrvávajícím cenovým tlakům a vlivu cen komodit na vyšší inflační očekávání si centrální banky nemohou dovolit oddalovat začátek cyklu zvedání úroků kvůli geopolitickému riziku. V USA je tak hike na březnovém zasedání Fedu hotová věc, nyní se hraje pouze o to, zda dojde ke zvýšení úroků o 25 bps nebo 50 bps. Přibývají hlasy, že pokud si to vyžádají inflační okolnosti, mohl by Fed zvyšovat sazby i o 50 bps (Waller). Zatím jsou však jestřábi v minoritě, investoři přisuzují hiku o 50 bps šanci cca 28 %. Do konce trhu očekávají dluhopisoví investoři šest hiků. Podmínky financování však zatím zůstávají extrémně uvolněné. Je tak pravděpodobné, že Fed může přistoupit i k razantnější akci.

Krypto

Krypto se navzdory rizikové averzi nenachází pod výraznějším prodejním tlakem. To má zejména dva důvody. Jednak bitcoinu pomáhají rostoucí inflační očekávání. Odstřihnutí Ruska od SWIFT nebo restrikce vůči ruské centrální bance pak teoreticky zvyšují prostor pro využívání krypta, které je ze zásady decentralizované. Nicméně masovější zavedení plateb přes virtuální mince by reálně trvalo delší dobu.

Makro

Nejdůležitějším makročíslem týdne budou payrolls za únor. Očekává se, že ve druhém měsíci roku 2022 vygenerovala americká ekonomika 400 tisíc nových pracovních míst. Tento údaj bude klíčový pro další rozhodování Fedu. Tento týden vyjdou na obou březích Atlantiku PMI. V eurozóně vyjde ve středu inflace. V meziročním vyjádření porostou spotřebitelské ceny o 5,4 %. Ve čtvrtek vyjde rovněž nezaměstnanost v EMU. Očekává se další snížení na 6,9 %.

Ohlédnutí

Inflační očekávání rostou

V reakci na válku mezi Ruskem a Ukrajinou prudce rostou inflační očekávání. 5-leté break-even sazby, které tato očekávání měří, vystoupaly až na 3,4 % a překonaly tak maxima z listopadu. Během páteční seance opět poklesly. Break-even sazby se nacházely na vrcholu v listopadu (data jsou k dispozici od roku 2002), před tím, než si Powell zajistil pokračování ve funkci šéfa Fedu a odstartoval jestřábí obrat. Rostoucí inflační očekávání znamenají, že se centrální banka ocitá pod dalším tlakem. Bude muset utahovat politiku agresivněji, než se zdálo před vypuknutím současné geopolitické roztržky. Mezi investory se proto zvyšují obavy ze stagflace – tedy zpomalujícího ekonomického růstu doprovázeného prudkými cenovými tlaky. Razantnější než předpokládaná akce ze strany centrálních bank by samozřejmě měla negativní vliv na ceny aktiv.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

28.02.2022ERÚ: Indikativní cena plynu (28.2.2022) ERÚ (Energetický regulační úřad)
28.02.2022BP se vzdává svého podílu v Rosneftu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.02.2022Dnes převážení indexů MSCI (28.2.2022) Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688