mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.02.2022 11:07:00

Konzulární odbor zahájil první etapu ambiciózního projektu digitalizace konzulárních služeb pro občany v zahraničí

Konzulární odbor zahájil první etapu ambiciózního projektu digitalizace konzulárních služeb pro občany v zahraničí

28.02.2022 / 11:05 | Aktualizováno: 28.02.2022 / 11:07

Ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničních věcí, Pavel Pitel, podepsal v pátek 25. 2. s obchodním ředitelem společnosti Equica a.s. smlouvu na zpracování studie proveditelnosti, která je první fází ambiciózního projektu Digitalizace konzulárních agend MZV tj. celého spektra služeb, které Česká republika poskytuje svým občanům v zahraničí.

Studie proveditelnosti má za cíl detailně zhodnotit stávající stav a navrhnout možnosti digitalizace služeb poskytovaných českými zastupitelskými úřady občanům v zahraničí. Ministerstvo zahraničních věcí tímto činí první krok k naplnění své vize z Informační koncepce MZV ČR, a to poskytovat všechny služby resortu digitálně a přívětivě. Zároveň dojde i k naplnění legislativních požadavků dle zákonů č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a č. 261/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (tzv. DEPO).

Součástí výstupu studie proveditelnosti bude také podání žádosti o spolufinancování projektu z Integrovaného regionálního operačního programu, kterým se v Česku rozdělují peníze poskytnuté z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo očekává, v případě schválení projektu, financování až 70% z celkové hodnoty projektu z fondu IROP.

„Projekt Digitalizace konzulárních agend navazuje na obecný trend digitalizace služeb státu občanům. Naším cílem je zkvalitnění poskytovaných služeb, omezení administrativní zátěže pro občany i finanční úspory na straně státní správy. V budoucnu předpokládáme poskytování mnoha konzulárních služeb, jakými může být například podávání žádostí o vystavení matričních dokladů, bez nutnosti osobní návštěvy konzulátu občanem za plného využití digitální identity občana. Součástí řešení bude také plná integrace s ostatními informačními systémy státní správy. Klienti tak ušetří čas strávený vyplňováním informací, které již státní správa má k dispozici. V mnoha destinacích také odpadne nutnost dlouhé cesty na konzulát s vynaložením nemalých finančních prostředků.“ shrnuje ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničních věcí Pavel Pitel.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688