Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  26.02.2022 15:01:40

Benzín v ČR včera během jediného dne podražil o takřka 40 haléřů na litr, nejvýrazněji od roku 2010. Mezinárodní obchodníci započítávají stále pravděpodobnější sankcionování ruské ropy

Průměrná cena benzínu Natural 95 v ČR včera ze dne na den vyskočila o takřka 40 haléřů na litr. Zatímco ještě ve čtvrtek litr benzínu vyšel na 37,48 koruny, včera už to bylo 37,87 koruny. Přes noc tak litr benzínu podražil o 39 haléřů na litr. Výraznější zdražení „přes noc“ zaznamenal benzín naposledy 7. prosince 2010, vyplývá z dat CCS. Nafta včera podražila dokonce ještě výrazněji než benzín, o 41 haléřů na litr na 36,86 koruny litr. V jejím případě však jde o nejvýraznější jednodenní zdražení jen za období od začátku dubna 2021, kdy nastal mimořádný výkyv v její ceně.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světových trzích a také oslabení koruny. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Korunová cena barelu ropy Brent v týdnu vyskočila až na takřka 2400 korun, skoro nejvíce v historii.

Motoristé v ČR musí počítat s tím, že už o tomto víkendu ceny pohonných hmot dále citelně narostou, nad 38 korun v případě benzínu a nad 37 korun v případě nafty, a budou se rychle blížit úrovním kolem 40 korun za litr.

Pokud se válka na Ukrajině rychle nezklidní, což je málo pravděpodobné, úrovní kolem 40 korun za litr pohonné hmoty dosáhnou už během března. Řidiči v ČR se však zatím nemusí obávat výpadku v zásobování palivy. Produktovody – na plyn či ropu – vedoucí z Ruska přes ukrajinské území stále běžně fungují, nejsou hlášeny jakékoli zásadnější problémy.

Ropa ve světě zdražuje nikoli kvůli ochromení ruských dodávek, ale kvůli obavě, že tyto dodávky ochromí buď sankce, nebo válečný útok, nebo oboje naráz. K ničemu takovému ale zatím nedochází, byť sankcionování ruské ropy alespoň ze strany Západu už může být otázkou příštího týdne.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

28.02. 18:16  Ceny benzínu (miki)
27.02. 02:39  Kovanda (JJ)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688