kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Internet a telefony  |  25.02.2022 13:46:37

Zlínský kraj pokračuje v projektu zaměřeném na využití asistivních technologií

25.2.2022
Zlínský kraj pokračuje v projektu zaměřeném na využití asistivních technologií

ZLÍNSKÝ KRAJ – Další z kulatých stolů k projektu „Využívání sociálních inovací za pomoci asistivních technologií ve Zlínském kraji“ uspořádal ve středu 16. února Zlínský kraj. Cílem projektu je navrhnout, vyvinout, zavést a ověřit inovativní systém s využitím moderních technologií, které pomohou zvýšit bezpečí osob se zvláštními potřebami i kvalitu péče o ně. Díky těmto technologiím by se zároveň měla snížit pracovní zátěž těch, kteří o tyto osoby pečují, ať už v nemocnicích, zařízeních sociální péče nebo v domácím prostředí.

Projekt realizuje Zlínský kraj ve spolupráci s partnerskými organizacemi, jimiž jsou Diakonie Valašské Meziříčí, Sociální služby Vsetín, Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), které je odborným garantem projektu. Vybrané asistivní technologie jsou nejprve testovány v laboratorním prostředí ČVUT, poté jsou pilotně testovány v ostatních partnerských organizacích. Osvědčené senzory jsou pak finálně nasazeny pro sběr ostrých dat. Realizace projektu byla zahájena v březnu 2020 a předpokládané datum ukončení je srpen 2022. Projekt je realizován z Operačního programu Zaměstnanost.

„Demografický vývoj, který bude v následujících desítkách let ve znamení neustálého stárnutí populace, je nekompromisní. Je to fakt, se kterým musíme pracovat. A právě asistivní technologie vnímám jako velkou příležitost, jak se s tímto vývojem vypořádat. Naším společným úkolem je nastavení uživatelsky přívětivého prostředí u asistivních technologií, včetně jejich ekonomické dostupnosti. Na nás politicích pak je vytvořit pro jejich využití vhodné legislativní prostředí. Chtěla bych všem partnerům projektu poděkovat, podpořit je v další činnosti a těším se na další výzvy a spolupráci, které nás v této oblasti čekají,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, která má ve své gesci sociální oblast.

„Z pohledu náměstkyně pro zdravotnictví jsem ráda, že jedním z partnerů tohoto projektu je i Krajská nemocnice Tomáše Bati. Považují nicméně za důležité zdůraznit, že asistivní technologie mohou být dobrý sluha, ale i zlý pán. Ne všechno totiž dokáží vyřešit a při zaujetí pro jejich využití bychom neměli zapomínat na to, že péče by neměla ztratit lidský rozměr. Péče a lidskost musí jít ruku v ruce,“ apelovala Olga Sehnalová, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví.

Asistivními technologiemi se rozumějí například bezpečnostní kamery s detektorem pohybu, detektory pádu, monitory spánku, chytré přístroje umožňující měření krevního tlaku, teploty, saturace krve kyslíkem apod.

Zkušenosti s testováním asistivních technologií v reálném prostředí v průběhu kulatého stolu nejprve za Krajskou nemocnici Tomáše Bati představili lékař Dětského oddělení Tomáš Nečas a Veronika Lišková, která pracuje jako zdravotní setra v Centru klinické gerontologie. Podle Tomáše Nečase asistivní technologie v mnoha případech pomáhají předcházet nežádoucím událostem, zejména v noci (kamery) a řadě klientů přináší větší pocit bezpečí a možnost kontroly fyziologických funkcí v domácím prostředí (sety pro domácí péči), pro personál pak znamenají zjednodušení práce, například již zmíněný kamerový dohled nad pacientem či možnost vzdálené konzultace pacienta v domácí péči, například ohledně tlaku, nízké saturace apod. Upozornil však také na určitá úskalí z pohledu pacientů: některé technologie mohou být pacientům na obtíž, způsobovat jim ztrátu soukromí nebo jim přinášet stres z neznámé technologie.

Za Sociální služby Vsetín promluvila ředitelka této organizace Michaela Pavlůsková, která asistivní technologie považuje za smysluplné, je však podle ní nutné brát ohled na potřeby cílových skupin a důležitá je také osvěta a eliminace obav z těchto technologií, jak u pracovníků, tak u klientů.

Miloslav Běťák z Diakonie Valašské Meziříčí Miloslav uvedl, že hodnocení asistivních technologií ze strany klientů a jejich blízkých je jednoznačně kladné. Pokazují zejména na to, že jim tyto systémy dávají pocit bezpečí. Horší je však situace u osob se sníženými mentálními schopnostmi, kterým vadí jakékoliv čidlo či tlačítko na těle a mají tendenci jej strhávat. Velká rezerva je však dle jeho slov u využití

Vývoj projektu v dalším období přiblížil Viktor Kubát z ČVUT. Pozornost bude soustředěna zejména na podporu telemedicíny, domácí péče a bezpečnosti u pobytových služeb. Na základě podnětů z testování v partnerských organizacích bude větší důraz kladen na školení pracovníků v sociálních a zdravotnických službách a rodinných příslušníků pacientů a klientů, stejně jako na certifikaci senzorů (vlastní hardware-software). Počítá se také s aktivizačními programy – virtuální realita, hry, aj.

Zpracoval: Jan Vandík

25. 2. 2022

Další informace:
Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

 

img-2620-foto-jiri-balat.jpg
img-2624-foto-jiri-balat.jpg
img-2627-foto-jiri-balat.jpg
img-2630-foto-jiri-balat.jpg
img-2632-foto-jiri-balat.jpg
img-2634-foto-jiri-balat.jpg
img-2635-foto-jiri-balat.jpg
img-2642-foto-jiri-balat.jpg
img-2647-foto-jiri-balat.jpg
img-2651-foto-jiri-balat.jpg
img-2656-foto-jiri-balat.jpg
img-2659-foto-jiri-balat.jpg
img-2667-foto-jiri-balat.jpg
img-2672-foto-jiri-balat.jpg
img-2674-foto-jiri-balat.jpg
img-2675-foto-jiri-balat.jpg
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688