Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  25.02.2022 16:28:20

Swingový výhled 8. týden

Dominantní zprávou týdne je invaze na Ukrajinu. Zatímco ještě poměrně nedávno se zdálo, že je možné konflikt urovnat diplomatickou cestou, tak ve čtvrtek v ranních hodinách Rusko bezprecedentně napadlo Ukrajinu ve vzduchu, po souši a na moři.


Trhy na tuto situaci reagovaly nejprve podle očekávání – akciové indexy prudce oslabovaly a investoři urychleně přesouvali svoje zdroje do tzv. bezpečných aktiv, kam patří zlato a americké dluhopisy. Posilovala také ropa, která se dostala na nejvyšší úroveň od roku 2014.

 

Po prvotním šoku se ale situace začala uklidňovat a indexy nakonec uzavřely ve čtvrtek v zelených číslech. Co je k tomu důvodem si můžete přečíst v naší analýze.

 

Válka na Ukrajině hýbe trhy 

Válka v Evropě, která zde nebyla od dob 2.světové války, zcela pochopitelně znamená pro trhy velkou nejistotu. Co v tuto chvíli totiž není jasné, tak je to, co Rusko touto invazí sleduje.  Podle některých zdrojů se zdá, že se Rusko bude snažit sesadit současné vedení Ukrajiny a dosadit do vedení země prorusky orientované politiky. Podle jiných zdrojů chce Putin Ukrajinu přičlenit k Rusku. Rétorika, kterou Putin obhajoval svoje rozhodnutí, každopádně vyvolává oprávněné obavy.

Co je zřejmé, tak je to, že NATO se na Ukrajině anagažovat nehodlá. Z toho plyne, že v tuto chvíli to nevypadá na nějaký rozsáhlý mezinárodní válečný konflikt mezi dvěma nukleárními mocnostmi.

Zřejmé jsou také sankce, které západní země na ruský režim uvalí s cílem ochromit ekonomiku Ruska a zpomalit technologický vývoj v zemi. Ty zcela jistě budou mít negativní dopad na ruské firmy, které na akciových trzích silně krvácí.  A samozřejmě se situace negativně projeví na ruském rublu.

Globální akciové indexy logicky v reakci na první zprávy o inflaci silně oslabovaly. Poté ale začaly rychle posilovat. Důvody pro to můžeme hledat v podobných událostech, které se staly v minulosti.



Obrázek č.1: Vliv geopolitických událostí na SP 500

Historie tedy ukazuje, že regionální válečné nebo jiné konflikty a krize se na trzích negativně projevily víceméně krátkodobě. Ve čtvrtek jsme pak viděli, že levné ceny zejména technologických akcií v indexu NASDAQ přilákaly kupce, kteří tyto propady využili k nákupů kvalitních titulů. S tím se pak svezl také index SP 500.

Tento vývoj by naznačoval, že trhy se víceméně smířily s tím, že ve východní Evropě klid nějakou dobu nebude, ale nevidí to jako hrozbu pro globální ekonomiku. Trh tedy událost války na východní hranici Evropy vnímá jako problém regionálního charakteru.

Pokud jde o americký Fed, tak někteří jeho představitelé již signalizovali, že záměr ke zvyšování úrokových sazeb v boji proti rostoucí inflaci se konfliktem na Ukrajině nemění. Rostoucí ceny komodit jako je ropa a obilniny je v tomto názoru ještě utvrdí.

Vývoj na amerických 10letých dluhopisech byl takový, že výnosy dluhopisů nejprve poklesly a dostaly se pod hladinu 2 %. Pokles výnosů dluhopisů je dán vyšší poptávkou po těchto dluhopisech, které slouží jako tzv. bezpečný přístav v dobách nejistoty. Prudce posílil také americký dolar, který nám ukazuje USD index. Nakonec ale uzavřel pod rezistencí, která je pod 97,30. 

Obrázek č. 2: Výnos 10letých vládních dluhopisů na 4H grafu a USD index na denním grafu

NASDAQ a SP500

Americké indexy provedly velký obrat. Poté, co ve čtvrtek silně oslabovaly, tak nakonec uzavřely seanci v zelených číslech. Je to vysvětleno tím, že mnoho investorů přišlo na trh s cílem nakupovat akcie ve slevě, která zejména u některých technologických akcií byla velice lákavá, protože index NASDAQ se od svého vrcholu v listopadu dostal na ceny o více než 20 % nižší.

Obrázek č.3: Americký index NASDAQ  na H4 a na D1 grafu

Na denním grafu se tedy ve čtvrtek vytvořila silná býčí svíčka, která by mohla znamenat, že další poklesy nejsou aktuálně příliš pravděpodobné. Nejbližší rezistence podle H4 grafu je u 14 000 – 14 100. Další hranice pak je 14 600 – 14 700.  Support podle H4 grafu je u aktuálního low na 13 040  - 13 120.  

Pokud jde o americký index SP 500, tak zde je situace obdobná.


Obrázek č.4: SP 500 na H4 a D1 grafu

Nejbližší rezistence je podle H4 grafu u 4281 - 4300. Další rezistence je v oblasti u 4 342 – 4 362. Support je u 4 100 – 4 113.

Německý index DAX

Německý DAX byl vývoje silně zasažen stejně jako další evropské indexy. Krvácet budou zejména firmy, které mají v Rusku významnou expozici. Například rakouská Raiffeisenbank ze svého vrcholu v listopadu 2021, kdy cena  byla  29,6 euro za akcii, se ve čtvrtek obchodovala za 16 euro za akcii. U tohoto titulu je možné, že další oslabování bude následovat a cena by se mohla dostat k 10 euro za akcii.

Obrázek č.5: DAX na H4 a denním grafu

DAX je tedy nyní v klesajícím trendu, který vznikl průrazem silného supportu, který byl v oblasti        14 800 – 15000.Tato oblast je nyní významnou rezistencí. Podle H4 grafu se za významou rezistenci dá považovat také oblast kolem 14 300 – 14 400. Support je u 13 800 – 13 880.

V pátek ráno se sentiment na indexech začal zlepšovat. Na Daxu i díky tomu, že Německo reportovalo dobrá data HDP za 4Q 2020, kdy v tomto čtvrtletí ekonomika zpomalila jen o 0,3 % místo očekávaného poklesu 0.7%.

EUR/USD pod tlakem

EURUSD se dostalo ke svému supportu ukázalo, že v dobách politické nejistoty má tento pár tendenci oslabovat, protože americký dolar je hlavní rezervní měnou, který v dobách nejistoty slouží jako tzv. bezpečný přístav.

Sankce, které uplatní Evropská unie budou mít dopad nejen na Rusko, ale také na evropskou ekonomiku. Toto geopolitické napětí se pak pravděpodobně odrazí v rétorice ECB, která by mohla být více umírněná.

 Obrázek č.6: EURUSD na H4 a dennim grafu

Nejbližší rezistence podle H4 grafu je v oblasti 1.1280 – 1.1300. Velice silný support podle deního grafu pak je 1.1110 – 1.1140.

Zlato

Zlato je aktivum, které má v dobách nejistoty tendenci posilovat. To jsme viděli ve čtvrtek, kdy po turbulentní seanci ve čtvrtek, kdy zlato dosáhlo na hodnotu 1 973 USD za unci, což je nejvýše od září 2020. Pak ale investoři vyhodnocovali situaci týkající se invaze a sankce západních zemí a zlato začalo oslabovat.

Obrázek č.7: Zlato na H4 a D1 grafu

Z pohledu technické analýzy se zlato zastavilo u rezistence 1 973 USD za unci. Na denním grafu se vytvořil velice silný medvědí pin bar, což by měla naznačovat tendence k oslabování. Nejbližší support je 1 870 – 1 878. Další support je pak u 1 845 – 1 852 USD za trojskou unci.  

Jakmile se geopolitické napětí uklidní a výnosy z amerických vládních dluhopisů budou pokračovat v růstu, mělo by to být pro zlato negativní zprávou.

Ropa

Útok na Ukrajinu poslal ceny ropy na nejvyšší hodnoty od roku 2014, když se ropa typu Brent obchodovala za 105 USD za barel. Situace na Ukrajině bude udržovat ceny ropy na vyšších hladinách, protože hrozba přerušení dodávek ropy v prostředí silné poptávky bude vyvolávat na tlak na růst ceny. Fox Business Network například uvedl, že významná exportní oblast ropy v Azovském moři byla uzavřena. Na jak dlouho není známo.

Reuters také uvedlo, že významní kupci ruské ropy mají problém získat bankovní záruky. Logika je přitom jednoduchá: „nezaplatíš  -  nedostaneš“.

V prostředí, kdy globální zásoby ropy jsou na nejnižších hodnotách za posledních sedm let, bude trh s ropou na šoky v oblasti dodávek velice citlivý.

I když Biden uvedl, že by americká vláda mohla uvolnit některé strategické rezervy, aby reagovala na cenový růst ropy, historie ukazuje, že podobné zásahy poskytly většinou pouze dočasnou úlevu napjatému trhu.

 

Obrázek č.8: Ropa a H4 a měsíčním grafu

Z pohledu technické analýzy tedy trh s ropou roste. Významná rezistence je v pásmu 103-108 USD za barel. Další je pak v pásmu 114 – 118. Podle některých analytiků by se cena ropy mohla dostat až ke 120 USD za barel. Vyloučeno není ani otestování ceny 140 USD za barel, kde se cena obchodovala v roce 2008.

Nejbližší support podle H4 grafu je 95,5 – 95,8 USD za barel. Ostře sledovaná bude cenovka 90 USD za barel.

CFD jsou komplexními nástroji a nesou vysoké riziko rychlé ztráty veškerého Vašeho kapitálu v důsledku páky. 69,7% retailových investorů přichází o svůj kapitál během obchodování se CFD s tímto providerem (tento počet byl určen v rámci období od 1. ledna 2021 do 31. prosince 2021). Měli byste pečlivě zvážit, jestli rozumíte fungování CFD nástrojů a můžete-li si dovolit podstoupit tak vysoká rizika ztráty Vašeho kapitálu. Obchodování na devizovém trhu s marží obnáší velkou míru rizika a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s vysokou pákou může fungovat jak ve Váš prospěch, tak i proti Vám. Předtím, než se rozhodnete obchodovat na devizovém trhu, pečlivě zvažte své investiční cíle, úroveň zkušeností a ochotu podstoupit rizika. Existuje možnost, že utrpíte ztrátu části nebo celé výchozí investice, a proto není vhodné investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. V případě jakýchkoliv pochybností vyhledejte radu nezávislého finančního poradce. 

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

14.03.2022Swingový výhled 10. týden 2022 Jaroslav Tupý (Purple Trading)
08.03.2022Swingový výhled 9. týden Jaroslav Tupý (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688