Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  25.02.2022 15:51:39

Putin je připravený zahájit jednání s Ukrajinou. Dnešní apel Číny zjevně zabral – otázkou je, zda byl rozhodnutím Číny, nebo zda si jej v Pekingu „objednal“ Putin, aby neztratil tvář


Rusko je připraveno poslat svoji delegaci do Minsku, k jednání s Ukrajinou. Podle Kremlu jde o odpověď na prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že je připravený jednat o neutrálním postavení Ukrajiny

Kreml ovšem může ve skutečnost reagovat hlavně na dnešní apel Číny, aby Rusko a Ukrajina usedly k vyjednávacímu stolu. Otázkou zůstává, zda si tento apel v Pekingu „objednal“ sám Putin, aby mohl z invaze začít vycouvávat, aniž úplně ztratí tvář. Nebo zda se Čína do situace vkládá ryze na základě vlastního rozhodnutí. 

Slabé sankce Západu totiž dláždí cestu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby se ujal potenciálně dobře propagandisticky využitelné role mírotvorce. Si se dříve během dneška telefonicky spojil s Putinem, aby jej právě vybídl k jednání s Ukrajinou. Rusko poté svůj postoj k jednání s Ukrajinou změkčilo.  

To nepochybně může být průlom v dosavadní situaci. Znamená to, že Čína do ní vstupuje aktivněji, než se dosud mohlo zdát. Nejde-li o nějaký druh kouřové clony, značí apel čínského prezidenta dále to, že Putin s Pekingem nijak zvlášť koordinovaný není. Což znamená zase to, že Čínu, resp. její zájmy, mohl v rámci invaze na Ukrajinu v něčem zaskočit, či dokonce poškodit. To, že Putin zjevně vyčkával na konec olympijských her právě v Číně, než invazi zahájil, Pekingu evidentně nestačí, aby se konflikt na Ukrajině nezačal snažit korigovat.   

Peking má na Ukrajině své ekonomické zájmy. Čína v žádné úzké alianci s Ruskem nepostupuje, například se nyní zdráhá odebírat ruskou ropu. Obává se, že na ni dopadnou sankce Západu. Rusko tedy zjevně není ochotna podpořit nad rámce běžného byznysového vztahu. 

Pokud by Peking situaci na Ukrajině uměl řešit, a přispěl zásadně k jejímu zklidnění, význam Západu dále oslabí. Mnozí by takový vývoj interpretovali tak, že poměrně bezzubý zásah Západu vůči Rusku umožnil Číně sehrát roli země, která v těžké chvíli Ukrajině fakticky jako jediná vyšla na pomoc.

Jistě by si to pamatovala i sama Ukrajina. Čína by tak získala spojence doslova „před branami“ EU. Jistě, její pomoc Kyjevu nebude nezištná.  
Z hlediska reakce Západu, a zvláště zemí typu Německa, je tak zatím ukrajinsko-ruský konflikt jedním velkým fiaskem, které nepříznivě poznamená význam a reputaci Západu ve světě v příštích letech a desetiletích. 


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank


28.02. 09:48  Apel Číny (ikaktus)
25.02. 16:40  Apel Číny (ikaktus)

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688