Arsen Lazarevič (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  23.02.2022 08:44:55

Elektřina prudce zdražuje. Vyhneme se energetické chudobě?

Ceny elektřiny určitě zlevní! Tak takové doporučení jsme mohli slyšet po krachu Bohemia Energy říjnu minulého roku. Kdo otálel, ten si připlatí. Možnosti ušetřit ale stále existují.

Cena elektřiny nejen, že nezlevnila, jak analytici předpovídali, ale nadále roste. Projevuje se to především na dlouhodobých kontraktech elektřiny na burze, které dodavatelé nakupují. Například elektřina pro rok 2025 se prodává s cenou 98 euro za MWh, ještě donedávna cena byla ve výši 80 euro. Na trhu se objevily kontrakty pro rok 2026, které 24. ledna začínaly na 86 eurech, nyní jsou na 94 eurech.

Současný vývoj se projevuje u cen dodavatelů. Například nedávno dodavatel PRE ohlásil, že od dubna zvýší cenu elektřiny průměrně o čtvrtinu, v květnu plyn dokonce o 30 %. Ceny u dodavatelů míří k nové metě 4000 Kč za MWh bez DPH, což je více než dvojnásobek ceny, kterou bylo možné získat na počátku minulého roku.

Evropská energetika prochází těžkostmi

Současné zdražování není náhoda či nenadálým jevem, ale přispělo k němu několik důležitých faktorů. Prvním je klesající produkce elektřiny ze stabilních zdrojů. Německo zavírá své jaderné elektrárny. Francouzská EDF zase musí odstavit jaderné elektrárny a provést v nich mimořádnou údržbu. V celé Evropě navíc dochází k postupnému odklonu od uhlí, které je nahrazováno výrobou elektřiny z plynu. Ten je na burze přibližně na trojnásobku až pětinásobku oproti cenám, na které jsme byli zvyklí. Rusko využívá současné situace a dodává jen tolik plynu, kolik má nasmlouváno.

A aby toho nebylo málo, zdražují emisní povolenky, které začaly atakovat hranici 100 euro za tunu CO2. Ještě v minulém roce se přitom prodávaly kolem 30-40 euro za tunu. Emisní povolenky zdražují výrobu elektřiny z uhlí, ale také z plynu.

Mohou spotřebitelé něco dělat?

S rostoucími cenami elektřiny znovu vyvstává otázka energetické chudoby, která začíná postihovat desítky tisíc domácností. Situace ani neřeší zvýšení příspěvků na bydlení, které má pokrýt zvýšené náklady s energiemi.

Ceny elektřiny 2022

Nejjednodušší způsob, jak v současné době ušetřit, je srovnat si dodavatele energií a zafixovat si ceny na tři roky. Dodavatelé totiž stále mohou nakupovat elektřinu ve výhodných kontraktech pro další roky, zatímco za pár měsíců může být situace jiná. U změny dodavatele elektřiny lze průměrně ušetřit 2200 Kč ročně, u plynu kolem 6000 Kč ročně. 

 

Arsen Lazarevič

Svou publikační činnost zahájil v roce 2008 na serveru Finmag. V roce 2012 nastoupil do finančního serveru Měšec.cz, kde psal o spotřebitelských tématech, které se týkaly rodinných financí. V roce 2015 pak zavítal do Ekonomického deníku, kde měl na starost nejen publikaci na téma energetiky, ale také další strategický rozvoj webu. V roce 2016 nastoupil jako editor do prestižní E15, kde se věnoval především kapitálovým trhům. Od února 2019 pracuje pro Elektřinu.cz, kde se jako šéfredaktor webu a business analytik stará o obsahový a obchodní rozvoj portálu. Vystudoval Mezinárodní obchod na Metropolitní univerzitě. Baví ho makroekonomie, energetika a kapitálové trhy. Ve volném čase si čte, zaplave nebo si hraje se svou dcerou.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688