Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  21.02.2022 15:14:21

Sledujte živě – mise SpaceX se satelity Starlink započne v 15:44 hod.

Podruhé v tomto měsíci by společnost SpaceX vizionáře Elona Muska měla vynést na oběžnou dráhu Země další várku internetových satelitů Starlink. Původně nedělnímu startu nepřálo počasí, dnešní druhé startovací „okno“ je stanoveno na 15:44 hod. našeho času. Z komplexu SLC-40 Kennedyho vesmírného střediska na Floridě by tak mělo dojít k úspěšnému odpočtu startu rakety Falcon 9. Díky opět již nové generaci Starlinků, s laserovými vzájemnými „pojítky“, by měla místo dřívějších obvyklých šedesáti vynést čtyřicet šest satelitů. Důvodem je nejen jejich vyšší hmotnost, ale také výška zamýšleného orbitu, potažmo směr startu.

Vyšší oběžnou dráhu dnes zamýšlí SpaceX v návaznosti na předchozí vlastně neúspěšnou misi. Tehdy totiž firma o většinu satelitů přišla, když nečekaná sluneční bouře měla vliv na ohřátí vyšší vrstvy atmosféry. V návaznosti její vyšší odpor zhatil včasné přemístění vypuštěných Starlinků výše na jejich trvalé dráhy. Ze 49 vynesených satelitů se firmě podařilo zachránit jen 11. Ostatní shořely v atmosféře. Vzhledem k ceně Starlinků a nákladům na samotné jejich vynesení přišla SpaceX řádově o desítky milionů dolarů.

Drahá zkušenost tak techniky firmy přiměla ke změně strategie. Ta kromě vyšších nároků na palivo ještě na druhou stranu zpomaluje možný zánik případných chybných/neovladatelných satelitů. Ty při vypouštění v nižších výškách shořely díky gravitaci či navedení v atmosféře během pár dní. Takto v případě jejich neovladatelnosti se může jejich zánik protáhnout na týdny či i měsíce.

Dnešní start každopádně dále podtrhuje vizi firmy ohledně znovu použitelnosti jejich raket. První stupeň Falconu 9 má za sebou již 5 misí se satelity, ale třeba také například misi Crew Demo-2 , tedy tehdy teprve druhý testovací let americké kosmické lodi typu Crew Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Falcon 9 by se měl po splnění svého úkolu opět vrátit zpět – tentokrát přistát necelých 9 minut po startu na autonomní plošině s názvem „A Shortfall of Gravitas“ umístěné v Atlantickém oceánu. A vše by opět měly zachytit kamery společnosti, stejně tak pak i samotné vypuštění Starlinků, plánované zhruba 63 minut po startu.

On-line přenos startuje zhruba 15 minut před startem plánovaným na 15:44 hod., případně lze misi shlédnout zpětně ze záznamu.

 

Rozšiřování tzv. satelitní konstelace by mělo letos nabrat ještě více na tempu. Dnes se bude letos jednat již o čtvrtý start a podle některých indikací by jen do konce března mohly proběhnout další tři mise.  

K satelitnímu internetu od SpaceX možno pro zájemce zmínit letošní novou nabídku „Starlink Premium“ pro firmy. A těm se služba může vyplatit snad jen, když nemají jinou možnost připojení kvalitního internetu. Oproti již i tak drahé základní službě stojí totiž pětkrát více. Potřebný hardware, s větší anténou, stojí již 2 500 USD. Měsíční poplatek za využívání služby, s rychlostí 150-500 Mbs, pak vyjde na 500 USD. Služba má být k dispozici ve vybraných lokalitách od příštího čtvrtletí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688