Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  21.02.2022 09:35:58

Investice do nemovitostních fondů

Jako Češi milujeme nemovitosti. Rádi je kupujeme, rádi je vlastníme a rádi do nich investujeme. Nechci dnes řešit nákup konkrétní investiční nemovitosti, raději se zaměřím na u nás velmi oblíbené investice do nemovitostních fondů.

Nemovitostní fond je finančními poradci v ČR často nabízen jako velmi konzervativní a bezpečný investiční nástroj, který nese stabilní a jistý výnos. S tou stabilitou výnosů se dá v posledních letech celkem souhlasit. Většina fondů roste pravidelně a pozvolna bez velkých překvapení nebo skoků. Jenže právě už to by vám mělo být trochu podezřelé, ale k tomu až za chvíli.

Nejprve bych chtěl rozbít fámu o jistém a bezrizikovém zhodnocení investice. Psal se rok 2009, když jediný existující nemovitostní fond od ČS REICO, který i dnes je největším českým nemovitostním fondem, zažil finanční krizi. Skokově z měsíce na měsíc musel přecenit aktiva ve svém portfoliu a realizoval ztrátu ve výši −15 %. To je na „bezrizikovou“ investici celkem zásadní problém. Mnohem větší problém je ale podle mě doba, jakou trvalo, než se tento pokles spravil. Trvalo téměř 5 let, než jste ze svého vloženého milionu měli znovu ten původní milion!

Od svého založení v roce 2007 až do současnosti přinesl tento fond svým investorům výnos ve výši necelých 30 %. Tím ale nemyslím roční výnos, nenechte se mýlit. To je celkový kumulovaný výnos.

Pro srovnání doplňme, že ceny bytů v ČR od roku 2010 do současnosti vzrostly o více než 93 %.

Když ve fondech sedí samé chytré hlavy a vymýšlí, jak koupit a pronajímat ty nejlepší nemovitosti, proč tedy většina z nich nese výnos mezi 4–6 % p.a.?! A některé dokonce i podstatně méně.

Ceny bytů loni vzrostly o více než 16 %. Nemovitostní fondy přinesly v loňském roce výnos maximálně poloviční. Navíc k jejich ziskům musíme připočítat i příjmy z pronájmů daných nemovitostí, které běžně v zahraničí tvoří nezanedbatelnou část zisku celého fondu. Kam tedy zmizelo těch min. 8 % ročního výnosu?

Kam mizí výnosy nemovitostních fondů

Těch černých děr je celá řada. Mně osobně se nelíbí, jak se přeceňují aktiva fondu – to dělá fondem najatý odhadce, který na základě připravené metodiky odhadne cenu nemovitostního portfolia. Všichni ale víme, že skutečnou cenu dokáže přinést až trh a aktuální poptávka. Vzhledem k tomu, že české nemovitostní fondy nemovitosti prakticky neprodávají, nemohou tyto reálné ceny ověřit.

Dalším problémem je to, jak se do nemovitostních fondů nemovitosti dostávají. Řada z nich (týká se to hlavně FKI) jsou fondy vlastněné developery. Ti nemovitost postaví a se ziskem prodají za pro ně ideální cenu již připravenému nemovitostnímu fondu. Ten ji musí nakoupit tak, jak si jeho tvůrce přál, a za cenu, která mu byla daná. Prostřednictvím takového fondu potom investoři dosahují již jen vlažného výnosu, protože samotná kupní cena dané nemovitosti nebyla optimální.

Posledním faktorem jsou samozřejmě náklady na správu. Většina fondů si účtuje odměnu 1,5–2,5 % p.a., což samozřejmě přímo snižuje celkový výnos investice.

Jaké jsou alternativy

My s našimi klienty využíváme pro nemovitostní investice REITs (real estate investment trusts). Jedná se o burzovně obchodované nemovitostní trusty, které můžete snadno nakupovat i prostřednictvím ETF fondů s velkou diverzifikací a minimálními náklady.

Z analýzy od J.P.Morgan je dobře vidět, že loni byly nejvýnosnější třídou aktiv a přinesly výnos přes 40 %. Od roku 2007 pak přináší výnos 7,5 % p.a. Tím nepredikuji, že takové výnosy ponesou i v budoucnu, jen mám pocit, že jejich cena skutečně reflektuje vývoj cen nemovitostí na realitním trhu. To je něco, co u klasických českých nemovitostních fondů rozhodně nevidím.

Závěrem

U REITs vidíte, že patří za posledních 14 let mezi nejvýnosnější burzovně obchodovaná aktiva, ale zároveň je třeba si uvědomit, že to byla v tomto období nejvíce volatilní aktiva. Umí přinést výnos přes 40 % tak jako v loňském roce, ale také ztrátu −37 % jako v roce 2008. To k investicím prostě patří. Pokud vám někdo tvrdí, že díky němu budete investovat s vysokým výnosem ale bez rizika, je to buď kouzelník, nebo podvodník.

Nemovitosti by neměly být jedinou složkou vašeho portfolia. Pokud ho namícháte strategicky z různých druhů aktiv, dokážete míru jeho volatility (kolísavosti) velmi dobře regulovat. Na obrázku výše takové portfolio reprezentují bílé buňky (Asset Alloc.), které ukazují výnos balancovaného portfolia v jednotlivých letech.

Takový přístup při skladbě investičního portfolia zastáváme i my. Vždy se snažíme najít pro naše investory takové rozložení aktiv, které nejvíce odpovídá jejich očekávanému výnosu a hlavně jejich emoční odolnosti při případných poklesech na trzích.

Pokud chcete více informací o tom, jak se na investice dívat, stáhněte si naši knihu Rentierské minimum zdarma na odkazu níže:

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

03.10.2022Pohled developera: Nemovitostní fondy jako investice s jasnou vizí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.01.2021Investice do nemovitosti, nebo do nemovitostního fondu? B3 Technology (B3 Technology)
25.10.2018Investorský magazín: Proč a jak investovat do nemovitostního fondu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688