Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.02.2022 09:04:42

Rozbřesk: Napětí mezi Ruskem a západem roste, co může konflikt způsobit na trzích?

Tento týden bude opět udávat trhům tóninu i rytmus geopolitické napětí. Americký ministr zahraničí o víkendu zopakoval, že se ruský prezident pravděpodobně již definitivně rozhodl pro invazi na Ukrajinu. Ruská strana to sice odmítá, ale současně podle satelitních snímků nijak nesnižuje počty svých ozbrojených sil na ukrajinských hranicích a současně prodlužuje pobyt svých vojáků (přibližně 30 tisíc) v Bělorusku. Prezident Biden pak v neděli souhlasil s osobní schůzkou s Vladimírem Putinem, ale pouze za předpokladu, že nedojde k invazi.

Co tedy čekat na trzích v tomto týdnu v případě, že by došlo k ruské invazi na Ukrajinu? V prvé řadě těžko odhadnout jakékoliv dlouhodobější dopady. Ty budou kriticky záviset na délce konfliktu a na jeho formě - pro globální trhy by bylo v takovém případě klíčové, jakým způsobem a na jak dlouho by byly ohroženy dodávky plynu a zemědělských komodit (zejména) na evropský trh.

Krátkodobě by ovšem bezesporu na trzích převážila nejistota, která by ještě více hnala investory z rizikových aktiv (akcií a rozvíjejících se měn) do náruče bezpečných přístavů - amerických dluhopisů, dolaru a švýcarského franku.

Pak je pravděpodobné, že na trzích nehledě na povahu konfliktu půjdou vzhůru ceny energií (plyn, ropa) a zemědělských komodit hojně vyvážených z Ukrajiny a Ruska. Opět nejprve čistě jako odraz nejistoty. S tím by se bezesporu na trzích zvýšila inflační očekávání, investoři by ovšem asi i tak hojně nakupovali některé bezpečné dluhopisy (USA, Německo). Výsledkem by byly minimálně krátkodobě výrazně záporné reálné tržní výnosy bezpečných aktiv.

V delším horizontu by pak pro trhy byla zásadní povaha a délka konfliktu a reakce centrálních bank na takový šok. Je pravděpodobné, že podobně jako v případě pandemie by při delším konfliktu (doprovázeného výpadky v dodávkách energií a potravin) šlo z pohledu evropských ekonomik o stagflační šok - současně tlačí vzhůru inflaci a dolů hospodářský výkon. Je ale asi pravděpodobnější, že by eventuální konflikt alespoň načas více posílil holubičí hlasy v bankovních radách napříč Evropou včetně ČNB a vedl tak k “opatrnějšímu” utahování měnové politiky.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna jako by ke konci týdne přestala reflektovat na novou vlnu geopolitického napětí. Tento postoj však bude těžké si udržet, pokud by mělo napětí dál eskalovat - pak by úrovně okolo 24,30 EUR/CZK byly neudržitelné.

Zahraniční forex

Trhy aktuálně vkládají naději do možného summitu, kterého by se mohl zúčastnit prezident Putin, resp. Biden a který by mohl zmírnit napětí na ukrajinsko-ruské hranici. Proto se eurodolar posunul blíže k hranici 1,14.
Jestliže situace na Ukrajině zůstane tím hlavním, co může eurodolar krátkodobě ovlivňovat, tak trh může monitorovat i data přicházející z eurozóny - konkrétně indexy PMI.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688