Export (export.cz)
Ze světa  |  18.02.2022 13:47:23

Penta Hospitals připravuje zdravotnické akvizice v Polsku

Česko-slovenská investiční skupina Penta Hospitals International oznámila, že na zdravotnické akvizice v Polsku a v České republice je připravena vynaložit 200 až 300 milionů eur.

Ilustrační foto: Shutterstock

Mluvčí firmy tak v rozhovoru pro newstream.cz potvrdil, že čeští podnikatelé vnímají potenciál v tomto oboru podnikání. Platí to v celém regionu včetně Polska, které zaznamenává dlouhodobý ekonomický růst a současně prodlužující se průměrný věk obyvatel, což znamená nutnost vyšších výdajů do zdravotnictví a zdravotnické péče.

Penta vystupuje na polském trhu pod názvem EuroMediCare/EMC. Jde o největší soukromou zdravotnickou sítí v zemi, která zahrnuje 11 nemocnic, 20 klinik a zaměstnává 3390 osob. EMC převzala Penta v roce 2013 poté, co investovala 680 milionů korun a získala tak 68,5 % akcií. V roce 2019 se firmy EMC a Penta Hospitals formálně sloučily. Oficiálně je EMC součástí struktury Careup BV s registrací v Nizozemsku, ovšem vlastníkem je fond private equity Penta Investments.

Roční obrat celé skupiny Penta Hospitals podle mluvčího firmy se v posledních letech pohybuje na úrovni tří miliard korun a podle předběžných výsledků bude na podobné úrovni také v roce 2021

PODFINANCOVANÉ ZDRAVOTNICTVÍ

V posledních letech bylo zdravotnictví v Polsku nedofinancované, což se odráželo na ziskovosti podnikání v oblasti veřejné zdravotní péče. V roce 2020 se výdaje ze státního rozpočtu sice zvýšily ve srovnání s rokem 2015 o 60% na úroveň 47 miliard zlotých, ale ve srovnání s ostatními členskými státy EU to bylo (společně s pobaltskými zeměmi) nejméně ve vztahu k HDP. Polské výdaje tvořily pouhých 4,8 % HDP, zatímco Německo vynakládalo na zdravotnictví 11,2 %, Francie 10 % a Belgie 8,8 % HDP.

Tato situace by se měla v příštích letech výrazně zlepšovat. V minulém roce byla schválena novelizace zákona o veřejné zdravotní péči, která zakotvuje postupné zvyšování výdajů v příštích šesti letech až do úrovně 7 % HDP. Již v roce 2021 se výdaje na zdravotnictví zvýšily meziročně o 11,6 miliardy zlotých na úroveň 5,3% HDP a v roce 2022 by se tento objem financí měl navýšit o dodatečné 4 miliardy. Podíl výdajů na HDP by měl dosáhnout 6 % již v příštím roce 2023.

Jan Tomášek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688