Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  17.02.2022 16:12:15

Warren Buffett zůstává třetím největším akcionářem Applu. Řadu titulů však vyprodával, zaměřil se naopak na ropu či videohry

Povinná regulatorní hlášení institucionálních investorů o stavu portfolií ke konci roku 2021 poodkryla v tomto týdnu také poslední investiční kroky v předchozím čtvrtletí „věštce z Omahy“ Warrena Buffetta, resp. skupiny Berkshire Hathaway. U nadpoloviční většiny vlastněných titulů obchodovaných na Wall Street k žádné změně pozice nedošlo. Ani u hodnotově stále s náskokem nejvýraznější. Berkshire Hathaway totiž nadále drží přes 887 mil. akcií Apple (AAPL), které lze aktuálně ocenit na zhruba 153 mld. USD. Druhou nejvýznamnější pozicí zůstávají s odstupem akcie Bank of America (BAC) s oceněním přes 48 mld. USD.

Warren Buffett historicky nebyl příznivcem technologických titulů. Co se týká zmiňované společnosti Apple, prvně se v portfoliu skupiny „jablíčkové akcie“ objevily teprve až počátkem roku 2016. Již o dva roky později se však Berkshire Hathaway stala třetím největším akcionářem. V mezičase docházelo i na realizace zisků, nicméně počet vlastněných akcií se v čase spíše dále zvyšoval. Prim si každopádně ve výrobci nejen iPhonů udržuje roky společnost Vanguard, kterou následuje BlackRock. Obě investiční skupiny v posledním čtvrtletí loňského roku vlastně nevýraznou část akcií prodaly, když mohly využít tehdy historicky nejvyšších cen akcií Apple.

Nejvíce však ve 4. čtvrtletí akcie Apple prodávala banka HSBC, která se zbavila více než 13 mil. akcií a redukovala tak svůj podíl ve firmě o více než třetinu. Výrazným prodejcem byly ještě další banky -  Bank of Montreal (9,5 mil. akcií) a Wells Fargo (7,5 mil. akcií). Naopak s náskokem jako největšího kupujícího lze vyhlásit společnost Price T Rowe Associates. Svůj podíl navýšila o téměř pětinu, když v jejím portfoliu přibylo přes 34,6 mil. akcií Apple. V týdnu jsme v článku „Musk daroval rekordní množství akcií, přesto podíl v Tesle navyšuje“ mj. uvedli, že právě tato společnost byla v závěru roku 2021 také největším kupujícím akcií texaské automobilky.

Top 15 největších akcionářů Apple (k 31. 12. 2021)


Zdroj dat: Nasdaq

Zpět ale k Berkshire Hathaway. V portfoliu došlo především k značnému navýšení podílu v ropné společnosti Chevron (CVX). Pozice se rozšířila o třetinu, resp. o více než 9,5 mil. akcií. Tedy v současných cenách o téměř 1,3 mld. USD, nicméně Berkshire Hathaway utratila ve skutečnosti podstatně méně. Ve 4. čtvrtletí se totiž titul obchodovali o více než 20 % levněji než nyní.

Naprosto novou a prozřetelnou investicí však byly jistě akcie Activision Blizzard (ATVI). Kurzový pokles využil Warren Buffett k pořízení téměř 14,7 mil. akcií, které se velmi rychle posunuly do zisku. V polovině ledna totiž Microsoft oznámil, že se dohodl na převzetí této videoherní společnosti v transakci za 68,7 mld. USD, resp. za kurz 95 USD.

Warren Buffett, resp. tedy Berkshire Hathaway se vlastně ale také nově zaměřila na seriál Formule 1. V portfoliu se totiž nově objevily akcie divize americké mediální společnosti Liberty Media, která před lety práva k automobilovému seriálu koupila. Již dřívější podíl v samotné Liberty Media (LSXMA) pak Berkshire Hathaway dále výrazně o více než třetinu rozšířila. Přikoupila přes 5,3 mil. akcií a s více než 20 mil. akcií se stala největším zhruba pětinovým akcionářem.

K nevýraznému navýšení pozice pak došlo v segmentu maloobchodu, když v portfoliu přibylo 24,6 tis. akcií RH (RH). V řetězci s bytovými doplňky má skupina zainvestováno aktuálně zhruba 763 mil. USD, resp. disponuje téměř 1,82 mil. akcií. Investiční rozšiřování zaměření na bydlení ještě Berkshire Hathaway potvrdila navýšením pozice ve společnosti Floor & Decor (FND). Tento specializovaný maloobchodní prodejce a distributor se orientuje na „tvrdé“ podlahy (dlaždice, dřevo, laminát, vinyl a přírodní kámen). Akcií FND má po přikoupení necelých 27 tis. celkem téměř 844 tis. Společnost Berkshire Hathaway se tak řadí k menším ani ne procentním akcionářům, na rozdíl od RH, kde je mezi TOP3.

Prodeje na 10 titulech

Z prodejních transakcí Berkshire Hathaway ve 4. čtvrtletí 2021 možno zmínit především vyprodání zbytku podílu v Sirius XM (SIRI) a také snížení podílu (oprava) ve farmaceutické společnosti Teva (TEVA). V izraelské firmě Buffett začal budovat podíl v roce 2017 a od roku 2020 se objevují prodeje. V uplynulém čtvrtletí pak došlo k redukci i na dalších sektorových, resp. biofarmaceutických titulech. Téměř o 80% se snížila angažovanost v AbbVie (ABBV) i Bristol-Myers Squibb (BMY).

Relativně výrazně má dlouhodobě Berkshire Hathaway zainvestováno v „karetních“ společnostech. Nicméně u akcií Mastercard (MA) došlo v portfoliu zhruba k 7 % redukci podílu, u akcií Visa (V) dokonce o 13 %.

Top 20 největších investic Berkshire Hathaway (k 31. 12. 2021)

Zdroj dat: Nasdaq

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688