Plus500 (Plus500)
Akcie ve světě  |  17.02.2022 13:13:51

Obchodování olympijských her: čínské akcie

Díky zimním olympijským hrám v Pekingu se svět opět zaměřil na Čínu. Tato pozornost evidentně přesáhla sportovní sféru a probojovala se i na čínský akciový trh.

Zaměření na čínské akcie bylo zvláště zjevné během prvního týdne zimních olympijských her, kdy mnoho obchodníků i investorů nakupovalo akcie související s olympiádou. Čínský trh přitom není jen o společnostech jako Alibaba nebo Baidu.

Čínské akcie a jejich deriváty

Přestože byly čínské akciové trhy dlouho uzavřené pro zahraniční investory, tak přitahují jejich zájem, jelikož mají ohromující tržní kapitalizaci přes 13 triliard USD (květen 2021), čímž tvoří jednu z největších ekonomik světa.

Naštěstí omezení pro cizince na čínských kapitálových trzích neznamenají, že obchodníci nemají žádný přístup k místním akciím, alespoň tedy nepřímý. Obchodníci z mnoha zemí světa mohou získat přístup k čínským trhům prostřednictvím OTC derivátů na čínské akcie prostřednictvím důvěryhodných brokerů. Cestou může být obchodování CFD (rozdílových smluv) na čínské akcie, kdy obchodníci spekulují na pohyby trhu, aniž by přímo vlastnili podkladové akcie. Například u Plus500 mohou obchodníci obchodovat CFD na množství čínských akcií, které se nyní díky olympiádě těší mimořádné pozornosti. Jedná se o společnosti jako Weibo či China Mobile listované na NASDAQ, oficiálního partnera zimní olympiády Bank of China a mnohé další. Současně mohou obchodníci sledovat řadu čínských akcií prostřednictvím CFD na známý China 50 market index, který je rovněž dostupný na platformě Plus500.

Před obchodováním s deriváty čínských akcií by bylo rozumné, aby se obchodníci seznámili se segmentací čínského trhu a jeho fungováním.

K pochopení, proč jsou některé čínské akcie považovány za nedostupné pro zahraniční obchodníky, musíme rozumět fungování čínského akciového trhu a jeho dělení. Díky tomu získáme přehled o tom, jak a kde obchodovat příslušné akcie.

Čínské akcie a jejich dělení

Akcie čínských společností jsou rozděleny do tříd, které se liší dostupností pro cizince. Některé společnosti jako Alibaba emitují více tříd akcií nebo je kótují současně na různých burzách. Obecně mohou být čínské akcie zařazeny do čtyř hlavních tříd: A-shares, B-shares, H-shares a N-shares.

A-shares jsou akcie společností zapsaných na burzách v pevninské Číně obchodované v oficiální čínské měně RMB.

Společnosti se sídlem v Číně, které vydávají A-shares, jsou obchodovány na burzách cenných papírů v Shenzhenu (SZSE) a Šanghaji (SSE).

V minulosti byly A-shares určeny pouze pro čínské občany, ale od roku 2003 jsou částečně dostupné cizincům prostřednictvím Hong Kong Stock Connect, který spojuje čínské pevninské akcie s hongkongskou burzou. Dále jsou dostupné prostřednictvím programu institucionálních investorů (QFII), který umožňuje licencovaným zahraničním investorům nakupovat a prodávat akcie z pevninské Číny. Jedná se o nejběžnější třídu akcií.

A-shares vydává například banka ICBC s pobočkou v České republice. Dalším příkladem A-share je Ping An Insurance (Group), která je oblíbená mezi zahraničními obchodníky.

Bohužel cizincům nejsou dostupné všechny A-shares. Seznamy dostupných A-shares prostřednictvím Hong Kong Stock Connect jsou zveřejněny na webu hongkongské burzy

Další třídou čínských akcií jsou B-shares. Stejně jako A-shares, jsou B-shares akcie společností zapsaných na čínských burzách. Na rozdíl od A-shares jsou obchodované v cizých měnách. B-shares mohou zahraniční investoři pořídit například u brokerů v pevninské Číně či Hong Kongu.

Zahraničním investorům jsou dostupné i H-shares. Tyto akcie jsou obchodované na burze v Hongkongu v měně HKD a jsou dostupné zahraničním investorům. Jedná se například o fotbalovým fanouškům známý CITIC.

Nakonec bychom si představili ještě N-shares. Jedná se o akcie čínských offshorových společností na zahraničních burzách jako NYSE a Nasdaq. Tyto akcie jsou obchodovány v USD a jsou dostupné cizincům. Ačkoli jsou tyto společnosti registrovány zpravidla v daňových rájích mimo Čínu, většina jejich příjmů musí pocházet z Číny. Jedná se například o Alibabu nebo Baidu.

Více obchodních příležitostí pro cizince?

Čína pokračuje s otevíráním finančního sektoru světu. Nedávno byl například zahájen Bond connect s Hong Kongem. Existuje i propojení čínských burz s londýnskou LSE, které umožňuje nabízet v Londýně Depository receipts čínských společností. Čínský regulátor navíc zvážuje další otevření trhu cizím investorům.

V příštím díle se budeme věnovat konkrétním čínským burzám a příkladům jednotlivých titulů.

Filip Kohoutek 

** Neberte prosím článek jako investiční doporučení. Obsah článku je osobním názorem jeho autora a nepředstavuje investiční poradenství. Investování do čínských akcií je riskantní, protože čínské trhy jsou vysoce volatilní a investice se neřídí MiFID II, která chrání evropské investory.

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. 

Plus500CY Ltd authorized & regulated by CySEC (#250/14).

Plus500 je globální fintechová skupina provozující patentovanou obchodní platformu, nabízí zákazníkům řadu investičních instrumentů, včetně rozdílových smluv ("CFD"), obchodování s akciemi nebo futures a opcemi na futures v USA.

Regulovaná dceřiná společnost Plus500, Plus500CY Ltd, provozuje pobočku s fyzickou přítomností v ČR. Plus500CY je regulován kyperskou komisí pro cenné papíry a burzy ("CySEC") jako MiFID investiční podnik a je regulován od 10. října 2014.

Skupina disponuje licencemi a je regulována ve Spojeném království, Austrálii, Kypru, Izraeli, Singapuru, Spojených státech amerických, Estonsku a na Seychelách. Prostřednictvím svého produktového portfolia CFD nabízí Plus500 více než 2 500 různých podkladových globálních finančních nástrojů, včetně akcií, indexů, komodit, opcí, ETF, deviz a kryptoměn. Skupina nabízí obchodování s CFD zákazníkům ve více než 50 zemích a ve 30 jazycích. Klienti činí všechna investiční rozhodnutí ohledně svého účtu sami. Společnost nenabízí klientům investiční poradenství.

Akcie Plus500 jsou kotovány na hlavním trhu londýnské burzy LSE (symbol: PLUS) a jsou součástí indexu FTSE 250.

Více informací na: https://www.plus500.com/cs/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688