plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  16.02.2022 00:00:00

Plzeň: Stezky po plzeňské architektuře představí výstava ve Smetanových sadech

Stezky po plzeňské architektuře představí výstava ve Smetanových sadech

Po sedmi letech, které uplynuly od první výstavy Plzeňského architektonického manuálu (PAM), se projekt připomene Plzeňanům výstavou před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. Expozice na velkoformátových panelech představí 18 stezek pokrývajících architekturu a stavební kulturu města v letech 1914–1948 a doplní je informacemi o množství veřejných prostranství a architektů zařazených do on-line databáze projektu. Výstava začne vernisáží ve čtvrtek 17. února 2022 v 17 hodin, potrvá do 8. března.

foto: Petr Jehlík

foto: Petr Jehlík

„Plzeňskou architekturu let 1914–1948 v současnosti pokrývá 18 stezek. Kromě budov a částí města chceme v projektu přiblížit také architekty, stavitele a veřejná prostranství, a to nejen prostřednictvím on-line databáze, ale také audionahrávek a tištěných publikací. To vše v české, anglické a postupně i německé verzi,“ řekl kurátor výstavy z pořádajícího spolku Pěstuj prostor Petr Klíma.

Databáze architektury tohoto období obsahuje stovky objektů a souborů staveb představených kromě textů i několika tisíci současných fotografií, reprodukcí původních výkresů a dalších archiválií. Všechny budovy doprovází rovněž datace, adresa, GPS souřadnice a informace o nejbližších zastávkách MHD. Databáze zahrnuje více než 100 architektů a stavitelů a také 50 veřejných prostranství, z nichž některé kromě nezbytných textů dokumentují i autorské kresby. Nedílnou součástí webového rozhraní projektu je i interaktivní mapa Plzně.

„V rámci výstavy věnujeme každé ze stezek jeden panel s krátkým úvodním textem a současnými fotografiemi několika vybraných staveb. Na zbývajících dvou panelech prezentujeme obdobný vzorek architektů, kteří významně ovlivnili tvář meziválečné Plzně, a půltucet veřejných prostranství,“ přiblížil Petr Klíma.

foto: Petr Jehlík

Tomu, aby veřejnost vnímala architektonické a urbanistické hodnoty města, kromě databáze a dalších výstupů projektu PAM napomáhají také komentované procházky, které se každoročně konají od jara do podzimu (často v rámci festivalu Industry Open, Slavností svobody, Evropského dne sousedů či Plzeňských oslav vzniku republiky) a zpravidla sledují trasy jednotlivých stezek.

Odborně popularizační projekt PAM od roku 2014 mapuje architekturu a stavební kulturu města v obdobích přibližně vymezených lety 1914–1948 a 1948–1989. Záměrem projektu, inspirovaného úspěšným Brněnským architektonickým manuálem (BAM), je představit veřejnosti plzeňskou architekturu v jejím přirozeném prostředí, vystavit ji v ulicích a na veřejných prostranstvích města. Proto jsou jednotlivé stavby v on-line databázi zařazeny do stezek, které procházejí většinou městských částí a významných lokalit.

Přestože podstatná část staveb, architektů i stavitelů činných v letech 1914–1948 je již na webu alespoň v základní podobě publikována, práce na doplňování databáze, zejména u stezek C10–C18 nekončí. To platí především pro jednotlivé objekty a jejich tvůrce, autoři ale nevylučují ani doplnění celých stezek.

foto: Petr Jehlík

Výstavu ve Smetanových sadech připravil spolek Pěstuj prostor, z. s. za finanční podpory a spolupráce města Plzně.

Více informací o Plzeňském architektonickém manuálu je na https://pam.plzne.cz/.

Editace textu: Eva Kriegerová


 

Zveřejněno: 16. 2. 2022, Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688