Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.02.2001 11:00:00

Akcie: České akcie v pátek opět oslabily taženy ztrátami telekomunikačních titulů

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 19.2.2001

Komentář k trhům



       České akcie v pátek opět oslabily taženy ztrátami telekomunikačních titulů. Index PX-D oslabil o 1,7% na 1313,9 bodu. Český Telecom a České radiokomunikace nejvíce ztrácely, když oslabily o 5,2% respektive o 2,6%. ČEZ ztratil mírných 0,5% na 107,5 a Unipetrol oslabil o 0,4% na 65,5. Česká spořitelna a Philip Morris ČR se pohybovaly proti trendu trhu, když posílily o 4,5% respektive o 3,1%. Komerční banka získala mírných 0,3% na 1062.

       Dnes očekáváme, že český akciový trh částečně zkoriguje svoje ztráty tažen oživením na zahraničních trzích. Unipetrol může být podpořen předběžnými výsledky, které by měly být dnes oznámeny. Aktivita na trhu by však měla být nízká, vzhledem k tomu, že v USA se dnes nebude obchodovat.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akcie v pátek výrazně oslabily taženy výprodejem technologických titulů. Ty reagovaly na profit warning společností Dell Computer, Hewlett-Packard a Nortel Networks. Náladě na trhu nepřispěly ani údaje o PPI, které zaznamenaly růst o 1,1% oproti očekávání růstu o 0,3%. Index Nasdaq ztratil 5,0% na 2425,4 bodu a DJIA oslabil o 0,8% na 10799,8 bodu. Profit warning výše jmenovaných společností poslal níže jejich akcie. Reagovaly i ostatní tituly jako Cisco Systems a JDS Uniphase. Dnes je v USA svátek a neobchoduje se.

       Technologické a telekomunikační tituly poslaly níže akcie na německých akciových trzích. Index Dax oslabil o 2,3% na 6439,3 bodu a technologický Nemax 50 ztratil 6,6% na 2299,7 bodu. Trhy reagovaly hlavně na negativní zprávy ze zámoří, kde varovaly významné společnosti před zhoršením jejich hospodaření. Nedařilo se tak SAP, Siemens, Infineon a Epcos. Oslabovaly i akcie Deutsche Telecomu poté co jeho poslední akvizice VoiceStream oznámil horší výsledky hospodaření. Nedařilo se ani Dresdner Bank v očekávání horších výsledků hospodaření. Naopak, posilovaly defensivní akcie Bayer, Linde a MAN. Dnes se očekává, že akci v Německu otevřou výše taženy technickou korekcí pátečních ztrát.

      

Komentář ke společnostem



       České radiokomunikace

      

      
Akcionáři Contactelu, České radiokomunikace a TeleDanmark souhlasily s navíšením základního jmění společnosti z 1,1mld na 1,8mld v tomto roce.

       Jedná se pouze o dodržení zakladatelské smlouvy při založení Contactelu, kdy se oba partneři dohodly na společném financování projektu ve výši 1,8mld nicméně v jiné formě. České radiokomunikace poskytnou financování ve formě vkladu do základního jmění, zatímco TeleDanmark poskytne konvertibilní půjčku. V tomto roce by se měl TeleDanmark rozhodnout, jestli svůj vklad konvertuje do vlastního jmění anebo zda projekt opustí. Jedná se v současné době o největší riziko investování do akcií Českých radiokomunikací. Proto se zdá jako přirozené, že TeleDanmark získá 51% v Českých radiokomunikacích.

      

       UMTS

      


       David Stádník, předseda Českého telekomunikačního úřadu oznámil, že zatím zná pouze jednoho zájemce o čtvrtou licenci na UMTS. Generální ředitel Českého Mobilu očekává, že investice do UMTS se vrátí za 6-7 let.

      

       ČEZ

      


       Právník Ed Fagan, který pomáhal obětem holocaustu a nuceně nasazeným, oznámil, že bude bojovat proti spuštění jaderné elektrárny Temelín. Právník údajně požádá Westinghouse o zveřejnění dokumentů o jejich jaderných zařízeních.

       Možné zpoždění spuštění jaderné elektrárny Temelín povede k vyšší volatilitě akcií společnosti.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688