Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  11.02.2022 07:48:40

Proč jsou stablecoiny v hledáčku regulačních úřadů a jaká je jejich budoucnost

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf

Stablecoiny jsou specifickou součástí stále rostoucího kryptoměnového ekosystému, kterou využívají především investoři do kryptoměn jako praktický a nákladově efektivní způsob transakcí s kryptoměnami. Existují však ještě další klíčoví hráči, kteří mají na stablecoiny spadeno. Jsou to různé vlády a centrální banky v čele s americkou vládou a FEDem.

Můžete investovat do stablecoinů

Stablecoiny se v kryptosvětě používají jako výklenková měna a nejsou zrovna skvělou investicí. Jsou vhodnější pro digitální transakce a převod digitálních aktiv na "skutečné" peníze a z nich. Vzhledem k tomu, že při obchodování s kryptoměnami mohou jejich ceny velmi rychle stoupat nebo klesat, může být výměna mincí za stablecoiny jednodušší, rychlejší a levnější než výměna mincí za skutečné peníze přes bankovní transakce. Můžete například rychle převést Bitcoiny, Etherea apod. na stablecoiny navázané na americký dolar, či euro a ty budou nadále žít na burze, na které operujete, a budou si držet svou hodnotu. Tyto stablecoiny pak můžete směnit zase za jiné kryptomince. Pokud byste své bitcoiny převedli přímo např. na americké dolary, mohlo by trvat déle, než by se dostaly na váš bankovní účet, a fakticky byste je vyřadili z kryptografické burzy. 

Budoucnost stablecoinů 

Podle odborníků bude v roce 2022 velkým tématem stablecoinů pravděpodobně regulace. Stejně jako ostatní kryptoměny fungují stablecoiny mimo klasické měnové systémy a úřady opakovaně upozorňují na to, že tyto transakce nepodléhají žádným regulacím. Obavy plynou z hromadnějšího přijetí kryptoměn, které různí analytici očekávají v průběhu tohoto roku. Regulační úřady ve stablecoinech spatřují největší potenciál pro budoucí využití běžnými spotřebiteli k nákupu věcí. Z tohoto důvodu lze v letošním roce zároveň očekávat pokračující rozhovory o regulaci stablecoinů a možný vznik legislativy k této věci. 

Stablecoiny jsou "pod drobnohledem" zejména proto, že regulátoři nevědí, jak k tomuto aktivu přistupovat. Není totiž jasné, zda je regulovat jako cenné papíry, nebo jako banky, případně nějak úplně jinak. Podle zprávy agentury Bloomberg plánuje Bílý dům vydat počáteční vládní strategii pro kryptoměny a další digitální aktiva a požádá federální agentury, aby posoudily jejich rizika a příležitosti. Tato debata se prolíná i s dalším horkým tématem: zda FED, či EU nabídnou vlastní digitální měny centrálních bank (CBDC). EU s touto možností pracuje od loňského roku. FED se pak vyjádřil k této problematice letos v lednu, kdy vydal dlouho očekávanou zprávu, ve které zkoumá výhody a nevýhody CBDC. Konečné rozhodnutí o tom, zda k CBDC přistoupí, zatím odložil. Zároveň však otevřel diskusi se širší odbornou veřejností, aby se k tomuto tématu mohla vyjádřit. FED ve zprávě připustil, že zavedení vlastní digitální měny by představovalo velmi významnou inovaci v oblasti amerických peněz. To, kterým směrem se FED vydá, se pak v budoucnu může promítnout do hodnoty jednotlivých kryptoměn, a to jak negativně, tak i případně pozitivně. 

Někteří odborníci navíc tvrdí, že očekávané zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu v letošním roce by mohlo stimulovat poptávku po americkém dolaru, a tím přitáhnout pozornost ke stablecoinům, které jsou kryté hotovostí v dolarech. Protože FED plánuje letos v několika krocích zvyšovat úrokové sazby, mělo by s největší pravděpodobností zároveň dojít k posílení dolaru. Stablecoiny, které jsou pak na dolar navázány, by tak měly také posílit, což by mohlo přilákat novou vlnu investorů do těchto kryptoměn.

Jestli se tak stane, to se teprve uvidí. Je to však něco, co je třeba v tomto roce dobré sledovat. Budoucí vývoj stablecoinů mohou, ať již negativně, či pozitivně potenciálně ovlivnit jakákoli regulační opatření, která jednotlivé regulační orgány přijmou.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688