Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  10.02.2022 09:39:19

Komerční banka ve 4Q21 se silnými jádrovými výnosy

Komerční banka dnes ráno reportovala výsledky za 4Q21 s čistým ziskem na úrovni 4,17 mld. (+101% r/r12% nad tržním konsensem) a navrhla dividendu 43,8 /akcii (65% z celoročního zisku 12,7 mld. , 4,4% hrubý výnos). Banka řekla, že se k otázce vysokého přebytečného kapitálu vrátí ve druhé polovině letošního roku. Hlavním překvapením u výsledků byl čistý úrokový výnos, který mezikvartálně vyskočil o 20% na 6,45 mld.  a byl skoro o 8% nad tržním očekáváním jak díky objemům úvěrů, tak v návaznosti na sazby ČNB díky úrokové marži. Ta se zvedla z 1,68% na 2,09%, zatímco úvěry mezikvartálně vzrostly o 2,1%. V návaznosti na vyšší úvěrování pak výrazně rostly i výnosy z poplatků a také překonaly o 7,5% konsensus. Tvorba opravných položek pak zůstala prakticky na nule (12 mil. ) cca v souladu s očekáváním. Výsledky trochu tlumil jen zrychlující růst nákladů (o 5% r/r, 2% vyšší než očekávaný). Kapitálová přiměřenost Tier 1 dosáhla silných 20,9% s tím, že už předpokládá výplatu 100% loňského zisku na dividendě.

Na letošní rok KB očekává růst objemu úvěrů o vyšší střední procento a růst vkladů o střední jednotky procent. Výnosy by měly dvojciferně poskočit díky úrokovým výnosům, zatímco poplatky očekává vyšší pouze o nízké jednotky procent. Růst provozních nákladů pod úrovní inflace. Opravné položky by měly reflektovat „excelentní“ kvalitu úvěrového portfolia.

Celkově byly výsledky KB za 4Q21 silnější než očekávané a také jejich kvalita byla vysoká. Ve výsledcích se již výrazně ukázal růst sazeb ČNB, zatímco růst úvěrů pokračoval v tempu z předchozího čtvrtletí. Výhled na letošní rok je pak zhruba v souladu s našimi nedávno aktualizovanými odhady a doporučením akumulovat. Návrh na výplatu dividendy na úrovni 65% loňského zisku je plně v souladu s naším očekáváním, když očekáváme druhou dividendu ve druhé polovině roku tak, aby za celý rok dosáhla 66 /akcii. Trh má ale vyšší očekávání na úrovni 82 /akcii, což se nyní jeví jako poněkud agresivní odhad a mohlo by to dnes znamenat určité zklamání. KB bude mít k výsledkům konferenční hovor dnes ve 14:00.

Thomas Unger, analytik České spořitelny

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688