Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  09.02.2022 15:49:24

ČAAS: Cestování stále drtí covidová omezení, asistenční společnosti vloni pomohly 19 000 Čechů v zahraničí


Chuť Čechů na cestování v uplynulém roce omezily neustále se měnící proticovidová opatření v různých zemích, obavy z možné nákazy i jazyková bariéra. Potvrzuje to statistika České asociace asistenčních společností, která sdružuje největší asistenční společnosti působící na českém trhu. V roce 2021 členové ČAAS pomáhali v rámci cestovního pojištění řešit pouze 19 tisíc problémů českých turistů v nouzi v zahraničí. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 klesl počet asistenčních zásahů největších asistenčních společností v zahraničí až o 60 %. Kvůli covid-19 se měnily i cestovatelské preference, opadl zájem o dovolenou v exotických destinacích a Češi upřednostňovali Evropu.

V roce 2021 realizovaly členské organizace ČAAS celkem 19.213 asistenčních případů v souvislosti s cestovním pojištěním. Pandemie covid-19 si vyžádala s ohledem na zdravotní stav pacientů zhruba 400 repatriací pozitivních českých občanů do zpět vlasti, převažovaly však případy, kdy se nemocný s covid-19 léčil v místě dovolené. S ohledem na protipandemická opatření lidé častěji volili evropské země, kam lze dojet vlastním autem. Mezi oblíbenými dovolenkovými destinacemi vloni „kralovalo“ již tradiční Chorvatsko, dále Itálie, Řecko, ale také Španělsko. Ze vzdálenějších míst se cestovalo často také do Turecka. Ze zkušeností asistenčních společností v posledních dvou sezónách poznamenaných koronavirem vyplývá, že roste zájem turistů o asistenční službu online konzultace se zdravotníkem či lékařem. Někteří členové ČAAS registrují meziročně až trojnásobný nárůst ve využívání těchto on line služeb.

K letošnímu roku zatím přistupují asistenční společnosti s mírným optimizmem a připravují se na vyšší zájem o dovolené v zahraničí, než byl v prvních dvou sezónách poznamenaných virem covid-19. Nicméně ani letos nelze očekávat, že by se situace vrátila na úroveň z doby před koronavirovou pandemií.

 

Na lyže do ciziny s covid pasem a pojištěním

Aktuální zimní lyžařská sezóna opět naznačuje mírné zvýšení zájmu o lyžování v zahraničí, ale počet asistenčních zásahů spojený zejména s úrazy na lyžích v zahraničí zřejmě nepřekročí 40 % z počtů z poslední normální sezóny v roce 2019. Asistenční společnosti jsou i za přísných bezpečnostních a hygienických podmínek plně připraveny pomoci všem svým klientům v nouzi na zasněžených svazích. „Před dovolenou myslete na cestovní pojištění, které kryje léčebné výlohy a zahrnuje užitečné asistenční služby. V případě zdravotních obtíží je nutné, aby se postižený nebo jeho doprovod co nejdříve spojili se svou pojišťovnou či její asistenční společností, u které mají sjednané cestovní pojištění. Koordinátor asistenční společnosti vyhledá nejbližší zdravotnické zařízení a pomůže s dalšími nutnými kroky ke zvládnutí situace,“ popisuje správný postup Aleš Povr, tiskový mluvčí České asociace asistenčních společností.

Kromě léčebných výloh, finanční kompenzace úrazu, náhrady za ztracená zavazadla, pak pojišťovna zajistí prostřednictvím svých partnerů v dané zemi i pomoc lékaře při nemoci či úrazu, případně repatriaci zpět do ČR. Na stále se měnící podmínky v souvislosti s covid-19 pojišťovny i asistenční společnosti pružně reagují, nicméně je nutné se na aktuální situaci před cestou informovat u své pojišťovny a sledovat aktuální informace o omezeních a pravidlech pro cestování na webu Ministerstva zahraničních věcí www.mzv.cz.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688