Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.02.2022 06:09:02

Pilulka svolává valnou hromadu, díky opčním programům zvýší základní jmění

Na čtvrtek 10. března svolává společnost Pilulka Lékárny (dále jen Pilulka) do svého sídla na Praze 9 valnou hromadu. V souvislosti s programem ji lze označit jako mimořádnou, když schvalovat má jen změnu stanov, resp. opční motivační program a s tím související vydání nových akcií. Tedy zvýšení základního jmění, které v současnosti činí 2,5 mil. .

Zvýšení základního jmění se tedy nebudou moci zúčastnit akcionáři společnosti s titulu držení akcií Pilulka, ale pouze členové představenstva či zaměstnanci společnosti. A ti si budou moci přijít na akcie Pilulka vlastně jen za nominální cenu tj. po 1 . Tedy ve vztahu k tržní ceně čistě za symbolickou cenu. K dispozici by měli mít až 18 375 akcií, vzhledem k aktuální tržní ceně lze pro ně hovořit o benefitu zhruba 30 mil. . Reálně by mohl být vlastně ještě vyšší, když podmínkou získání nároku na upsání akcií je mj. také kurzový růst akcií Pilulka.

Podmínky pro nárok na úpis

Společnost stanovila pro naplnění motivačního opčního programu tři cíle. Každý má třetinovou váhu, resp. umožní čerpat vždy třetinu ze zmiňovaných opčních nároků. A při pohledu na dřívější růst firmy se cíle nezdají nesplnitelné. Naopak možná až málo ambiciózní.

Představenstvo zkrátka jako první podmínku stanovilo pro letošní rok 2022 dosažní tržeb minimálně 2,924 mld. . V meziročním srovnání tedy nárůst o cirka 22 %, když dle předběžných údajů firma za loňský rok utržila 2,4 mld. (cca +34 % YoY). Druhým parametrem je provozní ziskovost, resp. očištěná EBITDA má činit minimálně 19,6 mil. . Cíl pro reálný zisk EBITDA je tedy menší, když zmiňovaná „očištěná“ v sobě nebude zahrnovat náklady na sociální a zdravotní pojištění v souvislosti s vypořádáním opčního programu společnosti pro rok 2021, o kterém se zmíníme níže. Posledním parametrem je kurz samotných akcií Pilulka, který by měl letos v prosinci činit v průměru minimálně 1 854 . Tedy meziročně dosáhnout desetinového růstu, potažmo z dnešního pohledu nových historických maxim. Dosud nejvýše se totiž akcie Pilulka zatím na pražské burze obchodovaly letos 10. ledna za 1 800 .  

Pilulka Lékárny, a.s. - Graf ceny akcie cz

Při pohledu na dřívější analýzy/výhledy společnosti Helgi Library či České spořitelny očekávání tržeb nastavené v opčním programu vlastně nevybočuje z predikcí trhu. Co se týká zisku EBITDA už ano, když analýzy predikují v porovnání dokonce několikanásobnou jeho výši, navíc bez zmiňovaného očištění. Pro zajímavost možno zmínit, že dané analytické pohledy počítají po letech ztrát za rok 2021 již také se zelenými čísly z hlediska samotného čistého zisku. Na údaje, jak si společnost hospodářsky vedla, si musí investoři zřejmě ještě pár týdnů počkat. Loni firma celoroční kompletní výsledky zveřejnila v polovině března…

Zpět ale k valné hromadě, která bude vlastně projednávat výraznější navýšení základního jmění, než jen bylo zmiňováno v úvodu. Jednat se má o dalších 36 076 akcií Pilulka, o které má být zvýšen kapitál v souvislosti s nutností vypořádat nároky provozního šéfa Michala Hanáčka a bývalého zaměstnance Tomáše Baiera z titulu jejich účasti na opčním programu společnosti ukončeném k 31. 12. 2019. Nicméně základní jmění se fyzicky v nejbližší době o tyto akcie nezvýší, když dotyční mohou akcie upsat až v září 2023. Termínově podobně je to i z hlediska výše zmiňovaného opčního programu pro rok 2022.

Pro úplnost nutno připomenout, že již loni v létě valná hromada schvalovala navýšení základního jmění v souvislosti s nároky Michala Hanáčka a Tomáše Baiera. Avšak návrh jako jediný tehdy akcionáři neodsouhlasili. Valná hromada se konala distančně (per rollam) a tedy hlasy „nezúčastněných“ akcionářů byly dle zákona brány automaticky jako proti. A vzhledem k nutnosti v tomto případě ¾ souhlasu, chybělo pro schválení téměř 25 tis. hlasů. Každopádně již dřívější únorová valná hromada loni schválila opční program pro rok 2021, který otevírá cestu pro navýšení základního kapitálu o 25 tis. akcií Pilulka.

Již teď je jisté, že z obdobně nastavených tří podmínek pro možné upsání akcií byly dvě splněny. Kurz akcií Pilulka v prosinci 2021 s převahou překonal nastavený minimální limit 743 , a jak bylo již údaji výše zmíněno, překonán byl s náskokem také nárůst tržeb nastavený pro rok 2021 v minimální výši 2,287 mld. . Zda bude moci být nárokována i poslední třetina akcií, bude záviset na zisku EBITDA. Musí za loňský rok dosáhnout minimálně 8,67 mil. .

Současné akcionáře čeká 3% „ředění“

Suma sumárum výše zmiňované opční programy otevírají cestu pro navýšení základního jmění společnosti Pilulka v souhrnu až o téměř 79,5 tis. akcií. Tedy o více než 3 % současného stavu. Vzhledem k aktuální tržní ceně lze hovořit o akciích za zhruba 129 mil. . Kdo z firmy konkrétně a v jakém množství má (bude mít) na akcie v motivačních opčních programech společnosti nárok, není dosud známo. Rozhodování má v rukou představenstvo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.04.2008AAA – nevalně o valné hromadě a opčním programu Josef Stoulil (Capital Partners)
07.01.2008ČEZ díky opčnímu programu zvýšil hodnotu o 690% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.05.2000IPB svolává řádnou valnou hromadu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688