mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  04.02.2022 00:00:00, aktualizováno 13:09:39

Podmínky cestování do Vatikánu a San Marina a návratu do ČR

COVID19 - aktuální podmínky cestování do Vatikánu a San Marina a návratu do ČR

22.11.2021 / 09:50 | Aktualizováno: 04.02.2022 / 09:12

Při všech cestách do zahraničí je nutno se předem informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních cílové země. Před cestou do zahraničí či před plánovaným návratem do ČR přes území třetího státu se doporučuje ověřit si předem aktuálně platné podmínky přepravy přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak). Nelze vyloučit, že jednotliví přepravci budou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na Covid-19. Před případnou cestou se doporučuje uzavřít cestovní pojištění obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění COVID-19.

Pravidla pro návrat do České republiky:

Pravidla jsou upravena formou průběžně aktualizovaných Ochranných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR rozlišuje 5 kategorií zemí a území dle míry rizika nákazy onemocněním COVID-19: země a území s nízkým rizikem (zelené), země a území se středním rizikem (oranžové), země a území s vysokým rizikem (červené), země a území s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19 (tmavě červené) a země a území s extrémním rizikem nákazy (černá barva). Přehled zemí a území dle míry rizika je stanovován Sdělením Ministerstva zdravotnictví ČR. Přehled zemí a území s extrémním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 je stanoven Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Výklad pro všechny kategorie rizikových zemí je k dispozici v článku Rozcestník.

Více informací o podmínkách cestování a vstupu na území ČR naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Karanténní opatření a informace k provádění RT-PCR testu na přítomnost SARS CoV-2 jsou v gesci Ministerstva zdravotnictví ČR.


COVID 19 - aktuální podmínky cestování do Vatikánu

Vstup na území Vatikánu:

Vstup na území Městského státu Vatikán se řídí zákonem č. CXXXI ze dne 22.2.2011 (Zákon o občanství, pobytu a vstupu) a je podmíněn možností vstupu do Itálie, viz info Velvyslanectví ČR v Římě. Na základě nařízení Papežské komise Městského státu Vatikán je s platností od 1. října 2021 vstup na vatikánské území možný na základě platného digitálního certifikátu COVID vydaného Městským státem Vatikán, digitálního certifikátu EU COVID, očkovacího certifikátu třetích zemí, potvrzení o uzdravení z COVID-19 nebo předložení negativního výsledku PCR nebo antigenního testu. Výjimka z nařízení je udělena účastníkům liturgických slavností, ale pouze na dobu nezbytně nutnou pro celebrování, během níž je třeba dodržovat zdravotní předpisy týkající se rozestupů, používání osobních ochranných prostředků, omezení pohybu a shromažďování osob.

Pro vstup do baziliky sv. Petra a ostatních papežských bazilik rovněž platí od 1. 10. 2021 povinnost předložit green pass či jiné ze zmíněných potvrzení. Výjimkou je výše uvedená účast na liturgických slavnostech.

Pro vstup do Vatikánských muzeí a zahrad platí povinnost prokázat se platným COVID certifikátem vystaveným výhradně na základě očkování nebo prodělané nemoci, včetně předchozí on - line rezervace. Vedení Vatikánských muzeí a zahrad doporučuje mít u sebe doklad totožnosti pro případné prověření, zda je kontrolovaná osoba skutečným držitelem digitálního COVID certifikátu.

Vstup do vatikánských úřadů je možný pouze na základě platného digitálního certifikátu COVID potvrzujícího výhradně ukončené očkování nebo uzdravení.

Očkované osoby:

Mohou vstoupit na území Vatikánu s platným COVID certifikátem.

Testované osoby:

Vatikán nadále umožňuje vstup na své území na základě negativního výsledku antigenního nebo PCR testu. Pro vstup do vatikánských úřadů je však zapotřebí prokázat se platným COVID certifikátem vystaveným výhradně na základě očkování nebo prodělané nemoci.

Osoby s prodělaným Covidem:

Mohou vstoupit na území Vatikánu s platným COVID certifikátem.

Děti:

Doporučuje se řídit opatřeními platnými v Itálii, viz info Velvyslanectví ČR v Římě.

Podmínky na místě:

Pro vstup do vatikánských úřadů je zapotřebí prokázat se platným COVID certifikátem vystaveným výhradně na základě očkování nebo prodělané nemoci.

Pro vstup do Vatikánských muzeí a zahrad platí povinnost prokázat se platným COVID certifikátem vystaveným výhradně na základě očkování nebo prodělané nemoci, včetně předchozí on - line rezervace. Vedení Vatikánských muzeí a zahrad doporučuje mít u sebe doklad totožnosti pro případné prověření, zda je kontrolovaná osoba skutečným držitelem digitálního COVID certifikátu. V uzavřených prostorách je nutné používat výhradně respirátor FFP2.

Postup při nákaze Covidem:

viz info Velvyslanectví ČR v Římě.

Užitečné kontakty: oficiální web Městského státu Vatikán

Informace ohledně možnosti testování na COVID - 19, viz info Velvyslanectví ČR v Římě.

Podmínky návratu do ČR: Přehled podmínek návratu do České republiky


COVID 19 - aktuální podmínky cestování do San Marina

Vstup na území San Marina:

Vstup na území Republiky San Marino je kromě sanmarinského zákona č.118 o vstupu a pobytu cizinců podmíněn možností vstupu do Itálie, viz info Velvyslanectví ČR v Římě. Jak uvádí platný dekret vlády RSM mají všechny osoby, které na území RSM přicestují ze zahraničí, povinnost podrobit se před vstupem na sanmarinské území antigennímu nebo PCR testu, který nesmí být starší 48 hodin (výjimku mají děti do 10 let). Další možností je předložit doklad o testu na přítomnost protilátek s datem provedení testu po 1. 4. 2021 v návaznosti na uzdravení, ke kterému došlo v období předcházejících 6 měsíců nebo předložením lékařského potvrzení o uzdravení v průběhu předcházejících 6 měsíců nebo se prokázat potvrzením o očkování vakcínou proti COVID - 19. Zmíněné doklady je nutné zaslat na Ministerstvo zdravotnictví RSM na e-mail: laboratorioanalisi@iss.sm. Výjimku mají osoby přijíždějící z Itálie nebo Vatikánu, pokud v uplynulých 14 dnech nepobývaly v jiném cizím státě. Nošení respirátoru FFP2 v uzavřených prostorách a ve veřejné dopravě je povinné. Výjimku mají děti do 6 let a osoby s handicapem, který není slučitelný s nošením ochrany horních cest dýchacích. Pro vstup do ubytovacích a pohostinských zařízení je zapotřebí předložit super green pass dokládající výhradně očkování nebo uzdravení z COVID-19.

Očkované osoby:

Mohou vstoupit na území San Marina s platným COVID certifikátem.

Testované osoby:

San Marino nadále umožňuje vstup na své území osobám, které se prokáží negativním antigenním nebo PCR testem, který nesmí být starší 48 hodin (výjimku mají děti do 10 let).

Osoby s prodělaným Covidem:

Mohou vstoupit na území San Marina na základě testu na přítomnost protilátek s datem provedení testu po 1. 4. 2021 v návaznosti na uzdravení, ke kterému došlo v období předcházejících 6 měsíců nebo předložením lékařského potvrzení o uzdravení v průběhu předcházejících 6 měsíců.

Děti:

Děti do 10 let mají výjimku z testování.

Podmínky v místě:

Nošení respirátoru FFP2 v uzavřených prostorách a ve veřejné dopravě je povinné. Výjimku mají děti do 6 let a osoby s handicapem, který není slučitelný s nošením ochrany horních cest dýchacích. Pro vstup do ubytovacích a pohostinských zařízení je zapotřebí předložit super green pass dokládající výhradně očkování nebo uzdravení z COVID-19.

Postup při nákaze Covidem:

Doporučuje se kontaktovat Ústřední orgán pro veřejnou zdravotní a sociální péči.

Tranzit:

Ohledně tranzitu přes území Itálie sanmarinské úřady doporučují konzultovat web MZV IT: http://www.viaggiaresicuri.it/

Užitečné kontakty: Ministerstvo zahraničních věcí RSM

Informace ohledně možnosti testování na COVID - 19 v RSM poskytuje Ústřední orgán pro veřejnou zdravotní a sociální péči.

Podmínky návratu do ČR: Přehled podmínek návratu do České republiky

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688