Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  02.02.2022 08:10:00

ČEZ Jizerská 50: Fenomén v srdci Jizerek se uskuteční 11. až 13. února

Legenda, tradice, příležitost. Přízvisek dostává nejslavnější český závod nespočet. Každý, kdo Jizerskou 50 jednou okusil, nejde daleko pro superlativy. Jak už před desítkami let pravili pravidelní účastníci. „Je to výkladní skříň nejen Libereckého kraje, ale celé střední Evropy.“

Zdá se vám to přehnané? A už jste závod vyzkoušeli na vlastní běžky? Jizerská 50 už dávno není jen regionální záležitostí. Od smutného konce horolezecké Expedice Peru v roce 1970 se z ní stala mezinárodně uznávaná akce, na kterou se sjíždí závodníci z celého světa.

Filipíny, Nový Zéland, Vietnam, Kanada nebo USA. To je jen zlomek států, ze kterých přijíždí zvědavci do Mekky běžeckého lyžování v Česku, Bedřichova. Právě tady startuje slavný závod a každoročně si jej užijí tisíce závodníků.

A co víc, Jizerská 50 už není jen záležitostí elitních závodníků, zkušených běžkařů, horských kmetů, kteří ji berou jako osobní výzvu a přípravu na náročnou sezónu. Rok od roku se ji účastní stále více amatérských lyžařů, tzv. hobíků. Ti píší ve stopě svůj osobní závod.

Navíc už dávno nemusí zdolávat padesátikilometrovou trať. Pořadatelé jim připravují každým rokem příjemná překvapení v podobě kratších distancí. Tak třeba v roce 2022 si závodníci budou moci vyzkoušet své běžkařské umění také na trasách 10, 25 nebo 30 kilometrů. A chybět nebudou ani závody pro ty nejmenší, Mini Jizerská.

I díky tomu se Jizerka zpřístupnila těm, které by dříve účast na tomto tradičním závodě nenapadla. Je to takový kolorit, který u nás na severu Čech vzniká. Kdo se bojí, může do lesa, dá se totiž ujet jen deset kilometrů. Na trati nejkratšího závodu jsou vidět rodiny s dětmi, maminky, parta přátel, která si přišla užít společný čas. Letos mají navíc pořadatelé pro závodníky ČT Jizerské 10 příjemné překvapení, a to v podobě nové a atraktivnější trasy, která se již nebude křížit se závodem na 25 km. Více prostoru pro závodníky s sebou přináší bezpečnější jízdu v bílé stopě a také navýšení kapacity závodu, který je vždy vyprodán jako první.

Když si další rok věří tito začátečníci na delší distance, přejdou na 25 nebo 30 km. Třicítka se navíc jako jediná jezdí volnou technikou. I na ni řada prvoběžců začíná. Padesátka, královská disciplína, uzavírá celý program víkendových závodů v neděli po 8 hodině, kdy je start.

V tu chvíli se do Bedřichova soustředí pozornost celého běžkařského světa. Díky účasti Jizerské 50 v mezinárodních seriálech Visma Ski Classics a Wordlloppet je přímý přenos České televize přenášen do desítek zemí. Miliony diváků tak mohou obdivovat dokonalé záběry na vrcholky Jizerských hor a emoce v očích od začátečníků po profesionály.

Přidejte se druhý únorový víkend také. Tenhle zážitek stojí za to. Nezmeškejte příležitost být součástí legendárního závodu, který letos oslaví již 55. výročí.

www.jiz50.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.02.202313. až 26. února 2023 - Nadcházející program consilium.europa.eu (Rada EU)
06.02.2023Doprava do Bedřichova na Jizerskou 50 Liberec.cz (Liberec)
18.08.2022Deset důvodů, proč běžet Jizerskou 50 RUN kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688