Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  31.01.2022 09:53:29

Ranní souhrn ft 31.1.2022: Výsledky Apple a Microsoft mírně pomohly investorskému sentimentu

  • SPX i přes obrovskou volatilitu nakonec posiloval, SXXP ztrácel
  • Utahování politiky Fedu bude probíhat na základě tržních a makro podmínek
  • Volatilita tak přetrvá, trh aktuálně zaceňuje vysokou šanci 5 hiků v letošním roce
  • Rusko-ukrajinská roztržka má spíše potenciál dopadnout pouze na aktiva v regionu
  • ECB na zasedání potvrdí, že hike během letošního roku můžeme vyloučit
  • Index podmínek financování stále zůstává extrémně uvolněný, Fed tak nemá důvod s hiky otálet
  • Výsledky Apple a Microsoft mírně pomohly investorskému sentimentu
  • Nejdůležitějším makročíslem týdne budou americké payrolls v pátek
Futures i asijské indexy zelené

ECB: zasedání potvrdí holubičí nastavení politiky

Na čtvrtečním zasedání měnově politické rozhodnutí nepadne. Rétorika ECB se zřejmě nezmění a můžeme tak očekávat ujišťování centrálních bankéřů o předčasnosti hiku v letošním roce. V tuto chvíli je plně zaceněno, že se frankfurtská instituce vydá s úroky nahoru na svém říjnovém zasedání. Holubičí rétorika lagardeové však nakonec může vést k méně agresivnímu tržnímu pricingu. ECB standardně argumentuje, že její měnová politika vykazuje určité zpoždění oproti Fedu vzhledem k pomalejší trajektorii zotavení ekonomiky eurozóny ve srovnání s USA. Na prosincovém zasedání ECB ohlásila pokračování v dluhopisových programech po skončení PEPP. V tomto směru neočekávám žádnou změnu. 

Trhy a Fed: hledání nové rovnováhy

Poslední zasedání znamená příklon k utaženější měnové politice, intenzita ovšem zůstává nejasná. Podmínky financování se sice během minulého týdne utáhly. Index, který konstruuje Goldman Sachs, indikuje nejvyšší míru utažení od loňského března. Z grafu však vidíme, že ve srovnání s dobou před pandemií stále indikuje extrémní míru uvolněnosti. Současné výprodeje na akciových indexech tak zatím dramaticky nezhoršují přístup domácností a firem k úvěrům. Fed tedy nemá důvod brzdit svůj jestřábí obrat. I z komentářů centrálních bankéřů (např. Bostic) můžeme vyčíst, že se poklesy indexů zatím nezabývají. Hrozbou zůstává především inflace a růst mezd. Dílčí pozitivní zprávou byl menší než očekávaný nárůst tzv. Employment Cost Index (+1 % ve 4Q, vs est. 1,3 %). Právě vývoj tohoto indexu přispěl k posílení trhů v pátek. Nicméně na akciových trzích nás nyní čeká období větší rozkolísanosti. Investoři se budou snažit z nově příchozích makrodat vyčíst směr, kterým bude Fed navigovat svou politiku. Výkonnost indexů podporují korporátní zisky. Vidíme však nejistotu. Buy the dip reflex je o poznání slabší, než tomu bylo v předchozích kvartálech.

Index podmínek financování, který konstruuje investiční banka Goldman Sachs, zůstává uvolněný – propady na burzách tak rozhodování Fedu neovlivní

Zdroj: Bloomberg

Výsledková sezóna

Zisky prozatím reportovalo asi 34 % firem z indexu S&P 500. Firmy, které doposud reportovaly, vygenerovaly ve 4Q průměrný meziroční nárůst zisků ve výši 30 %. To představuje překvapení ve výši 5,0 %. Uplynulý týden reportovaly firmy ze sekoru Big Tech. Velmi dobré výsledky reportoval Microsoft, který předvedl celkový růst výnosů o více než 20 %. Výsledky ukazují, že cloudové služby a podnikový software zůstávají velmi perspektivními segmenty a dvouciferný růst tržeb je tak udržitelný i v dalších letech. Akcie reagovaly růstem. Čísla nad odhady reportoval rovněž Apple. Ten alespoň v následujících kvartálech vidí podobně pozitivní trendy, což akciím pomohlo nahoru. Výsledky těchto dvou gigantů pomohly k určitému zlepšení nálady v pro investory náročném týdnu. Velmi optimistická čísla zveřejnila i Tesla. Akcie však ztrácely – důvodem byly možné problémy v dodavatelských řetězcích. Tesla v uplynulém roce posilovala právě proto, že své dodavatelské řetězce měla řízené výrazně lépe než konkurence.  

Krypto
Propad na kryptoměnách se zastavil. Zatím však nedochází k obratu. Lednový propad je zajímavý zejména z důvodu, že jej vyvolaly klasické makrofaktory. Ve světle vyšších reálných dluhopisových výnosů začínají investoři více zkoumat využitelnost jednotlivých kryptoměn. Vidíme, že existuje značná korelace mezi malými technologickými firmami (spec tech) a kryptem. Platí, že digitální měny vykazují pozitivní korelaci s výší inflačních očekávání a ty od konce roku poklesly. Podle některých analýz prodávali držitelé kryptoměn, kteří drželi pozice méně než rok, až 36 % svých pozic v této třídě aktiv. Vzhledem k načasování prodejů tak zrealizovali podstatné ztráty. Jelikož očekáváme utahování měnové politiky, jeví se jako pravděpodobná další korekce na kryptu.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn propadla od začátku orku o $600 mld.

Zdroj: Coinmarketcap.

Makro

Hlavním číslem tohoto týdne jsou americké payrolls. Očekává se, že americká ekonomika v lednu vygenerovala 150 tisíc nových pracovních míst. Vyšší číslo si mohou investoři vyložit jako důvod, proč by měl Fed utahovat politiku agresivněji. Míra nezaměstnanosti by se měla udržet na úrovni 3,9 %.

Ohlédnutí
Indexy za minulý týden: S&P 500: +0,8 %, Stoxx Europe 600: -1,9 %, PX: -0,5 %

Fed: jestřábí pivot pokračuje

Na zasedání žádné měnově politické rozhodnutí nepadlo. Cílem úvodního vyjádření bylo trhy co nejméně šokovat. Dluhopisové nákupy tak poběží až do původně avizovaného březnového termínu, což vysílá signál, že se Powell snaží jednat maximálně v souladu se svou rétorikou. Během tiskové konference však indexy zamířily směrem dolů. Powell sice zmínil, že zvyšování sazeb a redukce bilance bude probíhat flexibilně podle aktuálních tržních podmínek. Na druhou stranu však zdůraznil, že v tuto chvíli jsou na stole všechny možnosti – včetně zvednutí úroků na všech sedmi dalších letošních zasedáních. Indexy tak oslabovaly především v reakci na přetrvávající nejistotu. Pravděpodobnost následujících hiků se bude odvíjet od příchozích makrodat. To znamená, že volatilita přetrvá i v následujících týdnech. Trh po setkání centrálních bankéřů aktuálně zaceňuje 5 hiků v letošním roce.

RuskoUkrajina: regionální dopad

Situace se nadále vyhrocuje. Trh se však přímého vojenského střetu příliš neobává. Reálnou hrozbou však zůstává konflikt hybridní – tj. např. zvýšená podpora separatistů nebo diverzní akce. I takové události by mohly zafungovat jako spouštěč pro sankce. Ztrácí ruská aktiva. Další eskalace geopolitického napětí by mohla zasáhnout vybrané evropské banky. Např. Raiffeisenbank generuje v Rusku 35 % provozního zisku. V určité míře se rusko-ukrajinská roztržka promítá do nárůstu výnosů junk bondů v eurozóně. Na globálním jevišti však záchvat geopolitického rizika nevidíme. V takovém prostředí má tendenci posilovat zlato a zároveň klesají výnosy amerických vládních bondů. V souvislosti s jestřábím výhledem Fedu se nyní děje pravý opak (pokles cen zlata a růst výnosů UST). 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688