Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  28.01.2022 19:31:41

Elektromobilita na Wall Street pod výrazným tlakem. Kromě poklesu akcií Tesla výraznější zreálnění ocenění zaznamenávají konkurenční tituly

V segmentu elektromobility jistě nejsledovanější akcie Tesla (TSLA) od svých listopadových maxim ztratily již více než třetinu hodnoty. V pátek 28. ledna se obchodovaly v úvodu seance již pod hranící 800 USD, tedy na 3 měsíčních minimech. Ocenění firmy se tak od maxim smrsklo již i o zhruba 450 mld. USD. Trh obecně nadále ztrácí loňský bezbřehý optimismus v daném sektoru. Dochází tím ale vlastně ke splasknutí bubliny na řadě titulech, u kterých se ocenění loni vyšplhalo na naprosto iracionální úrovně.

V posledních dnech nejpostiženější Rivian

O akciích elektroautomobilky Rivian (RIVN) jsme psali například při jejich listopadovém debutu na Wall Street, kdy v rámci IPO investoři upsali akcie nakonec při kurzu 78 USD. Tedy výrazně nad prvotně indikovaným cenovým pásmem 57-62 USD. Díky i následnému využití opcí ze strany manažerů se vstup akcií Rivian stal jednou z největších primárních emisí (IPO) loňského roku s objemem 13,7 mld. USD. Kdo akcie koupil v IPO či nedej bože v prvních dne po vstupu na trh a neprodal, může mít nyní jen oči pro pláč.

Akcie Rivian od svých maxim dnes odepisovaly již přes 72 %. Zatímco se totiž v listopadu obchodovaly i těsně pod hranicí 180 USD, dnes našly podporu na rovných 50 USD. Tedy vlastně poměrně nedaleko od zmiňovaného prvotního cenového nástřelu manažerů IPO, které se tak ukázaly jako reálnější. Zkrátka místo bláznivého ocenění firmy trhem na i více než 160 mld. USD došlo dnes již k poklesu k 45 mld. USD. Přestože se po pádu zřejmě dočkáme nádechu, otázkou je, zda i to stále není mnoho ve vztahu k ocenění konkurence.

K produkčním číslům firmy lze uvést, že v posledních týdnech loňského roku k žádnému mohutnému nárůstu výroby stále nedošlo. Zatímco před IPO ke konci října informovala o vyrobených prvních 180 svých pickupech s označením R1T, nakonec jich loni zhotovila celkem 1 015. K zákazníkům se jich dostalo 920. A "bratříček" R1S má evidentně další zpoždění.

 

Jak jsme informovali podíl v Rivian má kromě především Amazonu také Ford, který v návaznosti na zájem zákazníků již dokonce v prosinci pozastavil příjem objednávek na svůj rovněž plně elektrický pickup F-150 Lightning. Získal jich totiž 200 tis. a dle všeho zvládne lépe uspokojovat poptávku, když chce připravované výrobní kapacity na model ještě více posílit, než původně plánoval. Jen v prvopočátku by měl být Ford schopen vyrábět na roční bázi 70-80 tis. vozů, které se prvotně mají k zákazníkům začít dostávat již na jaře.

NIO pod oceněním Rivian

Čínská Tesla, jak se vzhledem k řadě podobností přezdívá čínské automobilce NIO (NIO), rovněž akciově ztrácí půdu pod nohama. V sektoru asi nejvolatilnější titul, který vstoupil na trh v roce 2018 v rámci IPO za kurz nakonec jen 6,26 USD. V euforii tehdy následně vystoupal i na více než dvojnásobek, nicméně v roce 2019 hrozící krach firmy přinesl cenu akcií v blízkosti dolaru (na 1,19 USD). Záchrana firmy, resp. výrazná restrukturalizace a následné postupné zvyšování produkce/prodejů přineslo na titul v posledních 2 letech novou euforii. Titul vyšplhal až k 67 USD a trh tak firmu v miliardách dolarů oceňoval trojcifernými čísly. Podobně jako i v minulosti Tesla firma využila NIO situace k sekundárním nabídkám akcií a získala tak nové finanční prostředky. Každopádně jakoby opakované ředění emise vyvolalo u investorů nevoli. Jen v posledních dnech titul přišel o čtvrtinu hodnoty, resp. dnes se ocitl až u 19,30 USD. Ocenění firmy se tak oproti maximům smrsklo na sotva třetinu, resp. dnes se i přibližovalo jen 30 mld. USD.

K produkčním, resp. prodejním číslům možno zmínit poslední prosincový údaj, když se k zákazníkům dostalo téměř 10,5 tis. firemních elektromobilů. Meziročně tak automobilka nakonec prodeje více než zdvojnásobila, resp. dodala celkem 91 429 vozů ES8, ES6 či EC6.

 

XPeng produkčně expanduje rychleji

Konkurenční čínský XPeng (XPEV) je trhem aktuálně oceněn na zhruba 25,5 mld. USD, přestože je u něj poslední měsíce znát rychlejší expanze. V prosinci totiž dodal dokonce 16 tis. elektromobilů, tedy v posledním čtvrtletí roku téměř 42 tis. Za celý rok došlo k překonání zmiňované NIO, když především vozů P7, ale také P5 a G3 celkem dodala přes 98 tis.

 

Akcie XPeng (XPEV) však poslední týdny také trpí. Zatímco se loni v úvodu prosince vyšplhaly nad 56 USD, dnes se již značně přibližovaly hranici 30 USD, kde se naposledy obchodovaly loni na jaře.

Domácí konkurent Tesly s produkcí startuje

Americký producent Lucid (LCID) dodal svůj výkonnostně tisícikoňový luxusní elektromobil prvnímu zákazníkovi teprve na konci října. Letos chce vozů Lucid Air vyrobit 20 tis. A jeho akcie se oproti listopadovým úrovním již také ocitly na polovině. Obchodovaly se i pod hranicí 26 USD a dávno pryč jsou jejich maxima z loňského února, kdy je někteří kupovali i za téměř 65 USD.

Akcie „nevýrobců“

Z řady dalších elektroautomobilek možno zmínit závěrem dvě, u nichž se zákazníci vozů zatím prakticky nedočkali. Vzhledem k historickým slibům je nejvíce odstrašujícím příkladem jistě „výrobce“ náklaďáků Nikola (NKLA). Zatímco v euforii se při slibech zakladatele akcie firmy obchodovaly v červnu 2020 i za téměř 94 USD, tento týden se ocitly na nových historických minimech 6,59 USD. Ještě v listopadu stály i 15 USD.

V obdobnou dobu se na Wall Street nově dostaly akcie také vlastně německého producenta elektromobilů, resp. společnosti Sono Group (SEV). O akciích této tak trochu „jiné“ elektroautomobilky jsme již také opakovaně informovali. Od firmy se její vozy dle úvodního plánu očekávají prvně až v roce 2023 a přestože tak vlastně od IPO žádná negativa nepřišly, její akcie investorům přinášejí rovněž enormní ztráty. Dostaly se již k hladině 5 USD, tedy oproti jen ceně v IPO na třetinu čímž ocenění firmy kleslo na v sektoru vlastně zanedbatelných jen zhruba 360 mil. USD. V prvních dnech obchodování se přitom pohybovalo i nad 3,2 mld. USD, když se titul vyšplhal až nad 47 USD. Někdo tak od té doby mohl utrpět 90% ztrátu...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688