Marcela Šedivá (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  28.01.2022 15:09:29

Správný výběr povinného ručení. Jak na to?

Povinné ručení vám asi představovat nemusíme. Víte ale, jak si vybrat to nejlepší a nejvýhodnější? Zkrátka takové, které se o vás v případě pojistné události postará a zároveň za něj nebudete platit horentní sumy? Naše první rada zní - nesahejte hned po první nabídce, ale udělejte si nejdříve odpovídající srovnání povinného ručení. Na co byste se při něm měli zaměřit se dozvíte právě v našem článku.

Na co u povinného ručení myslet

Základem každého povinného ručení jsou správně nastavené limity pojistného plnění. Proč bychom tuhle položku neměli opomíjet? Jednoduše by se nám nemuselo vyplatit, ba naopak. Zákon stanovuje minimální hranici pojistného plnění na 35 milionů při škodě na majetku a 35 milionů při škodě na zdraví. I když se to zdá hodně, nenechte se mýlit. Pokud dojde k závažné nebo řetězové nehodě, překročíte tuto částku raz dva. A to zvlášť v případě jestli dojde ke škodě na zdraví či životě. U lehkých úrazů se pohybujeme v částkách až do 900 tisíc na osobu, u těžkých zranění s trvalými následky pak od 6 do 9 milionů, pokud připočteme duševní újmu, ztrátu zaměstnání a doživotní náklady na lékařskou péči, nezastavíme se ani na sumě 60 milionů.

Další problematickou událostí jsou dopravní nehody, jejichž následkem dochází ke kontaminaci půdy či vodního toku a podzemních vod (zejména kvůli vyteklým pohonným hmotám). Asi vám nemusíme říkat, že ani v tomto případě se nejedná o zanedbatelné částky.

 Nejčastější limity pojistného

  • 35/35 milionů korun
  • 70/70 milionů korun
  • 100/100 milionů korun
  • 250/250 milionů korun

Dalším kritériem jsou asistenční služby, které jsou obsaženy už v základním balíčku povinného ručení. Existuje ale možnost jejich nadstavby, tedy připojištění nadstandardních asistenčních služeb. 

Součástí připojištění jsou další rizika, za která si můžete připlatit, jako je střet se zvěří, vandalismus nebo přírodní živly. To vše se do ceny za povinné ručení promítá.

Vývoj v roce 2021

Na základě zdrojů ČKP se odhaduje, že za rok 2021 na celém kmeni povinného ručení došlo k navyšování pojistného o 2,9 %. Nadále pokračuje k růstu finanční náročnosti škod, kdy průměrná škoda na majetku narůstá o 8 % a růst nároků újmy na zdraví představuje 4,3 %. Z uvedeného je patrné, že dochází k nepoměru mezi nárůstem navýšení pojistného a průměrnému navýšení škod na majetku

Proč je do své pojistky zahrnout?

Na silnici totiž se opravdu může stát cokoliv. Velké riziko nastává například kvůli zmíněné srážce se zvěří, a to především v průběhu podzimu, zimy a jarních měsíců. Střet se srnou nebo kancem může způsobit závažnou nehodu nejen s újmou na majetku (průměrně se jedná o 40 000 korun), ale také zdraví. To stejné platí pro ztížené podmínky na vozovce, jako je špatná viditelnost, voda, sníh nebo mráz. Tady podmínky, ve kterých se auto snadno stává neovladatelným.

Pokud žijete ve městě, máte poměrně vysokou pravděpodobnost, že se váš vůz stane předmětem vandalismu nebo bude odcizen. I na tato rizika reaguje připojištění k povinnému ručení. Šetřit na tomto produktu tedy opravdu nemá smysl. To nejlevnější pojištění zkrátka nemusí být na první pohled tak výhodné, jak se zdálo.

Co dále ovlivňuje cenu pojištění:

  • Věk
  • Místo bydliště
  • Bonusy za jízdu bez nehod
  • Značka, stáří nebo motorizace vozu, aj.

 Kde a jak pojištění sjednat

 O nabídku produktů si můžete říct přímo na pobočce pojišťovny. Ale abyste nemuseli chodit do všech, klidně využijte možnosti online - zkuste například kalkulačku povinného ručení. Dnes už vlastně všechny pojišťovací společnosti nabízí možnost online sjednání smlouvy a to, aniž byste museli něco podepisovat. Smlouva vám přijde na e-mail a pojištění je platné od jeho zaplacení.

 Povinné ručení se vždy sjednává na rok a prodlužuje se automaticky. Pokud jej potřebujete změnit, můžete to udělat 6 týdnů před uplynutím ročního pojištění. A jestli chcete být na silnicích chránění se vším všudy - zcela jistě si sjednejte i havarijní pojištění. Uvidíte, že se vám s ním bude jezdit mnohem klidněji.

 

 

Marcela Šedivá

Svoji kariéru jsem započala v roce 2000 v ČSOB Leasingu, kde jsem měla na starosti řádné ukončení leasingových smluv. V roce 2002 jsem dostala nabídku pracovat v týmu pojištění ve stejné společnosti. V roce 2004 moje kariéra pokračovala jako seniorní specialistka v obchodním týmu, který měl na starost i rozvoj pojištění. V roce 2016, kdy ČSOB koupila společnost Top-Pojištění.cz jsem dostala nabídku jít pracovat do této společnosti a od tohoto roku působím ve společnosti Top-Pojištění.cz, která patří pod Ušetřeno.cz.



Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)

Přečtěte si také:

26.03.2024Jak se od 1. dubna změní povinné ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)
06.12.2021Svobodné povinné ručení? Zatím je to spíše výjimka OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
10.09.2018Povinné ručení je hračka - když víte, jak si vybrat chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688