ČSÚ (ČSÚ)
Internet a telefony  |  24.01.2022 07:19:28

Za streaming hudby platí hlavně mladí lidé - Každý pátý obyvatel Česka ve věku 16–24 let v roce 2021 platil za streaming či download hudby.

Každý pátý obyvatel Česka ve věku 16–24 let v roce 2021 platil za streaming či download hudby. Celkový podíl platících za hudební online služby v Česku vzrostl z 5 % v roce 2020 na 7 % v roce 2021.

Placený streaming hudby již několik let táhne celosvětový hudební průmysl. V roce 2020 se podle údajů Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) příjmy ze streamingu podílely přibližně 62 % na celosvětových tržbách hudebních vydavatelství. V Česku byl však zájem o placené online hudební služby (např. Spotify či Apple Music) dlouho nízký a ještě v roce 2019 je využívala pouze 3 % osob starších 16 let. V posledních dvou letech ale podíl uživatelů těchto služeb v Česku vzrostl. Zatímco v roce 2019 platilo za poslech či stažení hudby přibližně 260 tisíc 16letých a starších osob, v roce 2021 se jejich počet více než zdvojnásobil na 590 tisíc osob. Nejčastěji tyto služby využívají mladší lidé mezi 16 a 34 lety, podíl platících uživatelů v této kategorii přesahuje patnáctiprocentní hranici. Naopak u osob starších 55 let se jedná o víceméně ojedinělou aktivitu.

Podíl uživatelů placených online hudebních služeb v ČR podle věku (%, 2019-2021, meziroční indexy)

Zdroj: Výběrové šetření o využívání informačních technologií, ČSÚ

Česko zaostává za průměrem EU

Přes meziroční nárůst počtu platících posluchačů online hudebních služeb Česko stále značně zaostává za průměrem EU. Ten se v roce 2020 pohyboval okolo 13 % platících posluchačů z celkové populace ve věku 16 až 74 let. Žebříčku zemí vévodí s 36% podílem Dánsko a Nizozemsko, nejmenší využití streamingu a placeného stahování naopak vykazují Bulharsko a Kypr, kde se podíl uživatelů pohybuje okolo 1 %. Česko se v tomto porovnání umístilo v desítce zemí s nejnižším podílem. Údaje byly sbírány v druhém čtvrtletí sledovaného roku a vztahují se k posledním třem měsícům před dotazováním. Pokud bychom měli dostupné údaje za celý kalendářní rok, čísla by se zřejmě ještě navýšila. Údaje v mezinárodním srovnání také nezahrnují uživatele, kteří sice využívají placené online služby, ale samotnou platbu uskutečňuje někdo jiný (např. jiný člen domácnosti v rámci tzv. rodinných balíčků).

Podíl uživatelů placených online služeb ve věku 16 až 74 let v zemích EU (%, 2020)

Zdroj: Eurostat

Polovina Čechů poslouchá hudbu online

Hudbu přes internet poslouchala v Česku v roce 2021 necelá polovina 16letých a starších osob. O něco více byla online hudba poslouchána mezi muži (51 %) než mezi ženami (47 %). Ve skupině mladých lidí mezi 16 a 24 lety se poslech hudby přes internet stal už samozřejmostí. V této věkové kategorii poslouchalo hudbu online 92 % osob. Nejvíce Češi využívali streamingových platforem a sdílených hudebních knihoven (jako např. YouTube), z nichž si hudbu přehrálo v roce 2021 přibližně 46 % osob starších 16 let. Internetové rádio si v roce 2021 poslechl zhruba každý pátý.

Podíl posluchačů hudby přes internet v ČR (%, 2021)

Zdroj: Výběrové šetření o využívání informačních technologií, ČSÚ

Podrobnější analýzu (nejen) hudebního průmyslu v ČR přináší aktuální publikace Českého statistického úřadu Kulturní průmysly v ČR – Audiovizuální a mediální sektor.

Článek si můžete přečíst také v časopisu Statistika&My.

Více informací na www.czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688