mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.01.2022 16:53:00

Přehledně k cestování: Změna příjezdových podmínek do Švýcarska a Slovensko upravuje přístup ke službám - Od 19. ledna 2022 se zavádí nová kategorie osob OP+

Přehledně k cestování: Změna příjezdových podmínek do Švýcarska a Slovensko upravuje přístup ke službám

21.01.2022 / 16:52 | Aktualizováno: 21.01.2022 / 16:53

 

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC.

Změny v cestovatelském semaforu oproti minulému týdnu nejsou

Seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizovaný Ministerstvem zdravotnictví bude účinný od pondělí 24. ledna 2022, nicméně výčet zemí zařazených do jednotlivých kategorií zůstává stejný. Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV. Zároveň připomínáme, že z důvodu šíření varianty omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců na území ČR.

 

Změna příjezdových podmínek do Švýcarska

Od 22. ledna 2022 se očkované a vyléčené osoby nemusí již před vstupem do Švýcarska/Lichtenštejnska prokazovat negativním výsledkem PCR nebo antigenního testu. U neočkovaných a "nevyléčených" osob bude test před vstupem do Švýcarska/Lichtenštejnska nadále povinný (PCR - starý max. 72 hodin nebo antigen - starý max. 24 hodin), ale k tomuto datu bude zrušena povinnost absolvovat 2. test 4 -7 dní po příjezdu do země. To znamená, že pro vstup do Švýcarska/Lichtenštejnska bude platit tzv. 3G pravidlo - plně očkovaný nebo uzdravený nebo testovaný.

Připomínáme, že elektronický příjezdový formulář musí po 22. lednu 2022 vyplňovat už jen osoby cestující do Švýcarska letadlem a autobusem. Více informací na webové stránce Velvyslanectví ČR v Bernu.

 

Slovensko upravuje přístup ke službám

Od 19. ledna 2022 se na Slovensku zavádí nová kategorie osob OP+ (tj. především osoby očkované posilující dávkou vakcíny nebo osoby očkované druhou dávkou a s negativním testem). Pro tyto osoby OP+ je přístupné krátkodobé turistické ubytování či návštěva wellness zařízení, fitness center a aquaparků či účast na hromadných oslavách, večírcích, diskotékách apod. Běžné návštěvy restaurací, kulturních a sportovních akcí jsou možné v režimu OP (očkování nebo prodělání nemoci). Využít lyžařské vleky a lanovky je možné v režimu OTP (očkování nebo prodělání nemoci nebo negativní test). Pro lyžařské zájezdy dětí do 18 let je možné ubytování v hotelu v režimu OTP. Podmínky vstupu na Slovensko se nemění. Podrobné informace naleznete na stránkách Velvyslanectví ČR v Bratislavě či na portálu korona.gov.sk.

 

Bulharsko - změna podmínek vstupu pro děti ve věku 12 - 18 let

Od 19. ledna 2022 mohou děti ve věku 12 - 18 let vstoupit na území Bulharska po předložení negativního výsledku PCR testu. Umožněn bude těmto osobám vstup do země i bez testu, ale s následnou 10 denní karanténou, kterou lze ukončit předložením negativního PCR testu.

Ostatní podmínky vstupu platné od 7. ledna 2022 zůstávají beze změn, tj. osoby starší 18 let přijíždějící do Bulharska z ČR a dalších zemí v „červené zóně“ musí před vstupem do země (i před vstupem do letadla) předložit platný digitální průkaz EU COVID o očkování nebo onemocnění nebo obdobný doklad současně s negativním výsledkem testu PCR (ne staršího 72 hodin). Do země není možné přicestovat pouze s negativním testem. Děti do 12 let bez podmínek. Více informací na webové stránce Velvyslanectví ČR v Bulharsku.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688