uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  21.01.2022 10:53:29

Jak dlouho vydržíme v koloně? Benzín, nafta, elektro a zima: Kdo vydrží déle?

České silnice už takové situace zažily – čekání motoristů v autech na neprůjezdné dálnici i více než 12 hodin. Tedy, stát se to může opět. S čím je třeba počítat? Kolik hodin vydrží nádrž s palivem nebo akumulátory elektromobilu vytápět vůz?

První a zásadní krok, který je nezbytné učinit před zimní dlouhou cestou je především načerpání paliva do palivové nádrže vozidla, jak se říká „po hrdlo“. To je ovšem jen okamžik startu. Za špatných povětrnostních podmínek je nezbytné pravidelně cestou dotankovat nádrž do plna. Zkrátka držet se pravidla – tankuji kdy můžu, nikoliv kdy už musím. Proč?

To je zjevné. Při nenadálé překážce na cestě například na dálnici, kdy není šance sjet z ní, budeme třeba i 12 hodin čekat na zvládnutí situace silničáři, policií či hasiči a po tu dobu vytápět vůz. U spalovacích aut je třeba počítat s tím, že za hodinu ubude z palivové nádrže 1 až 2 litry. Problémem je, že pokud nemá motorista zabudované přídavné samostatné topení, musí pro vytápění interiéru nechat běžet motor. Například Škoda Octavia III. generace má oficiálně palivovou nádrž na 50 litrů, verze Scout na 55 litrů. Dalo by se tedy říct, že pokud bude mít motorista v okamžiku 12hodinové kolony v nádrži polovinu benzinu nebo nafty, už mu hrozí, že s palivem při trvalém vytápění nevystačí. To je přinejmenším varující, zvláště pokud budou ve vozidle například děti, které mnohem více trpí chladem.

Jak jsou naproti tomu například Tesla Model X a Y, tedy elektromobily, o nichž se hovoří jako o nebezpečí při zimních dlouhých stáních? Rozdíl proti spalovacímu autu je v tom, že mohou vytápět interiér, bez nutnosti chodu motoru. U obou modelů je rozhodující dvojí – kapacita baterií (v tomto případě 110 a 80 kWh) a samozřejmě míra jejich nabití. Při testu, který provedli v USA, to bylo 90 %. Což je pravda při běžném provozu málo pravděpodobné, aby se řidič dostal do kolony s 90 %. Proto je opět na místě nikdy se nedostat pod konkrétní hranici. U modelu Y je to 33 % a modelu X 43 %. Právě tolik energie odčerpá vytápění kabiny za 12 hodin. Orientačně budou tyto hodnoty platit i pro další elektromobily s přibližně stejnou kapacitou baterie.

Jsou to tedy zcela jasná čísla, jak pro automobily se spalovacím motorem, tak i elektromobily. A „balíček“ poslední záchrany, který by odborníci ÚAMK pro dlouhé zimní cesty jednoznačně doporučili? Pro spalovací auta malý kanystr paliva v zavazadelníku. Konec konců pro další palivo bude třeba možné si dojít. Poslední „záchranný kruh“ pak má podobu teplého oblečení a deky, horkého čaje v termosce a něčeho k snědku.   

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2023Pohonné hmoty dále zlevňují. Jak dlouho trend vydrží? Petr Lajsek (Purple Trading)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688