Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  20.01.2022 14:34:58

Jak se daní nejčastější druhy investic?

Pokud aktivně investujete, mohou právě příjmy z kapitálu tvořit velkou část vašich příjmů. Konkrétně může jít o investice do akcií nebo dluhopisů, ale i třeba z podílu na zisku ve firmě nebo pokud jste někomu půjčili peníze. Daní se ale i třeba spoření, ačkoliv daň z úroku za vás odvádí banka. Jak se takový příjem daní? A kolik procent z výnosu musíte zdanit? Nezapomněli jste některou z investic uvést do vašeho daňového přiznání?

Do kdy je nutné vyplnit daňové přiznání? 

I letos se termín pro podání daňového přiznání pomalu začíná blížit. Za uplynulý rok 2021 je nutné podat daňové přiznání fyzických osob do 1.4.2022. Tato lhůta je ještě delší, pokud podáváte daňové přiznání elektronicky, a to do 2.5.2022. V případě, že využíváte služby daňového poradce, je lhůta ještě delší, a to do 1.7.2022. Pokud jste tak zatím neučinili, zkuste letos poprvé podat přiznání na portálu www.mojedane.cz. Přihlásíte se jednoduše prostřednictvím jednoho z následujících údajů – vaší bankovní identity, přihlašovacích údajů do datové schránky nebo občanským průkazem s čipem. Vyplňování pro vás bude snadnější.

Do které skupiny příjmů patří vaše investice?

V daňovém přiznání rozlišujeme 3 základní skupiny kapitálových příjmů. U prvního typu za vás daň odvede již plátce příjmu. Jedná se například o spoření na účtech u bank (běžné, spořící či termínované), kdy vám banka z úroku rovnou strhává i srážkovou daň ve výši 15 %. U tohoto typu investice nic neuvádíte v daňovém přiznání.
Druhá skupina není zdaněna rovnou při výplatě, a tudíž je nutné tento druh investic uvést v daňovém přiznání a odvést daň. Právě této skupině se budeme věnovat níže. Třetí skupinu tvoří příjmy osvobozené od daně. Mezi třetí typ patří například stavební spoření, kde se opět o nic nestaráte. Rovněž je osvobozeno i důchodové spoření, pokud jde o příspěvek zaměstnavatele, a to do výše 50 000 Kč za rok.

Kdy je nutné odvést daň z kapitálového majetku?

Daň se odvádí, pokud investujete do podílových fondů a rozhodnete se prodat podílový list. Nákladem je pak kupní cena podílového listu či další náklady spojené s nákupem či prodejem. I zde platí výjimka – pokud investor držel podílový list déle než 3 roky nebo získal prodejem méně než 100 000 Kč za rok celkem, příjem je od daně osvobozen. Pokud obchodujete s akciemi a dluhopisy, tak se daní vyplácené dividendy a úroky, ale daní je přímo plátce příjmu. Pokud prodáváte akcie či dluhopisy, tak musíte příjem do daňového přiznání uvést a zdanit 15 %. Opět je zde výjimka jako u dluhopisů či podílových listů, tedy záleží na době držení a objemu případné transakce. 

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688