Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Přeprava  |  20.01.2022 12:08:00

Česká pošta: Tradiční metoda na tradičně tištěné známce

Dnes, ve čtvrtek 20. ledna, Česká pošta uvádí do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku Tradice české známkové tvorby: Ocelotisk z ploché desky, jejímž námětem je detail tiskového stroje společnosti Waite & Saville. Autorem výtvarného návrhu je Milan Bauer a rytina pochází z dílny Miloše Ondráčka. Tento způsob tisku je jedním z pilířů dlouhodobého úspěchu českých známek v mezinárodních filatelistických soutěžích.

První nové známky roku jsou každoročně vydávány 20. ledna na počest vydání první známky samostatné České republiky v roce 1993.

Společnost WAITE & SAVILLE byla založena ve Falcon Works, v anglickém Otley v roce 1892 Fredem Waitem a bradfordským inženýrem Jasonem Savillem. Jejich prvním postaveným strojem byl balící stroj na noviny. Ocelotiskové stroje společnosti WAITE & SAVILLE jsou už několik desítek let používány pro své relativně nízké tiskové náklady na výrobu nejprve československých a později českých a slovenských poštovních. Archy známek se do stroje nakládají ručně tištěnou stranou vzhůru a umísťují se na horizontální desku podle nastavené stavící náložky. Vlastní tisk probíhá neobyčejně hladce a kvalitně. Je ovládán vačkovou hřídelí, která působí na mechanismus dvojitých vzpěrných pák. Tím je dosaženo velké razicí síly, a přitom tato úprava zaručuje určitou časovou prodlevu před dosednutím tiskového vozíku. V tiskovém stroji se uchycená destička navaluje namíchaným a schváleným odstínem speciální ocelotiskové barvy.

Nominále příležitostné písmenové poštovní známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 .

Nová známka vychází i ve známkovém sešitku, jenž obsahuje tiskový list s osmi známkami a dvěma stejnými potištěnými kupony. Motivem kuponu je kresba detailu uchycení tiskové destičky s motivem loga České pošty. Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC) s detailem okamžiku, kdy ruce nakládajíc papír do tiskového stroje.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ocelotisku z ploché desky nákladem 150 000 kusů známek a 10 000 kusů známkových sešitků s osmi známkami a dvěma kupony. Celkem si tedy zájemci mohou zakoupit 230 000 známek. FDC je vytištěna stejnou metodou tamtéž v nákladu 2 600 kusů.

Zájemci si mohou známku zakoupit na poštovních přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

PODCAST

20. 1. 2022 - Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 298kB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688