Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.01.2022 14:24:01

Solana je díky zprávě Bank of America a aktivitě NFT momentálně nejvíce rostoucí kryptoměnou mezi hlavními kryptoměnami

Solana opět na výsluní

Solana (SOL) si za posledních 24 hodinách připsala největší zisky mezi deseti největšími kryptoměnami podle tržní kapitalizace. Během čtvrtečního dopoledne ceny vzrostly o více než 8 % na 152 USD, když se ještě začátkem týdne pohybovala kolem úrovně 130 USD/SOL. Tento pohyb přišel poté, co Bank of America ve své výzkumné zprávě uvedla, že nízké poplatky a vysoká rychlost transakcí ze Solany dělají pro "digitální aktiva Visy ekosystém". Bankovní analytici dokonce zmiňují, že by si mohla uzurpovat současnou pozici Etherea jako lídra mezi blockchainy využívajícími chytré smlouvy. Konkrétně zmiňují, že Solana upřednostňuje škálovatelnost, přičemž její blockchain je relativně méně decentralizovaný a bezpečný. Což ilustruje několik problémů s výkonem sítě od jejího vzniku. Analytik Alkesh Shah k tomu dodává, „že síť byla připravena pro spotřebitelské případy použití, jako jsou mikroplatby a hry“.

Cenové grafy ukazují, že na současných úrovních existuje určitá rezistence, která by v případě jejího prolomení mohla Solanu posunout k úrovni 170 USD. Hodnoty indexu relativní síly (RSI) na úrovni 53 naznačují, že čtvrteční nárůst by mohl mít v následujících dnech další vzestupnou tendenci. RSI je ukazatel cenového grafu, který měří velikost cenových změn, přičemž hodnoty nad 70 naznačují, že je aktivum překoupené a mohlo by být připraveno na korekci. 

Vývoj kurzu Solany | zdroj tradingview.com

Podle údajů společnosti CoinGecko se však Solana nadále nachází v širším klesajícím trendu a z maxim z listopadu 2021 na úrovni 260 USD se propadla o téměř 40 %.

Vysoké rychlosti, levné poplatky a NFT

Na rozdíl od jiných blockchainů, jako je Bitcoin, které se spoléhají na složité výpočetní platformy obsluhované těžaři, Solana funguje na mechanismu proof-of-history, který pohání její levný a rychlý blockchain. Síťoví stakeři ověřují transakce tak, že je ověřují na několika síťových jádrech a zohledňují čas, který uplynul mezi dvěma transakcemi. Taková konstrukce pomáhá vytvářet rychlejší síť, která podle vývojářů Solany může dosahovat rychlosti až 65 000 transakcí za sekundu (tps). Technické dokumenty naznačují, že síť by za optimálních podmínek mohla teoreticky dosáhnout rychlosti až 28,4 milionu tps.

Levnější poplatky, které jsou pouze 0,00025 USD za transakci, vedly k masivnímu zájmu maloobchodníků o produkty postavené na síti Solana, zejména o ty, které zahrnují non-fungible token (NFT). Hodnota denní aktivity NFT v síti se v průměru pohybuje kolem 1,8 mil. dolarů (39,6 mil. korun), jak dokládají data analytického nástroje DeFi Llama. Nejvyšší hodnoty dosáhla denní aktivita 6. ledna 2021, když činila 9,2 mil. dolarů (202,4 mil. korun).

Rychlé přijetí

Někteří investoři tvrdí, že rychlé přijetí NFT na Solaně ve srovnání s jinými blockchainy ukazuje, jak nízkonákladová a rychlá síť pomáhá retailovému nástupu. „Je zajímavé, jak se ekosystému NFT na Solaně nyní daří, přestože je postaven s funkcemi, které jsou optimalizovány pro případy použití ve financích (rychlý čas bloku, nízké náklady, rychlá konečnost)“, uvedl ve středu na Twitteru Arthur Cheong, zakladatel společnosti Defiance Capital. Také se vyjádřil, že "Ve skutečnosti si myslím, že většina nárůstu uživatelů v poslední době pochází ze strany NFT namísto DeFi."

Díky rychle rostoucí maloobchodní popularitě blockchain Solany přilákal více vývojářů, kteří se nyní podílejí na tvorbě této sítě. Vytvářejí své vlastní NFT platformy a dropy, jako je například Candy Machine. Díky ní si může tvorbu vyzkoušet mnoho kreativních vývojářů. Jedná se o otevřenou a komunitní akci, podobnou té jako jsou úřední hodiny Metaplexu. Rayn Wilkinson, vedoucí produktového oddělení Blockasset.co k tomu dodává, že „Projekty jako GenesysGo a Shadowy Super Coder NFTs ukazují, jak NFTs na Solaně poskytují klíčové infrastrukturní výhody pro síť, za kterou stojí celý ekosystém“.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688