Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.01.2022 11:26:34

Pražskou burzu v úvodním týdnu roku uchránily od ztrát rakouské tituly, ERSTE již nejvýše od roku 2008


Pražská burza se v úvodu roku pokoušela navázat na předchozí optimismus a zaznamenávala tak nová více než 13letá maxima. V zahraničí však v návaznosti na zprávy z Fedu, ohledně výhledu růstu sazeb, optimismus v druhé polovině týdne vyprchal. A pražská burza nakonec svůj letošní první týden zakončila zeleně neutrálně, když přitom emiseindexu “na půl“ různorodě směrovaly.

Z růstových emisí se výrazně nadechly zejména akcie PHOTON ENERGY, jakoby chtěly zapomenout loňský výrazně negativní rok. Vlastně na zveřejněná nepřekvapivá data o loňských tržbách pozitivně reagovaly akcie PILULKA, které tak dále navýšily svá historická maxima. Titul však není součástí indexu PX, ten tak svou více než 20% vahou podržely nejvýznamněji akcie ERSTE. Ty v domovské Vídni prorazily loňská listopadová maxima, resp. ocitly se tak zároveň již nejvýše od září 2008! A v pozitivním směrování se v návaznosti pokoušely částečně držet i akcie VIG. Oba rakouské tituly však v Praze od větších zisků brzdila dále rostoucí koruna, která se k EUR dostala již nejvýše od podzimu 2012 (pod 24,50).

 

Akcie PHILIP MORRIS mají v indexu PX nyní váhu 2,5 %, tedy oproti akciím VIG zhruba třetinovou, nicméně i ony pomáhaly držet pražskou burzu výše. V dále se přibližující vidině letošního požitku se začaly obchodovat již za ceny, které zaznamenaly naposledy před dividendou v dubnu 2018.

V týdnu si polepšily již jen akcie O2, které se dokonce krátce obchodovaly za 270 , tedy za cenu připravovaného vytěsnění akcionářů. Uvidíme, zda se titul nedostane dokonce „do prémie“, jako to naposledy při vytěsnění ve vidině budoucího vyššího vyrovnání předvedly akcie PFNONWOVENS.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie ČEZ, které zároveň stále mají nejvyšší aktuálně 21% váhu v indexu PX. Reagovaly na vývoj na energetickém trhu. S příchodem nového roku, resp. plánovaným vypnutím poloviny německých jaderných elektráren totiž jakoby došlo k další realizaci zisků na kontraktech na elektřině. Ceny zkrátka navázaly na pokles již z konce roku, nicméně spotový trh stále indikuje cenově poměrně napjatou situaci. Na investory mohly negativně zapůsobit vyjádření šéfa Beneše, který se ve výhledech vyjádřil také o možné dostavbě 3. a 4. bloku Temelína.

I přes prvotní pokusy o růst se v úvodu roku nedařilo domácím bankovním titulům. U akcií KB regulatorní hlášení poodkrylo, že singapurský státní fond GIC Private se na konci roku navrátil mezi kvalifikované akcionáře, resp. disponoval více než 1,9 mil. akcií. Tedy 1 %, když loni na jaře svůj podíl pod procentní hranici naopak snížil. Vlastnicky je však vlastně stále vzdálen svému dřívějšímu zájmu o titul, když v minulosti v dubnu 2016 informoval o podílu 2,1 %.

Od druhé poloviny týdne se přestalo dařit akciím Avast, což ovlivnilo zejména zmiňované posilování koruny. K libře se ocitla, kde byla naposledy loni v lednu (pod 29,30 Kč/GBP). Možno zmínit, že akcie přebírající americké NortonLifeLock se pokoušely dále vymanit z negativního podzimního vývoje a ocitly se nejvýše od poloviny září. Nicméně všechny zisky neudržely.

V týdnu k neutrálním akciím KOFOLA možno zmínit zveřejněnou informaci, že obchodní ředitel nápojové firmy Jaroslav Vích nakoupil na konci loňského roku na pražské burze při ceně 310 téměř 3 100 firemních akcií, tedy za více než 960 tis. Kč. V historii dosud nikdo z manažerů firmy na burze v rámci jednoho dne nikdy nekoupil více akcií. Připomenout lze, že transakce však jistě souvisí s nastavením firemního motivačního programu, kdy možné příděly akcií pro manažery jsou závislé i na samotném množství přímo nakoupených akcií.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688