Export (export.cz)
Investice  |  05.01.2022 17:28:55

Češi vystrčili růžky. Investují v Německu (5.1.2022)

ČEŠI VYSTRČILI RŮŽKY. INVESTUJÍ V NĚMECKU

Čeští průmyslníci a finančníci investují ve Spolkové republice i do odvětví, v nichž se dříve naopak prosazovali hlavně němečtí investoři – včetně těch, kteří zamířili na český trh. Češi dnes kupují německé firmy, chystají se stavět v Berlíně či v Německu prodávat ve vlastních prodejnách spodní prádlo.

Ilustrační foto: Shutterstock

Německé prezentace pro zahraniční partnery většinou obsahují informace o tom, jak Němci investují v zahraničí. Není divu, síla jejich ekonomiky je obrovská a Spolková republika se vždy objevuje mezi zeměmi s nejvyšším podílem zahraničních investic v Česku. Mnohé Němce dodnes překvapí, že investice už nabírají také opačný směr. České firmy se stále častěji poohlíží po investičních příležitostech v zahraničí a velká sousední země je z mnoha důvodů častá volba.

TROCHU JINÉ BENEFITY

Na rozdíl od vložení peněz do výroby v zemích na východ od nás přináší německá investice i trochu jiné benefity. Kromě rozšíření tržního záběru umožňuje získat reference, které jsou v Německu velmi důležité. Akvizice již zavedené německé značky navíc umožňuje získání know-how a detailní znalosti tamního trhu. Je také šancí, jak se snáze vyrovnat s byrokracií. Pro část investorů bývá zajímavým lákadlem i to, že pak mohou v zámoří využívat značku „Made in Germany“.

O tom, že je pro Českou republiku hospodářské napojení na Německo klíčové, není pochyb. Ne vždy si ale uvědomujeme, že i z opačné strany hranice se jedná o velmi významný ekonomický vztah. Kromě toho, že jsme dnes pro Němce významnější trh než například Velká Británie, jsme také zemí, se kterou mají pátou nejvyšší zápornou obchodní bilanci – mimo jiné po Číně a těsně před Japonskem. Kromě exportu a importu na významu stoupá právě také podíl českých investic. České firmy se v některých částech Spolkové republiky staly významným hráčem ve svém oboru a velkým zaměstnavatelem. Jen v posledních měsících oznámilo několik českých firem, že se chystá na expanzi do Německa, nebo už se touto cestou vydalo.

Pro většinu tuzemských firem, které mají ambici stát se významnými hráči ve svém oboru, je český trh příliš malý. Už jim často nestačí zahraniční obchod přes distributory. Logickou cestou jsou akvizice a dlouhodobá přítomnost na zahraničním trhu. I pandemie covidu přispěla k tomu, že se čeští hráči po Německu poohlíží čím dál častěji. Covid ukázal, jak málo byly německé firmy připravené na e-commerce. Zároveň i české firmy si mnohdy uvědomují, že současná doba povzbuzuje zkracování dodavatelských řetězců. Cestování na velké vzdálenosti je v době karantén a pandemických omezení velmi nejisté. Naopak když se firmaNěmecku etabluje, otevírá se jí obrovský trh i možnost snadno expandovat do Rakouska, Švýcarska a dalších zemí na západ od nás.

Čeští investoři navyšují podíl v řetězci prodejen Metro. Foto: Shutterstock

NÁKUPY MILIARDÁŘŮ

České investice nejsou novinkou posledních let a všimla si toho i německá média. V řadě případů se přitom jedná o poměrně rozsáhlé akvizice. Němci zaznamenali především nákupy českých miliardářů a jejich podnikatelských skupin. Velkou pozornost sklidily akviziceenergetice. Energetický a průmyslový holding (EPH) tak spolu s finanční skupinou PPF vlastní například elektrárnuprůmyslové lokalitě Schwarze Pumpe, kterou si mnoho Čechů pamatuje z dob socialismu. Skupina EPH Daniela Křetínského a PPF vsadily na dosluhující hnědouhelné doly v bývalém východním Německu. Podle vlastních vyjádření se EPH nyní plánuje věnovat také obnovitelné energetice především v bývalých těžebních lokalitách.

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč nakupovali také v retailu a prostřednictvím EP Global Commerce počátkem roku 2021 vlastnili již přes 40 % akcií firmy Metro – řetězce, který provozuje také české Makro. Stali se tak největšími akcionáři firmy. V německých obchodních kruzích vzbudilo zvyšování podílu akcií EP Global Commerce pozornost, změna byla spojena s napětím mezi akcionáři a s výměnou nejvyššího vedení firmy. I Andrej Babiš a jeho firmy již v minulosti v Německu realizovali několik významných akvizic, například velkopekáren Lieken, které v roce 2013 Agrofert koupil od italské skupiny Barilla. Prostřednictvím svěřenského fondu Andrej Babiš vlastní také dusíkárnu a další chemické provozy. V Německu investovaly také Penta, ČEZ nebo MND.

LOGISTIKA I STROJÍRENSTVÍ

V poslední době nově ohlašovaných investic i investičních záměrů přibývá. Česká logistická firma VCHD Cargo oznámila koupi konkurenční rodinné německé firmy. Díky této akvizici získala možnost rozšířit pravidelné logistické trasy v Německu, ale i strategickou lokalitu pro obsluhování dalších trhů, jako jsou Benelux, Švýcarsko či Francie. Spojení firem umožní i sdílení profesionálních řidičů, kterých je v obou zemích nedostatek.

Podobnou cestou šla již v roce 2019 skupina Wikov podnikatele Martina Wichterleho, která koupila svého konkurenta Gmeinder Getriebe Gruppe z Bádenska-Württemberska. Jedná se o tradiční firmu, která mimo jiné dodala v roce 1921 na německý trh úplně první dieselovou lokomotivu. Firma dobře zapadá do portfolia Wikovu, který se specializuje na sofistikované převodovky. Německou akvizici ponechal Wikov pod původním jménem a díky ní se dostal na trh německých kolejových vozidel, kde je Gmeinder tradičně silný. Ve Spolkové republice je totiž reference vyvažována zlatem a pro nové firmy může být nesmírně těžké je získat. Dvojnásob to platí v případě klientů z řad německého Mittelstandu – středních a často velmi úzce specializovaných rodinných firem.

Na Mittelstand se zaměřil také Agrostroj Pelhřimov ze skupiny Lubomíra Stokláska. Ta letos dokončila akvizici německé firmy Stoll Machinenfabrik, na které pracovala dva roky. Agrostroj je předním evropským výrobcem zemědělských strojů a také významným kooperantem ve výrobě nákladních automobilů jako DAF, Volvo, Scania či John Deere. Stoll je jednička na německém trhu a celosvětová dvojka ve výrobě čelních nakladačů. Agrostroj získal továrny nejen v Německu, ale také v Polsku a Spojených státech. Se Stollem koupil Agrostroj také jeho historii, firma funguje od roku 1878.

Do e-shopu s potravinami pod značkou Bringmeister investovala skupina Rockaway Jakuba Havrlanta. Foto: Bringmeister

E-SHOPY ČEŠI UMÍ

Na západ od našich hranic se dívají také české e-shopy. Alza či prodejce kosmetiky Notino se v zemi usadily již v polovině minulého desetiletí. Notino v Německu od pandemie čelí zpomalení růstu, protože někteří tradiční hráči, jako je například i v Česku působící řetězec Douglas, pod vlivem pandemie sami investovali do svého e-commerce. Přesto je Německo pro Notino po Česku a Polsku nejvýznamnější trh.

Některé firmy expanzi plánovaly již před pandemií, covid ale tento trend urychlil. Jestli Německo v něčem zaostává, je to digitalizace a elektronické služby. Mnoho německých firem před rokem 2020 spoléhalo hlavně na kamenné obchody. Online služby jsou naopak často doménou úspěšných českých společností. Velké plány má v Německu Rohlik.cz, tamní expanzi už zahájil v Mnichově (více v rozhovoru se šéfem Knuspr.de Erichem Čomorem).

Ambiciózní cíle má u našich sousedů ale také skupina Rockaway Jakuba Havrlanta, která na jaře 2021 koupila od německého prodejce potravin Edeka nejstarší německý e-shop s potravinami Bringmeister. Momentálně Bringmeister dodává kompletní sortiment do Berlína, Mnichova a Augsburgu a očekává v roce 2021 obrat okolo 100 milionů eur. Jakub Havrlant se v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt vyjádřil, že plánuje do firmy výrazně investovat a zvýšit do pěti let obrat na miliardu eur

Expanzi do Německa zvažují i další firmy ze svěřenského fondu Andreje Babiše, včetně výrobce spodního prádla Astratex. Online prodej i kamenné prodejny ve Spolkové republice plánuje konkurent Astratexu, litoměřické Timo Markéty Jiráčkové. Firma se začala více soustředit na trh západně od našich hranic v době lockdownu. Hartenberg Holding, který spravuje majetek Andreje Babiše, nyní investuje do nizozemské sítě reprodukčních klinik a jako jeden z plánů uvádí také expanzi do Německa. To se v rámci holdingu týká například Ovečkárny, která prodává vlněné výrobky.

ČESKÝ REALITNÍ TRH NESTAČÍ

Realitní trh je v Česku příliš těsný. Mnoho tuzemských hráčů se tudíž dívá za naše hranice, a to nejenom východním směrem. V případě Německa je velkým lákadlem nejenom velikost trhu, ale také jeho vysoká likvidita. Mnoho českých realitních hráčů vkládá naděje do akvizic průmyslových i komerčních prostor právě vzhledem k významu německé ekonomiky pro jejich nájemce. Český provozovatel logistických parků Accolade například získal v Bochumi park, který opustil výrobce aut Opel. Kromě toho firma investovala také do koupě průmyslového parku nedaleko Cách. Významnou akvizici v Německu ohlásila česká developerská skupina CTP se sídlem v Humpolci. Pokud akcionáři obchod schválí, koupí Deutsche Industrie REIT, pronajímatele průmyslových nemovitostí.

Češi již jsou významnými hráči na trhu komerčních realit hlavně v Berlíně. Firma GSG Berlin, kterou vlastní skupina CPI Investment Radovana Vítka, pronajímá v hlavním městě téměř milion metrů čtverečních a je tak největším tamním pronajímatelem komerčních nemovitostí vůbec. Plány v Berlíně zveřejnil nedávno také Luděk Sekyra, který se poohlíží po brownfieldech mimo Česko. Kromě Varšavy za nejzajímavější pro svůj byznys považuje právě Berlín, který trpí obrovským nedostatkem bytů, zároveň má ale v porovnání třeba s Prahou pořád mnoho rozvojových území.

HELENA SCHULZOVÁ, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Berlíně

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post ČEŠI VYSTRČILI RŮŽKY. INVESTUJÍ V NĚMECKU appeared first on MZV.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688