Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.01.2022 14:14:47

Rosenberg: Zvyšování sazeb není jisté, směr defenzivní aktiva

Známý ekonom David Rosenberg, který vede vlastní firmu Rosenberg Research, hovořil na Financial Post o svém pohledu na monetární politiku v letošním roce a o dalším ekonomickém vývoji. Podle jeho názoru bylo zvedání sazeb americkou centrální bankou v minulosti často chybou – zpětně se ukázalo, že bylo příliš razantní a predikce Fedu týkající se ekonomického růstu byly příliš optimistické. Nyní to podle ekonoma může být podobné, a i když letos nevylučuje určité utažení monetární politiky a zvýšení sazeb, není si jimi jistý. Jisté ale je, že Fed chce, aby si trhy myslely, že k růstu sazeb dojde.

Rosenberg připomněl, že v letošním roce bude slábnout i fiskální stimulace, a to dohromady se změnami monetárními politiky přinese vyšší volatilitu. Investorům by v takovém prostředí radil, aby ustoupili od rizikových aktiv a orientovali se na defenzivnější pozice. Významný signál přitom vysílá dluhopisový trh, protože dochází k napřimování výnosové křivky, které je historicky indikátorem slábnoucí ekonomiky.

Toto napřimování probíhá jednak kvůli růstu krátkodobých výnosů, který odráží očekávané zvýšení sazeb, dolů ale míří dlouhodobé výnosy, a to navzdory tomuto očekávání. Tento konec výnosové křivky stejně jako její celkové napřimování tak podle ekonoma ukazují, že ekonomika si nepovede tak dobře, jak by se zdálo podle cen a valuací rizikových aktiv. Následující graf ukazuje konkrétní vývoj rozdílu mezi krátkodobými a dlouhodobými výnosy vládních obligací v USA:

74
Zdroj: Twitter

Rosenberg tvrdí: „Výnosová křivka má pravdu v 80 % případů a je tak lepší než většina ekonomů či centrálních bankéřů.“ Jak tedy nastavit investiční pozice pro případ, že by se nemýlila ani nyní? Tedy pro případ, že růst zeslábne a inflační tlaky opadnou dříve, než se nyní čeká? Jak bylo naznačeno, podle ekonoma je namístě orientovat se na defenzivní aktiva včetně odpovídajících sektorů na akciovém trhu. Tedy například na firmy v sektoru zboží běžné spotřeby, který je málo citlivý na ekonomický cyklus. K tomu utility či sektor zdravotní péče.


Co energetika? Ekonom míní, že ceny ropy se asi nevyšplhají ke 100 dolarům, ale také nevidí důvod, proč by měly výrazně klesnout ze svých současných úrovní. Celkově tak vidí energetiku neutrálně. U kanadského dolaru ekonom podle svých slov čekal oslabení, ke kterému skutečně došlo. Mylné bylo totiž podle něj očekávání, že Bank of Canada zvedne letos sazby pětkrát, zatímco Fed jen třikrát. Taková očekávání neodpovídají například tomu, že americká ekonomika roste asi 1,5 % nad trendem, zatímco ta kanadská přibližně 1,5 % pod trendem. Nyní už se ekonom na kanadský dolar nedívá tak negativně, protože jeho kurz se již přenastavil odpovídajícím směrem.

Zdroj: Financial Post, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688