Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.01.2022 11:40:20, aktualizováno 09.01.2022 09:03:59

Hned tři emise na trhu START na pražské burze loni nabídly více než 100% zhodnocení, ztrát minimum

Pražská burza je v posledních dnech vyzdvihována v návaznosti na loňskou výkonnost hlavních titulů, resp. indexu PX. Stojí však také za to, podívat se na startupy. Tedy menší či inovativní firmy, které si na pražskou burzu přišly pro finanční prostředky pro svůj rozvoj na trh START případně, jejichž majitelé chtěli částečně nebo zcela ze stávajícího podnikání vystoupit a kapitalizovat tak svoji dosavadní činnost. A obchodování s celkem devíti emisemi přineslo loni nemalé rozdíly. Nejen co se týká cen, ale i objemů obchodů.

Obchodování na trhu START probíhá každý všední den v rámci pravidelných dopoledních aukcí. Do širšího podvědomí se trh dostal jistě především díky akciím PILULKA LÉKÁRNY (dále jen PILULKA). Firma zaujala svým předmětem podnikání, resp. i velikostí nabídky při vstupu na trh a následným obchodováním. V rámci primární emise (IPO) nabídla v říjnu 2020 na 725 tisíc akcií, které se bez problémů upsaly nakonec za kurz 424 . Z dnešního pohledu velmi levně, když jejich cena se za pouhých zhruba 14 měsíců vyšplhala na současných 1 700 . Investorům, kteří firmě poskytly prostředky v IPO, tak investice přináší zhodnocení již přes 300 %.

A právě akcie PILULKA se na trhu START staly loni jasným vítězem. Navázaly totiž na strmý růst jejich ceny po IPO a polepšily si o 188 %. Dominovaly rovněž z hlediska likvidity. Na rozdíl od jiných emisí se s nimi uskutečňovaly obchody prakticky každou seanci, přestože někdy v řádech jen desítek tisíc korun. Každopádně loni vyměnily majitele za více než 286 mil. .

Druhou nejobchodovanější emisí se staly akcie developera UDI. Své však sehrála veřejná nabídka odkupu ze strany Urban Developers and Investors, tedy vlastně mateřské společnosti. Nabízená cena 560 tak mírně pohnula v loňském roce s kurzem mírně výše. Investoři mohli vůči IPO každopádně realizovat solidní zisk, když akcie se na podzim 2018 prodávaly za kurz 440 . V důsledku zmiňovaného odkupu se nicméně s emise UDI stává obchodně zřejmě ještě více „mrtvý“ titul.

Podzim loňského roku přinesl kurzový skok u akcií softwarové společnosti eMan, které se na trhu START loni staly výkonnostně jasnou dvojkou. Již v létě firma oznámila zajímavý kontrakt s německou automobilkou Volkswagen, nicméně na investory zapůsobilo především až oznámení ve vztahu ke kryptoměnám. Firma uvedla, že začne provozovat kryptoměnovou online hru s názvem Alteration. Ta bude provázána se světem NFT a poběží na síti největší světové kryptoměnové burzy Binance. Kurz akcií eMan se tak z tehdejší hladiny u 90 posunul až na 162 . Nakonec rok zakončily na 150 , což značí celkovou loňskou výkonnost téměř 146 %. A kdo nakoupil akcie eMan v létě 2020IPO za upisovací kurz 51 počítá ještě výraznější zisky.

Zdvojnásobit investici šlo na trhu START loni ještě na akciích KARO. Zpracovatel kůží pro nábytkářský průmysl ještě na podzim roku 2020 rozšířil emisi, když uskutečnil sekundární nabídku akcií. Titul jakoby v návaznosti dostal nový impuls a začal v tomto roce výrazně mířit na sever. Na konci roku vystoupal na nová historická maxima 114 , čímž jen loni dosáhl výkonnosti 115 %.

 

Výrazný úspěch na trhu START zaznamenal také loňský nováček výrobce a prodejce mobilního příslušenství FIXED.ZONE, který počátkem listopadu získal od investorů pro svůj další rozvoj přes 49 mil. . Upsal totiž 222 tis. akcií za kurz 222 . A kurzový vývoj akcií FIXED.ZONE byl následně na trhu START hodně divoký. Cena po pár dnech vystřelila až na 500 , aby si následně hledala úrovně nad hladinou 300 . Závěr roku na 365 značí vůči ceně v IPO výkonnost přes 60 %.

Jak patrno z přehledu ne všem emisím se dařilo. Vzhledem k likviditě/uskutečněným obchodům však ani jejich cena nemusí být úplně vypovídající. Například s akciemi s výrobky z plastů podnikající společností FILLAMENTUM se loni uskutečnil jen jeden obchod za 255 tis. Kč. A jejich cena by mohla být ještě nižší, resp. na trhu START je k dispozici nabídka 300 akcií za kurz 825 . Tedy vlastně za upisovací cenu z IPOléta 2018.

Naopak jen poptávka u hladiny 25 , tedy u loňských letních minim, je na trhu u nejztrátovějších akcií AtomTrace. Firma zaměřená na laserové technologie tedy zatím investory vlastně nezaujala. Na trh vstoupila před třemi lety, když upsala 170 tis. akcií za kurz 50 . První obchody s titulem se na trhu START přitom uskutečnily teprve právě až loni.

Jak patrno, trh START je každopádně zajímavou alternativou i pro drobné investory, kterým se zde otevírá možnost podílet se na rozvoji inovativních menších firem.

Závěrem možno zmínit, že z hlediska velikosti firmy (tržní kapitalizace) trhu START dominuje zmiňovaná PILULKA. Trh prodejce nejen léků v současnosti oceňuje již na 4,25 mld. . Tedy podstatně více, než například aktuálně zveřejněné loňské vlastní tržby firmy ve výši 2,4 mld. . Jak známo právě tento titul je možným adeptem na alespoň drobné oživení hlavního parketu pražské burzy, ze kterého jinak postupně mizí emise (letos ubude O2 a Avast). PILULKA dříve uvedla, že jejím cílem je právě zařadit se na pražské burze po bok prestižních společností.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688