Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.01.2022 10:50:12

Vybíráte akcie na letošní rok? Goldman Sachs nabízí pár tipů pro inspiraci

Startují rok stejným způsobem, jakým se budou vyvíjet i v budoucnu? První obchodní den roku 2022 byl pro akcie optimistický, ale investoři jsou ohledně výhledu na tento rok rozdělení. Co radí v novém roce Goldman Sachs?

„V roce 2022 by se investoři měli zaměřit na akcie s vysokým růstem a vysokými maržemi a vyhýbat se firmám s vysokou expozicí na mzdovou inflaci,“ uvedl tým vedený špičkovým americkým akciovým stratégem Davidem Kostinem.

01

Poukazuje také na to, že většina aktivních manažerů „úžasný“ rok 2021 na akciích promeškala. Někteří mezi důvody, proč tito manažeři v loňském roce neudělali terno, zmiňují podprůměrnou historickou volatilitu a šíři trhu, ale i tak tu lze stále najít příležitosti. „Rozptyl výnosu měřený jako +/- jedna standardní odchylka vůči průměrné akcii se rovnala 59 procentním bodům (0 % až +59 %), což je mírně pod dlouhodobým průměrem, ale stále robustní. Bohužel aktivní manažeři fondů nebyli schopni tuto dostupnou alfu zachytit,“ napsal tým.

Podle Goldman Sachs fungují některá prostředí pro stock-pickery lépe. „Na trhu řízeném mikro-faktory lze vysoký podíl mediánových výnosů akcií vysvětlit aspekty specifickými pro danou společnost. Naproti tomu na makro trhu je struktura návratnosti u typických akcií primárně vysvětlována faktory, jako je beta, sektor, velikost a valuace,“ uvedl tým.

Například během vlny COVID-19 na jaře 2020 makro příspěvek u akciových výnosů vyvrcholil téměř na 80 %, přičemž pouze 20 % zbylo na důvody specifické pro konkrétní společnost. Od té doby ovlivňují makro faktory výnosy méně, řekl Kostin. Ale „v tržních prostředích, která jsou více řízená mikro faktory než průměr, mají jádrové podílové fondy o něco větší pravděpodobnost, že budou mít vyšší výkon než trh,“ dodal.

V roce 2022 by měly výkon společností na indexu S&P 500 určovat proměnné spojené se zisky a valuacemi, řekl stratég. Goldman Sachs předpovídá, že tento index zakončí letošní rok na 5 100 bodech, což je na horní hranici předpovědí Wall Street.

„Z pohledu zisků firem sníží zpomalující ekonomický růst zisk z tržeb mnoha společností. V důsledku toho bude rozptyl výnosů z akcií nejzřetelnější při pohledu na maržový kanál. V roce 2022 předpovídáme růst marží o 40 bazických bodů na 12,6 %, což vysvětluje naši prognózu mírně nad konsensuálním ziskem na akcii. Ale rostoucí vstupní náklady a mzdová inflace však budou tlačit na marže některých firem. Akcie s vysokým poměrem nákladů na pracovní sílu a ty s expozicí na mzdovou inflaci pravděpodobně nedosáhnou na výkonnost trhu,“ uvedli stratégové.

02

Goldman Sachs nabízí seznam několika akciových možností, u kterých očekává vysoký růst tržeb i marží: MP Materials, Mastercard, United Therapeutics, Aspen Technology, Nvidia a Marvell Technology. Mezi společnostmi s nízkými mzdovými náklady patří Dish Network, Netflix, Under Armour, CarMax, Coca-Cola, AmerisourceBergen, Apple, HP a PayPal.

Zdroj: MarketWatch

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688