mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.01.2022 10:10:00

Tallinnská supernemocnice musí být hotová do pěti let - během pětí příštích let má být v estonském hlavním městě vybudována nová supernemocnice

Tallinnská supernemocnice musí být hotová do pěti let

03.01.2022 / 09:54 | Aktualizováno: 03.01.2022 / 10:10

Již během pětí příštích let má být v estonském hlavním městě vybudována nová supernemocnice, která pojme až 600.000 ambulantních návštěv ročně. Předpokládané náklady na projekt byly vyčísleny na více než dvanáct miliard korun. Pro české stavební a zdravotnické firmy tak v Pobaltí vznikne unikátní příležitost představit své produkty.

Nová osmipatrová supernemocnice o podlahové ploše 127.000 m2 zmírní nápor na estonský zdravotnický systém, způsobený rostoucím počtem pacientů. Zařízení nabídne stacionární péči pro 45.000 klientů ročně. Plánovanou kapacitu 537 lůžek bude možno dle potřeby dále rozšířit. Vizuální 3D animaci plánované stavby můžete zhlédnout zde.

Vzhledem k velkému množství souběžných stavebních projektů v Estonsku v následujících několika letech je velmi pravděpodobné, že také stavbu nemocnice vysoutěží zahraniční společnost. V letech 2022-2023 proběhnou výběrová řízení na výkopové práce a dodávky vody a betonu. Smlouva o výstavbě bude podepsána na začátku roku 2024 a samotná konstrukce komplexu musí být dokončena již do léta roku 2026. Ke spuštění nemocnice dojde v roce 2027.

Zároveň budou vypsány tendry na dodávky vybavení nemocnice v celkové hodnotě sto milionů eur, jež také nabídnou zajímavou příležitost pro české exportéry. Poptávané vybavení zahrne kompletní přístrojové vybavení a rozvody, operační a porodní sály, pracoviště intenzivní medicíny, lůžkovou část, veškerý nábytek, IT systémy a přidružené provozy. Pro české výrobce a distributory zdravotnické techniky tak vznikne v pobaltském regionu unikátní příležitost nabízet svá integrovaná řešení.

Estonsko se dlouhodobě potýká se zhoršenou dostupností lékařské péče, zejména stomatologických a odborných služeb. Každý osmý Estonec dle údajů WHO se každoročně nedostane k lékaři (především kvůli čekacím dobám, ale v menší míře také kvůli ceně nebo příliš dlouhé vzdálenosti na cestování). Toto číslo je nejvyšší v EU. Během pandemie onemocnění COVID-19 se estonský zdravotnický systém několikrát dostal na hranu svých kapacit, nová nemocnice významně navýší JIP a ARO kapacity Estonska, zvýší se také počet standardních nemocničních lůžek (počet lůžek na 100 000 obyvatel od roku 2000 klesl z 7,04 na 4,57. např. v ČR se tento poměr drží na 6,5).

Dalším důvodem pro vytvoření co nejmodernějších pracovních podmínek pro estonské lékaře a zdravotníky je jejich motivace, aby neodcházeli do zahraničí - Estonsko se dlouhodobě potýká s odlivem lékařských mozků do Finska. Stavbu nemocničního komplexu také odůvodňuje skutečnost, že mnohá stávající zdravotnická zařízení v Tallinnu jsou v nevyhovujícím stavu, mnohá byla postavena před více než padesáti lety.

Projekt bude financován z několika zdrojů. Skoro tři sta milionů eur pokryje evropský Nástroj pro oživení a odolnost (RRF), 100 milionů eur bylo vyhrazeno z tallinnského městského rozpočtu a zbylých 140 milionů eur zaplatí stát. Jednou z podmínek grantu z RRF je, že projekt musí být realizován do roku 2027, jinak bude Estonsko muset prostředky vrátit. Výstavba tedy bude muset dodržovat přísný harmonogram. Nyní je projekt ve fázi návrhu a projektování.

 

Petr Preclík, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tallinnu

Michaela Vebrová, stážistka


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688